Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot – Ajuinstoemp is de Vlaamse benaming voor uienstamppot. Met de naam ui (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en sipel in Noord-Nederland) wordt de tuin-ui bedoeld. Onderstaand een stoemp of stamppot met deze uien. Goed op smaak gebracht met knoflook, laurier en verse tijm. Een super doordeweeks gerechtje dat ook voor een krap budget is weggelegd. Graag dagen we je uit om dit gerecht ook eens te maken. Het laat goed zien hoe eenvoudig je met een “gewone” groente als de ui een fantastische maaltijd op tafel zet.
Wat je moet weten over ajuin/uien
Tip: als je uien in de koelkast bewaard kun je het tranen voorkomen. Ook onder water schillen helpt.
Je hebt uien in verschillende maten en soorten: rode uien, witte uien, gele uien, het zilveruitje, sjalotten, Amsterdamse uitjes, lente ui of bosui, de grote Spaanse uien. Knoflook is eigenlijk ook een uiensoort. Voor dit gerecht gebruiken we de ‘gewone’ gele uien.
Waarom maken we stoemp?
Stoemp of stamppot is simpel, niet moeilijk te maken, je kunt er echt alle kanten mee op. Uien zijn een dankbare alledaagse groente die je makkelijk verwerkt in soep, saus, of stoemp waar natuurlijk een lekker stukje vlees bij hoort zoals spek, worst… etc. Dit is echt een winters gerechtje waar je erna nog veel plezier aan beleeft. Het ruikt heerlijk, het is homemade, en iedereen zal er enthousiast over zijn.
Ajuinstoemp of uienstamppot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gele uien, in ringen gesneden
- 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
- 600 gram (licht) kruimige aardappelen
- 0,5 dl azijn
- laurier en tijm
- peper en zout
- (room)boter
Bereidingswijze van dit recept
Ajuinstoemp of uienstamppot maak je zo:
Stoof de uien en knoflook samen met boter. Voeg tijm en laurier toe. Kruidt de uien met peper en zout. Nadat deze een goudbruin kleurtje krijgt voeg je de azijn toe en laat je de uien zachtjes sudderen op een heel klein vuurtje (af en toe een beetje water toevoegen).
De aardappels worden zacht gekookt en geplet, bijvoorbeeld met een pureestamper. Hierbij voeg je de gestoofde uien. Nogmaals na proeven en eventueel nog zout en peper toevoegen. Frituur eventueel een paar uiringen en bestrooi ze met wat zout. Zo creëer je een krokantje in het gerecht en het oogt ook mooier.
Serveer de ajuinstoemp of uienstamppot met varkensrib. Een speklap of een braadworst kan natuurlijk ook.
Voor de saus gebruik je de aanbaksels van het vlees. Blus dat af met een beetje water en mosterd. Dan even bijbinden met maïzena of allesbinder, op smaak brengen met peper en zout en afwerken met wat verse peterselie.
Tafel lekker !!
Hier is helemaal niets mis mee. Hoewel (knof-)look niet echt Vlaams is. Maar ja, met of zonder VB of NV-A, of PVV,…. de globalisering en zeker de fusion-kitchen gaat wèl door! Alleen is het met dit recept wel een erg kale Vlaamse stoemp oftwel kale NL hutsepot.