Verse spätzle maken – Spätzle wat is het eigenlijk? Spätzle is een soort pasta die vooral gegeten wordt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Waar bij Italiaanse pasta de basis bloem en ei is, wordt er bij spätzle vaak ook nog melk aan toegevoegd. Het deeg is dan ook een stuk slapper. Pasta rol je uit, spätzle gaat door een spätzle zeef of je snijdt met een mesje reepjes deeg van een plankje. De vorm is dan ook veel grilliger en de smaak is zachter misschien wel een beetje romiger dan Italiaanse pasta. Soms worden er groenten en kruiden door het deeg verwerkt zoals spinazie, gekookte biet of verse kruiden.
Vers of gedroogd
Zoals met alle pasta is ook spätzle gedroogd te koop. Deze is lekker, maar niet te vergelijken met de door jou zelfgemaakte spätzle. Een enkele supermarkt en/of delicatessenzaak verkoopt ook koelverse spätzle, maar nog steeds haalt deze het niet bij de huisgemaakte spätzle. Verse spätzle maken is echt eenvoudig en je hebt de (goedkope) ingrediënten bijna altijd in huis.
Verse spätzle maken op de ouderwetse manier
Verse spätzle maken kan met een spätzle zeef. Deze kun je er speciaal voor kopen, maar voor de meesten onder ons is het dan weer zo’n apparaat dat weer achter in het keukenkastje terechtkomt, omdat je het te weinig gebruikt. Met een klein beetje oefenen lukt het ook met een dun plankje en een mes. Gebruik er een plastic deegkrabber voor en een glaceermes. Het belangrijkste is dat het plankje dun is en het mes een gladde onderkant heeft. Breng een royale pan water met zout aan de kook. Neem een plankje of een stevig stuk plastic zoals een deegkrabber, verdeel hier een flinke lepel deeg over. Neem nu een mes en snij steeds kleine beetjes deeg af boven het kokende water. Dip steeds je mes in het water om het snijden te vergemakkelijken. Kook niet te veel in een keer anders koelt het water te snel af en de spätzle worden niet gelijkmatig gaar. Het koken duurt maar 2 minuten ongeveer, zodra ze gaar zijn komen ze bovendrijven.
Boerenkost
Gerechten gemaakt met spätzle zijn vaak vrij sober, het was dan ook echte boerenkost, het vult goed en verse spätzle maken is snel en ook nog eens goedkoop. Vaak wordt het met spek, ui, zuurkool, reepjes vlees of een roomsaus opgediend.
Verse spätzle maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram bloem
- 1 ei
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram melk
Bereidingswijze van dit recept
Verse spätzle maken doe je zo:
Meng de ingrediënten met een mixer tot je een dikke egale massa hebt die nog enigszins loopt. Is het mengsel te dun? Voeg er dan nog een beetje bloem aan toe. Is het te dik? Voeg dan een beetje meer melk toe. Meng het deeg zeker 5 minuten, de bloem moet gluten vormen om makkelijker te kunnen verwerken. De hoeveelheid melk heeft te maken met de kwaliteit van de bloem. Laat het deeg het liefst een uurtje rusten, dit vergemakkelijkt het maken van de spätzle.
Kook steeds kleine porties zoals hierboven omschreven. De spätzle is gaar als het komt bovendrijven. Schep de spätzle uit de pan over in een kom met koud water zodat ze niet aan elkaar plakken. Wanneer ze allemaal gekookt zijn, zijn ze klaar voor verdere verwerking.
Tafel lekker !!
schrijffout,… Is het mengsel te dik voeg er dan nog een beetje bloem aan toe, te dik een beetje meer melk.
Dankjewel, we lossen het gelijk even op.
Heerlijk spätzle. Om het zelf te maken, hebben we in Duitsland een speciale knijper aangeschaft. We eten het niet vaak maar zo af en toe maak ik het. Eigenlijk hoort het met ietwat zure riblappen, maar ik geef er meestal mijn eigen draai aan.
Met vriendelijke groet Casper
Er zijn inderdaad knijpers, schaven en andere hulpjes voor, erg handig als je het vaker maakt.
Spätzle kan op veel manieren worden geserveerd, een fijn product ook om er een eigen draai aan te geven.