Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oostenrijkse Spinazie spätzle met krokante uitjes

Als je van pasta houdt, zul je deze spinazie spätzle zeker waarderen! Nu ook gemakkelijk te maken zonder ingewikkelde apparatuur! Een authentiek Oostenrijks recept dat het hele jaar door gegeten kan worden.

0 2.127

Oostenrijkse Spinazie spätzle met krokante uitjes – Nu Lekker Tafelen op reis gaat om de Oostenrijkse keuken te ontdekken, willen we jullie vast een voorproefje geven van enkele Oostenrijkse specialiteiten. Eén daarvan zijn de Oostenrijkse spinazie spätzle. Spätzle zijn gekookte deegstukjes. Een soort grillige pastaatjes. Omdat je ze maakt met een vrij vloeibaar en vers  deeg, krijg je ook een hele bijzondere bite. Ze hebben een iets glibberige structuur, een beetje zoals bij gestoomde Chinese dim sums. Tegelijkertijd hebben ze een beetje iets elastisch, ‘terugverends’ wanneer je er in hapt. Een mooi contrast met de knapperige uienreepjes. De spinazie geeft het deeg ook echt smaak. Spinazie spätzle is het proberen waard dus!

Spätzle maken zonder speciale apparatuur

Je maakt eerst een redelijk vloeibaar deeg. In de ideale wereld beschik je vervolgens over een spätzle-maker, een soort rasp met gaatjes met een bakje erboven dat je heen en weer beweegt boven een pan met kokend water, zodat er sliertjes deeg in het water vallen, die dan gaarkoken. Maar ja, wie heeft er in Nederland zo’n apparaat? Ik in elk geval niet. Gelukkig gaat het ook prima met een (snij)plankje en een mes. Je houdt de plank schuin en schraapt als het ware steeds stukjes deeg eraf, die dan in de pan vallen. Soms lees je in recepten dat je het ook prima kunt maken door het deeg te laten druppelen door een vergiet. Nou, dat hebben we voor u geprobeerd en dat werkt niet. Je krijgt hele kleine flubbertjes deeg en het eindresultaat lijkt meer op een grof papje, dan dat je het idee hebt zelfgemaakte pasta te eten.

Een beetje boter erbij, geraspte (Oostenrijkse) bergkaas en krokante uitjes, en voilà, je hebt een heerlijke – vegetarische – maaltijd. Oostenrijkse bergkaas, zul je denken. Welnu, ik trof dat gewoon aan bij mijn kaasboer! Jij misschien ook.


Oostenrijkse Spinazie spätzle

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

  • 200 gram spinazie
  • 250 gr. bloem + 1 el.
  • 3 eieren
  • +/- 150 ml. melk
  • mespuntje nootmuskaat
  • 100 à 150 gr. (berg)kaas zoals Tome de savoye, Gruyère of Emmentaler
  • 2 middelgrote uien
  • 1 el. paprikapoeder
  • krap 1 dl. plantaardige olie (olijf, zonnebloem of arachide)
  • zout en peper

Ontdooi de spinazie, of blancheer de spinazie: doe de blaadjes daarvoor 1 minuut in ruim kokend water. Doe de blaadjes in een zeef en laat ze uitlekken.

Pureer de spinazie met de 3 eieren met een staafmixer. Doe het mengsel in een kom en voeg de bloem toe, de nootmuskaat, zout en peper en net zoveel melk totdat je een elastisch deeg hebt, een beetje zoals zachte kauwgum. Laat het deeg even staan (minstens 20 minuten), dan wordt het nog iets elastischer.

Ondertussen snijd je de uien in kleine verticale reepjes, doe ze in een plastic zakje met een eetlepel bloem, een eetlepel paprikapoeder en een snuf zout. Draai het zakje dicht en schud alles door elkaar, zodat het mengsel op alle stukje ui kleeft.

Giet de olie in een pannetje, zet op een half hoog vuur en bak de uienreepjes in porties (2 à 3) krokant. Dat duur steeds een paar minuten. Vis de krokante uienreepjes uit de pan met een schuimspaan of een kooktang en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.

Rasp de kaas met een grove rasp.

Breng anderhalve liter water aan de kook, voeg daar een flinke snuf zout aan toe en leg een deel van het beslag/deeg op een dunne snijplank. Houdt de snijplank schuin boven de pan en snijd daar reepjes deeg vanaf, die je in het water laat vallen. Gare spätzle komen bovendrijven, dus die kun je met een schuimspaan verwijderen. Leg ze in een bak, waarin je een dl. water hebt gedaan, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.

Serveer de spinazie spätzle met een lik boter, de geraspte kaas en een flinke toef krokant gebakken uitjes. Misschien nog wat peper en zout naar smaak toevoegen en geniet!

Guten appetit!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer