• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, april 15, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Spatzle

Verse spatzle maken

door Connie Derks
in Spatzle
0
0
verse spatzle maken

Verse spatzle maken – Spatzle wat is het eigenlijk? Spatzle is een soort pasta die vooral gegeten wordt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Waar bij Italiaanse pasta de basis bloem en ei is wordt er bij spatzle vaak ook nog melk aan toegevoegd. Het deeg is dan ook een stuk slapper. Pasta rol je uit, spatzle gaat door een spatzle zeef of je snijdt met een mesje reepjes deeg van een plankje. De vorm is dan ook veel grilliger en de smaak is zachter misschien wel een beetje romiger dan Italiaanse pasta. Soms worden er groente en kruiden door het deeg verwerkt zoals spinazie, gekookte biet of verse kruiden.

Vers of gedroogd

Zoals met alle pasta is ook spatzle gedroogd te koop. Deze is lekker maar niet te vergelijken met de door jou zelfgemaakte spatzle. Een enkele supermarkt en/of delicatessezaak verkoopt ook koelverse spatzle maar nog steeds haalt deze het niet bij de huisgemaakte spatzle. Verse spatzle maken is echt eenvoudig en je hebt de (goedkope) ingrediënten vrijwel altijd in huis.

Op de ouderwetse manier

Verse spatzle maken kan met een spatzlezeef. Deze kun je er speciaal voor kopen maar voor de meesten onder ons is het dan weer een apparaat wat weer achter in het keukenkastje beland omdat je het te weinig gebruikt. Met een klein beetje oefenen lukt het ook met een dun plankje en een mes. Ik gebruikte er een plastic deegkrabber voor en een glaceer mes. Het belangrijkste is dat het plankje dun is en het mes een gladde onderkant heeft. Breng een royale pan water met zout aan de kook. Neem een plankje of een stevig stuk plastic zoals een deegkrabber, verdeel hier een flinke lepel deeg over. Neem nu een mes snij steeds kleine beetjes deeg af boven het kokende water. Dip steeds je mes in het water om het snijden te vergemakkelijken. Kook niet te veel in een keer anders koelt het water te snel af en de spatzle worden niet gelijkmatig gaar. Het koken duurt maar 2 minuten ongeveer, zodra ze gaar zijn komen ze bovendrijven.

Boerenkost

Gerechten gemaakt met spatzle zijn vaak vrij sober, het was dan ook echte boerenkost, het vult goed, is snel en ook nog eens goedkoop. Vaak wordt het met spek, ui, zuurkool, reepjes vlees of een roomsaus opgediend.

Verse spatzle maken

Per persoon heb je nodig:

  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • 50 gram melk

Meng de ingrediënten met een mixer tot je een dikke egale massa hebt die nog enigszins loopt. Is het mengsel te dik voeg er dan nog een beetje bloem aan toe, te dik een beetje meer melk. Meng het deeg zeker 5 minuten, de bloem moet gluten vormen om makkelijker te kunnen verwerken. De hoeveelheid melk heeft te maken met de kwaliteit van de bloem. Laat het deeg het liefst een uurtje rusten, dit vergemakkelijkt het maken van de spatzle.

Kook steeds kleine porties zoals hierboven omschreven. De spatzle is gaar wanneer deze komt bovendrijven. Schep de spatzle uit de pan over in een kom met koud water zodat ze niet aan elkaar plakken. Wanneer ze allemaal gekookt zijn, zijn ze klaar voor verdere verwerking.

Tafel lekker!

 

Tags: DuitslandOostenrijkZwitserland
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kaiserschmarrn
Nagerecht

Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Kaasfondue met 3 soorten kaas
Hoofdgerecht

Kaasfondue met 3 soorten Zwitserse kaas

Cordon bleu maken we gewoon zelf
Vleesgerechten

Cordon bleu maken we gewoon zelf

Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )
Hoofdgerecht

Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )

oostenrijkse spinazie spätzle
Hoofdgerecht

Oostenrijkse Spinazie spätzle met krokante uitjes

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Raapstelen
Specials

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er...

Lees verder
frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Nieuwe recepten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Vleesgerechten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje

Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook...

Lees verder
Oosterse komkommersalade

Oosterse komkommersalade; Lekker bij bami of nasi

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen