• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

door Elise de Haan
in Stamppot
0
6
Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

Blote billetjes in het gras – Blote Billetjes In Het Gras is een bijzondere naam voor een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. De naam verwijst naar de witte bonen, de billetjes, tussen de groene snijbonen, het gras. Het grappige is, dat als je gaat Googelen, de ene site zegt dat het typisch Brabants is, en andere sites zeggen dat het gerecht afkomstig is uit Groningen. En mijn oma wist zeker dat het een oorspronkelijk Noord-Hollands gerecht is. Laten we het er dus maar op houden dat Blote Billetjes In Het Gras een typisch Nederlands gerecht is!

Als je een snelle versie van dit gerecht wilt maken, dan gebruik je witte bonen uit een pot. Het is echter wel erg lekker om gedroogde witte bonen te nemen, deze een nacht te laten weken en zelf te koken. Ik gebruikte voor dit gerecht zwarte ogen bonen. Dit zijn kleine witte boontjes, met een zwart vlekje, het zwarte oog, op de plaats waar de boon kiemt. Deze boontjes zijn wat steviger dan gewone witte bonen, en blijven heel tijdens het koken. Hierdoor zijn ze ook heel geschikt voor andere toepassingen, als salades en dergelijke.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Snijbonen of scheermesjes; Drie manieren om ze vaker op tafel te zetten

Snijbonen of scheermesjes; Meerdere manieren om ze vaker op tafel te zetten

Snijbonen worden steeds verder weggestopt in het assortiment van de groenteman. Tijd voor actie! 3 tips om doordeweeks snijbonen te serveren.

Blote billetjes in het gras

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 830 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg kruimige gekookte aardappels, geschild en in stukjes gesneden
  • 600 gram gesneden snijbonen
  • 250 gram droge witte bonen
  • een scheut hete melk
  • een klontje boter of flinke el crème fraîche
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je blote billetjes in het gras:

Avond tevoren: zet 250 gram droge witte bonen een nacht in de week in een flinke schaal met water.

Kook de witte bonen gaar in 60-90 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. De kooktijd is afhankelijk van het soort witte bonen dat je gebruikt en hoe oud ze zijn. Proef tijdens het koken af en toe om te controleren of de bonen gaar zijn. Zwarte ogen bonen zijn sneller gaar. Ik kookte deze gaar in ongeveer 40 minuten.
Kook de aardappels in water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.

Zet ondertussen de snijbonen op in water met wat zout, kook gaar in ongeveer 12-15 minuten en giet af.

Stamp de aardappels fijn met een pureestamper, voeg een scheut hete melk en een klontje boter of een flinke eetlepel crème fraîche toe en roer deze er goed doorheen. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout.

Schep de snijbonen en de witte bonen door de aardappelpuree.

Serveer de blote billetjes in het gras met een lekkere Hollandse gehaktbal, of met rookworst!

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin128Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Witlofstamppot
Stamppot

Witlofstamppot met ham en kaas

Boerenkool stamppot met curryworst
Stamppot

Stamppot boerenkool met curryworst

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Pittige boerenkoolstamppot
Stamppot

Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo

koolraapstamppot recept vegetarisch
Stamppot

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Reacties 6

  1. Cecile says:
    2 jaar geleden

    Blote billetjes in het gras is al jarenlang een favoriet van mij. Toen de kinderen klein waren, kon ik het niet zo vaak maken want onze oudste dacht dat hij echt gras moest eten. 🙂 Nu zij het huis uit zijn eten we het regelmatig.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Elise says:
      2 jaar geleden

      Grappig hoe kinderen van sommige dingen overtuigd kunnen zijn!
      Fijn dat je nu vaker ‘Blote Billetjes In Het Gras’ kunt eten! 😉

      Beantwoorden
  2. Hein Nagelmaeker says:
    2 jaar geleden

    Goedemiddag,

    Gisteren dit gerecht gemaakt en het was heerlijk. Ik ben niet wild van witte bonen maar de combinatie is zeker prima.
    Fijne site ook dit overigens!

    Vriendelijke groet,
    Hein Nagelmaeker

    Beantwoorden
    • Elise says:
      2 jaar geleden

      Dag Hein,
      Wel leuk te horen dat je het toch aan durfde aan het gerecht klaar te maken, ondanks dat je geen echte witte bonen fan bent! ?

      Beantwoorden
  3. Cor groenheide says:
    3 jaar geleden

    Goedemorgen beste mensen. Blotte billen in het gras is super lekker, ik doe er ook uitgebakken spekjes erbij.
    Afz Cor groenheide uit Eindhoven

    Beantwoorden
    • Elise says:
      3 jaar geleden

      Hallo Cor,
      Dat klinkt lekker, goede tip!
      Groet, Elise

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen