• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

door Elise de Haan
in Stamppot
0
6
Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

Blote billetjes in het gras – Blote Billetjes In Het Gras is een bijzondere naam voor een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. De naam verwijst naar de witte bonen, de billetjes, tussen de groene snijbonen, het gras. Het grappige is, dat als je gaat Googelen, de ene site zegt dat het typisch Brabants is, en andere sites zeggen dat het gerecht afkomstig is uit Groningen. En mijn oma wist zeker dat het een oorspronkelijk Noord-Hollands gerecht is. Laten we het er dus maar op houden dat Blote Billetjes In Het Gras een typisch Nederlands gerecht is!

Als je een snelle versie van dit gerecht wilt maken, dan gebruik je witte bonen uit een pot. Het is echter wel erg lekker om gedroogde witte bonen te nemen, deze een nacht te laten weken en zelf te koken. Ik gebruikte voor dit gerecht zwarte ogen bonen. Dit zijn kleine witte boontjes, met een zwart vlekje, het zwarte oog, op de plaats waar de boon kiemt. Deze boontjes zijn wat steviger dan gewone witte bonen, en blijven heel tijdens het koken. Hierdoor zijn ze ook heel geschikt voor andere toepassingen, als salades en dergelijke.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Snijbonen of scheermesjes; Drie manieren om ze vaker op tafel te zetten

Snijbonen of scheermesjes; Meerdere manieren om ze vaker op tafel te zetten

Snijbonen worden steeds verder weggestopt in het assortiment van de groenteman. Tijd voor actie! 3 tips om doordeweeks snijbonen te serveren.

Blote billetjes in het gras

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 110 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg kruimige gekookte aardappels, geschild en in stukjes gesneden
  • 600 gram gesneden snijbonen
  • 250 gram droge witte bonen
  • een scheut hete melk
  • een klontje boter of flinke el crème fraîche
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je blote billetjes in het gras:

Avond tevoren: zet 250 gram droge witte bonen een nacht in de week in een flinke schaal met water.

Kook de witte bonen gaar in 60-90 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. De kooktijd is afhankelijk van het soort witte bonen dat je gebruikt en hoe oud ze zijn. Proef tijdens het koken af en toe om te controleren of de bonen gaar zijn. Zwarte ogen bonen zijn sneller gaar. Ik kookte deze gaar in ongeveer 40 minuten.
Kook de aardappels in water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.

Zet ondertussen de snijbonen op in water met wat zout, kook gaar in ongeveer 12-15 minuten en giet af.

Stamp de aardappels fijn met een pureestamper, voeg een scheut hete melk en een klontje boter of een flinke eetlepel crème fraîche toe en roer deze er goed doorheen. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout.

Schep de snijbonen en de witte bonen door de aardappelpuree.

Serveer de blote billetjes in het gras met een lekkere Hollandse gehaktbal, of met rookworst!

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroente
DeelPin108Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Raapsteeltjes stamppot
Stamppot

Raapsteeltjes stamppot met een snelle goulash

Zuurkool met salami en paprika
Hoofdgerecht

Zuurkool met salami en paprika

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek
Stamppot

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Reacties 6

  1. Cecile says:
    1 jaar geleden

    Blote billetjes in het gras is al jarenlang een favoriet van mij. Toen de kinderen klein waren, kon ik het niet zo vaak maken want onze oudste dacht dat hij echt gras moest eten. 🙂 Nu zij het huis uit zijn eten we het regelmatig.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Elise says:
      1 jaar geleden

      Grappig hoe kinderen van sommige dingen overtuigd kunnen zijn!
      Fijn dat je nu vaker ‘Blote Billetjes In Het Gras’ kunt eten! 😉

      Beantwoorden
  2. Hein Nagelmaeker says:
    1 jaar geleden

    Goedemiddag,

    Gisteren dit gerecht gemaakt en het was heerlijk. Ik ben niet wild van witte bonen maar de combinatie is zeker prima.
    Fijne site ook dit overigens!

    Vriendelijke groet,
    Hein Nagelmaeker

    Beantwoorden
    • Elise says:
      1 jaar geleden

      Dag Hein,
      Wel leuk te horen dat je het toch aan durfde aan het gerecht klaar te maken, ondanks dat je geen echte witte bonen fan bent! ?

      Beantwoorden
  3. Cor groenheide says:
    2 jaar geleden

    Goedemorgen beste mensen. Blotte billen in het gras is super lekker, ik doe er ook uitgebakken spekjes erbij.
    Afz Cor groenheide uit Eindhoven

    Beantwoorden
    • Elise says:
      2 jaar geleden

      Hallo Cor,
      Dat klinkt lekker, goede tip!
      Groet, Elise

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen