Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas – Bij een bijzonder etentje hoort ook een bijzonder bijgerecht. Met spruitjes met cranberry’s en geitenkaas zet je een lekker en origineel winters gerechtje op tafel. Een recept dat goed past bij een stukje vlees of wild. De cranberry’s zijn lekker zoet en de kaas maakt het gerecht lekker hartig. Zo lust iedereen wel spruitjes! Het recept vind je onderaan dit artikel.
Spruitjes zijn lekker, zeker met dit recept
Er zijn veel mensen die direct roepen dat ze geen spruitjes lusten, als de groente alleen al ter sprake komt. Dat is jammer, want spruitjes kunnen erg lekker zijn. Zeker als je ze combineert met iets zoet en iets hartigs, zoals in het recept voor de spruitjes met cranberry’s en geitenkaas. En besef ook dat de spruitjes die tegenwoordig verkocht worden, niet meer zo bitter zijn, mocht dat het probleem zijn. Probeer het gewoon weer eens. Dit recept is er heel geschikt voor.
Zoete cranberry’s in plaats van zure, heerlijk met spruitjes en geitenkaas
Als je wel eens een rauwe, verse cranberry hebt geproefd, dan weet je dat die mooie rode besjes verschrikkelijk zuur zijn. Veel te zuur om zo te eten. Je weet ongetwijfeld dat het motto van Lekker Tafelen is om verse producten te gebruiken. Dat is dit keer niet gedaan, want spruitjes met verse cranberry’s en geitenkaas zullen door erg weinig mensen op prijs gesteld worden. Nu worden er ook gedroogde cranberry’s verkocht. Die gedroogde bessen worden gezoet, en dat maakt ze wel lekker. Het zoete combineert goed met het licht bittere van de spruitjes. Dus wordt het voor een keer door de vingers gezien dat er geen verse bessen worden gebruikt.
Dit bijgerecht kun je voorbereiden
Voor een etentje is het erg handig als je zoveel mogelijk gerechten zover kunt voorbereiden, zodat je er nog weinig werk aan hebt als je het menu wilt gaan afmaken. Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas kun je heel goed al een paar uur van tevoren voorbereiden. Net voor je wilt gaan eten zet je het gerecht even in de oven om op te warmen en de kaas te laten smelten. Lekker makkelijk, zeker als je een heel (kerst)menu gaat koken.
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Spruitjes met cranberry's en geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram spruitjes
- 75 gram gedroogde cranberry's
- 125 gram zachte geitenkaas
- een snufje nootmuskaat
- een klein scheutje olijfolie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spruitjes met cranberry’s en geitenkaas:
Maak de spruitjes schoon door het onderste stukje eraf te snijden en de lelijke blaadjes te verwijderen.
Wel de gedroogde cranberry’s in wat kokend water.
Kook de spruitjes beetgaar in water met wat zout. Giet af en laat even uitdampen.
Verkruimel de geitenkaas.
Laat de cranberry’s goed uitlekken.
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng de spruitjes en de cranberry’s in een passende ovenschaal met een klein scheutje olijfolie en een snufje nootmuskaat. Breng indien nodig op smaak met wat zout.
Schep 2/3 van de geitenkaas door de spruitjes en verdeel de rest eroverheen.
Zet de schaal ongeveer 10 minuten in de oven om de kaas te laten smelten en licht te bruinen.
Serveer de spruitjes met cranberry’s en geitenkaas direct.
Tafel lekker !!
Wat een heerlijk gerecht. En wat het nog lekkerder maakte was dat ik per ongeluk de cranberries, in plaats van te wellen, bij de spruitjes in de pan gooide en mee kookte. Met als resultaat, zoete spruitjes. Dit staat voor kerst op de lijst.
Zoete spruitjes, dat klinkt goed, Betty. Ik ga het een keer op die manier proberen!
wauw, het was heerlijk de spruitjes met cranberry’s en geitenkaas.
Mijn man houd dus helemaal niet van geitenkaas, maar vond dit super lekker.
Ga dit zeker vaker maken.
Leuk om te horen, Gerda. We hebben nog veel meer lekkere recepten met geitenkaas!;-)