Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Verse spatzle maken

Verse spatzle maken is niet ingewikkeld maar meer een handigheidje. Je kunt er een spatzle zeef voor kopen maar het kan ook met je basis keukengereedschap.

0 3.723

Verse spatzle maken – Spatzle wat is het eigenlijk? Spatzle is een soort pasta die vooral gegeten wordt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Waar bij Italiaanse pasta de basis bloem en ei is wordt er bij spatzle vaak ook nog melk aan toegevoegd. Het deeg is dan ook een stuk slapper. Pasta rol je uit, spatzle gaat door een spatzle zeef of je snijdt met een mesje reepjes deeg van een plankje. De vorm is dan ook veel grilliger en de smaak is zachter misschien wel een beetje romiger dan Italiaanse pasta. Soms worden er groente en kruiden door het deeg verwerkt zoals spinazie, gekookte biet of verse kruiden.

Vers of gedroogd

Zoals met alle pasta is ook spatzle gedroogd te koop. Deze is lekker maar niet te vergelijken met de door jou zelfgemaakte spatzle. Een enkele supermarkt en/of delicatessezaak verkoopt ook koelverse spatzle maar nog steeds haalt deze het niet bij de huisgemaakte spatzle. Verse spatzle maken is echt eenvoudig en je hebt de (goedkope) ingrediënten vrijwel altijd in huis.

Op de ouderwetse manier

Verse spatzle maken kan met een spatzlezeef. Deze kun je er speciaal voor kopen maar voor de meesten onder ons is het dan weer een apparaat wat weer achter in het keukenkastje beland omdat je het te weinig gebruikt. Met een klein beetje oefenen lukt het ook met een dun plankje en een mes. Ik gebruikte er een plastic deegkrabber voor en een glaceer mes. Het belangrijkste is dat het plankje dun is en het mes een gladde onderkant heeft. Breng een royale pan water met zout aan de kook. Neem een plankje of een stevig stuk plastic zoals een deegkrabber, verdeel hier een flinke lepel deeg over. Neem nu een mes snij steeds kleine beetjes deeg af boven het kokende water. Dip steeds je mes in het water om het snijden te vergemakkelijken. Kook niet te veel in een keer anders koelt het water te snel af en de spatzle worden niet gelijkmatig gaar. Het koken duurt maar 2 minuten ongeveer, zodra ze gaar zijn komen ze bovendrijven.

Boerenkost

Gerechten gemaakt met spatzle zijn vaak vrij sober, het was dan ook echte boerenkost, het vult goed, is snel en ook nog eens goedkoop. Vaak wordt het met spek, ui, zuurkool, reepjes vlees of een roomsaus opgediend.


Verse spatzle maken

Per persoon heb je nodig:

  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • 50 gram melk

Meng de ingrediënten met een mixer tot je een dikke egale massa hebt die nog enigszins loopt. Is het mengsel te dik voeg er dan nog een beetje bloem aan toe, te dik een beetje meer melk. Meng het deeg zeker 5 minuten, de bloem moet gluten vormen om makkelijker te kunnen verwerken. De hoeveelheid melk heeft te maken met de kwaliteit van de bloem. Laat het deeg het liefst een uurtje rusten, dit vergemakkelijkt het maken van de spatzle.

Kook steeds kleine porties zoals hierboven omschreven. De spatzle is gaar wanneer deze komt bovendrijven. Schep de spatzle uit de pan over in een kom met koud water zodat ze niet aan elkaar plakken. Wanneer ze allemaal gekookt zijn, zijn ze klaar voor verdere verwerking.

Tafel lekker!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer