Blote billetjes in het gras – Blote Billetjes In Het Gras is een bijzondere naam voor een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. De naam verwijst naar de witte bonen, de billetjes, tussen de groene snijbonen, het gras. Het grappige is, dat als je gaat Googelen, de ene site zegt dat het typisch Brabants is, en andere sites zeggen dat het gerecht afkomstig is uit Groningen. En mijn oma wist zeker dat het een oorspronkelijk Noord-Hollands gerecht is. Laten we het er dus maar op houden dat Blote Billetjes In Het Gras een typisch Nederlands gerecht is!
Als je een snelle versie van dit gerecht wilt maken, dan gebruik je witte bonen uit een pot. Het is echter wel erg lekker om gedroogde witte bonen te nemen, deze een nacht te laten weken en zelf te koken. Ik gebruikte voor dit gerecht zwarte ogen bonen. Dit zijn kleine witte boontjes, met een zwart vlekje, het zwarte oog, op de plaats waar de boon kiemt. Deze boontjes zijn wat steviger dan gewone witte bonen, en blijven heel tijdens het koken. Hierdoor zijn ze ook heel geschikt voor andere toepassingen, als salades en dergelijke.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Snijbonen of scheermesjes; Meerdere manieren om ze vaker op tafel te zetten
Snijbonen worden steeds verder weggestopt in het assortiment van de groenteman. Tijd voor actie! 3 tips om doordeweeks snijbonen te serveren.
Blote billetjes in het gras
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige gekookte aardappels, geschild en in stukjes gesneden
- 600 gram gesneden snijbonen
- 250 gram droge witte bonen
- een scheut hete melk
- een klontje boter of flinke el crème fraîche
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je blote billetjes in het gras:
Avond tevoren: zet 250 gram droge witte bonen een nacht in de week in een flinke schaal met water.
Kook de witte bonen gaar in 60-90 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. De kooktijd is afhankelijk van het soort witte bonen dat je gebruikt en hoe oud ze zijn. Proef tijdens het koken af en toe om te controleren of de bonen gaar zijn. Zwarte ogen bonen zijn sneller gaar. Ik kookte deze gaar in ongeveer 40 minuten.
Kook de aardappels in water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Zet ondertussen de snijbonen op in water met wat zout, kook gaar in ongeveer 12-15 minuten en giet af.
Stamp de aardappels fijn met een pureestamper, voeg een scheut hete melk en een klontje boter of een flinke eetlepel crème fraîche toe en roer deze er goed doorheen. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout.
Schep de snijbonen en de witte bonen door de aardappelpuree.
Serveer de blote billetjes in het gras met een lekkere Hollandse gehaktbal, of met rookworst!
Tafel lekker !!
Blote billetjes in het gras is al jarenlang een favoriet van mij. Toen de kinderen klein waren, kon ik het niet zo vaak maken want onze oudste dacht dat hij echt gras moest eten. 🙂 Nu zij het huis uit zijn eten we het regelmatig.
Lieve groet Cecile
Grappig hoe kinderen van sommige dingen overtuigd kunnen zijn!
Fijn dat je nu vaker ‘Blote Billetjes In Het Gras’ kunt eten! 😉
Goedemiddag,
Gisteren dit gerecht gemaakt en het was heerlijk. Ik ben niet wild van witte bonen maar de combinatie is zeker prima.
Fijne site ook dit overigens!
Vriendelijke groet,
Hein Nagelmaeker
Dag Hein,
Wel leuk te horen dat je het toch aan durfde aan het gerecht klaar te maken, ondanks dat je geen echte witte bonen fan bent! ?
Goedemorgen beste mensen. Blotte billen in het gras is super lekker, ik doe er ook uitgebakken spekjes erbij.
Afz Cor groenheide uit Eindhoven
Hallo Cor,
Dat klinkt lekker, goede tip!
Groet, Elise