• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

door Arianne Parent
in Stamppot
0
1
Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot – Ajuinstoemp is de Vlaamse benaming voor uienstamppot. Met de naam ui (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en sipel in Noord-Nederland) wordt de tuin-ui bedoeld. Onderstaand een stoemp of stamppot met deze uien. Goed op smaak gebracht met knoflook, laurier en verse tijm. Een super doordeweeks gerechtje dat ook voor een krap budget is weggelegd. Graag dagen we je uit om dit gerecht ook eens te maken. Het laat goed zien hoe eenvoudig je met een “gewone” groente als de ui een fantastische maaltijd op tafel zet.

Wat je moet weten over ajuin/uien

Tip: als je uien in de koelkast bewaard kun je het tranen voorkomen. Ook onder water schillen helpt.

Je hebt uien in verschillende maten en soorten: rode uien, witte uien, gele uien, het zilveruitje, sjalotten, Amsterdamse uitjes, lente ui of bosui, de grote Spaanse uien. Knoflook is eigenlijk ook een uiensoort. Voor dit gerecht gebruiken we de ‘gewone’ gele uien.

 

Waarom maken we stoemp?

Stoemp of stamppot is simpel, niet moeilijk te maken, je kunt er echt alle kanten mee op. Uien zijn een dankbare alledaagse groente die je makkelijk verwerkt in soep, saus, of stoemp waar natuurlijk een lekker stukje vlees bij hoort zoals spek, worst… etc. Dit is echt een winters gerechtje waar je erna nog veel plezier aan beleeft. Het ruikt heerlijk, het is homemade, en iedereen zal er enthousiast over zijn.

Ajuinstoemp of uienstamppot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram gele uien, in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
  • 600 gram (licht) kruimige aardappelen
  • 0,5 dl azijn
  • laurier en tijm
  • peper en zout
  • (room)boter

Bereidingswijze van dit recept

Ajuinstoemp of uienstamppot maak je zo:

Stoof de uien en knoflook samen met boter. Voeg tijm en laurier toe. Kruidt de uien met peper en zout. Nadat deze een goudbruin kleurtje krijgt voeg je de azijn toe en laat je de uien zachtjes sudderen op een heel klein vuurtje (af en toe een beetje water toevoegen).

De aardappels worden zacht gekookt en geplet, bijvoorbeeld met een pureestamper. Hierbij voeg je de gestoofde uien. Nogmaals na proeven en eventueel nog zout en peper toevoegen. Frituur eventueel een paar uiringen en bestrooi ze met wat zout. Zo creëer je een krokantje in het gerecht en het oogt ook mooier.

Serveer de ajuinstoemp of uienstamppot met varkensrib. Een speklap of een braadworst kan natuurlijk ook.

Voor de saus gebruik je de aanbaksels van het vlees. Blus dat af met een beetje water en mosterd. Dan even bijbinden met maïzena of allesbinder, op smaak brengen met peper en zout en afwerken met wat verse peterselie.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Uien
DeelPin45Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Raapsteeltjes stamppot
Stamppot

Raapsteeltjes stamppot met een snelle goulash

Zuurkool met salami en paprika
Hoofdgerecht

Zuurkool met salami en paprika

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek
Stamppot

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Reacties 1

  1. Daniel De Leeuw says:
    4 jaar geleden

    Hier is helemaal niets mis mee. Hoewel (knof-)look niet echt Vlaams is. Maar ja, met of zonder VB of NV-A, of PVV,…. de globalisering en zeker de fusion-kitchen gaat wèl door! Alleen is het met dit recept wel een erg kale Vlaamse stoemp oftwel kale NL hutsepot.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen