• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

door Arianne Parent
in Stamppot
0
1
Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot – Ajuinstoemp is de Vlaamse benaming voor uienstamppot. Met de naam ui (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en sipel in Noord-Nederland) wordt de tuin-ui bedoeld. Onderstaand een stoemp of stamppot met deze uien. Goed op smaak gebracht met knoflook, laurier en verse tijm. Een super doordeweeks gerechtje dat ook voor een krap budget is weggelegd. Graag dagen we je uit om dit gerecht ook eens te maken. Het laat goed zien hoe eenvoudig je met een “gewone” groente als de ui een fantastische maaltijd op tafel zet.

Wat je moet weten over ajuin/uien

Tip: als je uien in de koelkast bewaard kun je het tranen voorkomen. Ook onder water schillen helpt.

Je hebt uien in verschillende maten en soorten: rode uien, witte uien, gele uien, het zilveruitje, sjalotten, Amsterdamse uitjes, lente ui of bosui, de grote Spaanse uien. Knoflook is eigenlijk ook een uiensoort. Voor dit gerecht gebruiken we de ‘gewone’ gele uien.

 

Waarom maken we stoemp?

Stoemp of stamppot is simpel, niet moeilijk te maken, je kunt er echt alle kanten mee op. Uien zijn een dankbare alledaagse groente die je makkelijk verwerkt in soep, saus, of stoemp waar natuurlijk een lekker stukje vlees bij hoort zoals spek, worst… etc. Dit is echt een winters gerechtje waar je erna nog veel plezier aan beleeft. Het ruikt heerlijk, het is homemade, en iedereen zal er enthousiast over zijn.

Ajuinstoemp of uienstamppot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram gele uien, in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
  • 600 gram (licht) kruimige aardappelen
  • 0,5 dl azijn
  • laurier en tijm
  • peper en zout
  • (room)boter

Bereidingswijze van dit recept

Ajuinstoemp of uienstamppot maak je zo:

Stoof de uien en knoflook samen met boter. Voeg tijm en laurier toe. Kruidt de uien met peper en zout. Nadat deze een goudbruin kleurtje krijgt voeg je de azijn toe en laat je de uien zachtjes sudderen op een heel klein vuurtje (af en toe een beetje water toevoegen).

De aardappels worden zacht gekookt en geplet, bijvoorbeeld met een pureestamper. Hierbij voeg je de gestoofde uien. Nogmaals na proeven en eventueel nog zout en peper toevoegen. Frituur eventueel een paar ui ringen en bestrooi ze met wat zout. Zo creëer je een krokantje in het gerecht en het oogt ook mooier.

Serveer de ajuinstoemp of uienstamppot met varkensrib. Een speklap of een braadworst kan natuurlijk ook.

Voor de saus gebruik je de aanbaksels van het vlees. Blus dat af met een beetje water en mosterd. Dan even bijbinden met maïzena of allesbinder, op smaak brengen met peper en zout en afwerken met wat verse peterselie.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Uien
DeelPin37Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zoetzure linten van komkommer en wortel
Bijgerecht

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Raapsteeltjes bereiden
Kookschool

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Groene aspergesoep
Soep

Groene aspergesoep met een eitje

Asperge recepten & tips
Specials

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Reacties 1

  1. Daniel De Leeuw says:
    2 jaar geleden

    Hier is helemaal niets mis mee. Hoewel (knof-)look niet echt Vlaams is. Maar ja, met of zonder VB of NV-A, of PVV,…. de globalisering en zeker de fusion-kitchen gaat wèl door! Alleen is het met dit recept wel een erg kale Vlaamse stoemp oftwel kale NL hutsepot.

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen