Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

Blote Billetjes In Het Gras is een bijzondere naam voor een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. Een typisch Nederlands gerecht!

0 463

Blote billetjes in het gras – Blote Billetjes In Het Gras is een bijzondere naam voor een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. De naam verwijst naar de witte bonen, de billetjes, tussen de groene snijbonen, het gras. Het grappige is, dat als je gaat Googelen, de ene site zegt dat het typisch Brabants is, en andere sites zeggen dat het gerecht afkomstig is uit Groningen. En mijn oma wist zeker dat het een oorspronkelijk Noord-Hollands gerecht is. Laten we het er dus maar op houden dat Blote Billetjes In Het Gras een typisch Nederlands gerecht is!

Als je een snelle versie van dit gerecht wilt maken, dan gebruik je witte bonen uit een pot. Het is echter wel erg lekker om gedroogde witte bonen te nemen, deze een nacht te laten weken en zelf te koken. Ik gebruikte voor mijn gerecht zwarte ogen bonen. Dit zijn kleine witte boontjes, met een zwart vlekje, het zwarte oog, op de plaats waar de boon kiemt. Deze boontjes zijn wat steviger dan gewone witte bonen, en blijven heel tijdens het koken. Hierdoor zijn ze ook heel geschikt voor andere toepassingen, als salades en dergelijke.

Blote billetjes in het gras

Stamppot voor 4 personen:

  • 1 kg kruimige kokende aardappels, geschild en in stukjes gesneden
  • 600 gram gesneden snijbonen
  • 250 gram droge witte bonen
  • Scheut hete melk
  • Klontje boter of flinke el crème fraîche
  • Zout
  • Peper

Zo maak je blote billetjes in het gras:

Avond tevoren: zet 250 gram droge witte bonen een nacht in de week in een flinke schaal met water.

Kook de witte bonen gaar in 60-90 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. De kooktijd is afhankelijk van het soort witte bonen dat je gebruikt en hoe oud ze zijn. Proef tijdens het koken af en toe om te controleren of de bonen gaar zijn. Zwarte ogen bonen zijn sneller gaar. Ik kookte deze gaar in ongeveer 40 minuten.
Kook de aardappels in water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.

Zet ondertussen de snijbonen op in water met wat zout, kook gaar in ongeveer 12-15 minuten en giet af.

Stamp de aardappels fijn met een pureestamper, voeg een scheut hete melk en een klontje boter of een flinke eetlepel crème fraîche toe en roer deze er goed doorheen. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout.

Schep de snijbonen en de witte bonen door de aardappelpuree.

Serveer de Blote Billetjes In Het Gras met een lekkere Hollandse gehaktbal, of met rookworst!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer