• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Oostenrijkse Spinazie spätzle met krokante uitjes

door Redactie
in Hoofdgerecht
0
0
oostenrijkse spinazie spätzle

Oostenrijkse Spinazie spätzle met krokante uitjes – Nu Lekker Tafelen op reis gaat om de Oostenrijkse keuken te ontdekken, willen we jullie vast een voorproefje geven van enkele Oostenrijkse specialiteiten. Eén daarvan zijn de Oostenrijkse spinazie spätzle. Spätzle zijn gekookte deegstukjes. Een soort grillige pastaatjes. Omdat je ze maakt met een vrij vloeibaar en vers  deeg, krijg je ook een hele bijzondere bite. Ze hebben een iets glibberige structuur, een beetje zoals bij gestoomde Chinese dim sums. Tegelijkertijd hebben ze een beetje iets elastisch, ‘terugverends’ wanneer je er in hapt. Een mooi contrast met de knapperige uienreepjes. De spinazie geeft het deeg ook echt smaak. Spinazie spätzle is het proberen waard dus!

Spätzle maken zonder speciale apparatuur

Je maakt eerst een redelijk vloeibaar deeg. In de ideale wereld beschik je vervolgens over een spätzle-maker, een soort rasp met gaatjes met een bakje erboven dat je heen en weer beweegt boven een pan met kokend water, zodat er sliertjes deeg in het water vallen, die dan gaarkoken. Maar ja, wie heeft er in Nederland zo’n apparaat? Ik in elk geval niet. Gelukkig gaat het ook prima met een (snij)plankje en een mes. Je houdt de plank schuin en schraapt als het ware steeds stukjes deeg eraf, die dan in de pan vallen. Soms lees je in recepten dat je het ook prima kunt maken door het deeg te laten druppelen door een vergiet. Nou, dat hebben we voor u geprobeerd en dat werkt niet. Je krijgt hele kleine flubbertjes deeg en het eindresultaat lijkt meer op een grof papje, dan dat je het idee hebt zelfgemaakte pasta te eten.

Een beetje boter erbij, geraspte (Oostenrijkse) bergkaas en krokante uitjes, en voilà, je hebt een heerlijke – vegetarische – maaltijd. Oostenrijkse bergkaas, zul je denken. Welnu, ik trof dat gewoon aan bij mijn kaasboer! Jij misschien ook.

Oostenrijkse Spinazie spätzle

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram spinazie
  • 250 gr. bloem + 1 el.
  • 3 eieren
  • +/- 150 ml. melk
  • mespuntje nootmuskaat
  • 100 à 150 gr. (berg)kaas zoals Tome de savoye, Gruyère of Emmentaler
  • 2 middelgrote uien
  • 1 el. paprikapoeder
  • krap 1 dl. plantaardige olie (olijf, zonnebloem of arachide)
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Ontdooi de spinazie, of blancheer de spinazie: doe de blaadjes daarvoor 1 minuut in ruim kokend water. Doe de blaadjes in een zeef en laat ze uitlekken.

Pureer de spinazie met de 3 eieren met een staafmixer. Doe het mengsel in een kom en voeg de bloem toe, de nootmuskaat, zout en peper en net zoveel melk totdat je een elastisch deeg hebt, een beetje zoals zachte kauwgum. Laat het deeg even staan (minstens 20 minuten), dan wordt het nog iets elastischer.

Ondertussen snijd je de uien in kleine verticale reepjes, doe ze in een plastic zakje met een eetlepel bloem, een eetlepel paprikapoeder en een snuf zout. Draai het zakje dicht en schud alles door elkaar, zodat het mengsel op alle stukje ui kleeft.

Giet de olie in een pannetje, zet op een half hoog vuur en bak de uienreepjes in porties (2 à 3) krokant. Dat duur steeds een paar minuten. Vis de krokante uienreepjes uit de pan met een schuimspaan of een kooktang en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.

Rasp de kaas met een grove rasp.

Breng anderhalve liter water aan de kook, voeg daar een flinke snuf zout aan toe en leg een deel van het beslag/deeg op een dunne snijplank. Houdt de snijplank schuin boven de pan en snijd daar reepjes deeg vanaf, die je in het water laat vallen. Gare spätzle komen bovendrijven, dus die kun je met een schuimspaan verwijderen. Leg ze in een bak, waarin je een dl. water hebt gedaan, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.

Serveer de spinazie spätzle met een lik boter, de geraspte kaas en een flinke toef krokant gebakken uitjes. Misschien nog wat peper en zout naar smaak toevoegen en geniet!

Guten appetit!

Tags: OostenrijkVegetarisch
DeelPin25Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

zuurkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Zuurkool ovenschotel met gehakt

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Vegetarische aardappelschotel
Hoofdgerecht

Vegetarische aardappelschotel; een dagje zonder vlees

Spaghetti carbonara
Pastagerechten

Spaghetti Carbonara

Chili con carne
Hoofdgerecht

Chili con Carne; Mexicaans comfortfood

Pasta met kabeljauw en groente
Pastagerechten

Pasta met kabeljauw en groente

Lasagne bolognese recept met bechamelsaus
Pastagerechten

Lasagne bolognese (met bechamelsaus) om samen te delen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen