- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot – Ajuinstoemp is de Vlaamse benaming voor uienstamppot. Met de naam ui (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en sipel in Noord-Nederland) wordt de tuin-ui bedoeld. Ik maakte een stoemp of stamppot met de uien. Goed op smaak gebracht met knoflook, laurier en verse tijm. Een super doordeweeks gerechtje dat ook voor een krap budget is weggelegd. Graag daag ik je uit om dit gerecht ook eens te maken. Het laat goed zien hoe eenvoudig je met een “gewone” groente [1] als de ui een fantastische maaltijd op tafel zet.


Wat je moet weten over ajuin/uien

Tip: als je uien in de koelkast bewaard kun je het tranen voorkomen. Ook onder water schillen helpt.

Je hebt uien in verschillende maten en soorten[1]: rode uien, witte uien, gele uien, het zilveruitje, sjalotten, Amsterdamse uitjes, lente ui of bosui, de grote Spaanse uien. Knoflook[2] is eigenlijk ook een uiensoort. Voor dit gerecht gebruiken we de ‘gewone’ gele uien.

Waarom maken we stoemp?

Stoemp of stamppot is simpel, niet moeilijk te maken, je kunt er echt alle kanten mee op. Uien zijn een dankbare alledaagse groente die je makkelijk verwerkt in soep, saus, of stoemp waar natuurlijk een lekker stukje vlees [2] bij hoort zoals spek, worst… etc. Dit is echt een winters gerechtje waar je erna nog veel plezier aan beleeft. Het ruikt heerlijk, het is homemade, en iedereen zal er enthousiast over zijn.

Zo maak je ajuinstoemp

Stamppot[3] voor 4 personen

Stoof de uien en (knof)look samen met boter. Voeg tijm en laurier toe. Kruidt de uien met peper en zout. Nadat deze een goudbruin kleurtje krijgt voeg je de azijn toe en laat je de uien zachtjes sudderen op een heel klein vuurtje (af en toe een beetje water toevoegen).

De aardappels worden zacht gekookt en geplet, bijvoorbeeld met een pureestamper. Hierbij voeg je de gestoofde uien. Nogmaals na proeven en eventueel nog zout en peper toevoegen. Zelf had ik een paar ui ringen gefrituurd en erna bestrooid met zout om er iets krokants in te brengen en het oogt ook mooier.

Als vlees had ik er varkenskroon bij gebakken, maar je kan dit ook met spek of worst eten.

Als saus gebruikte ik het aanbaksel van het vlees dat ik bluste met beetje water en mosterd, erna even binden met maïzena of allesbinder, bij kruiden met peper en zout en afwerken met peterselie.

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. verschillende maten en soorten: https://lekkertafelen.nl/kookschool/uien/
  2. Knoflook: https://lekkertafelen.nl/kookschool/verse-knoflook/
  3. Stamppot: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/stamppot/
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/11/ajuinstoemp-in-de-maak-2.jpg
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/11/ajuinstoemp-in-de-maak.jpg
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/11/ajuinstoemp-detail.jpg
  7. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/11/ingrediënten-ajuinstoemp.jpg