Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bubble & Squeak (gebakken stamppot); Engelse lekkernij

Bubble & Squeak is gebakken stamppot. Een recept uit de Engelse keuken dat je in meerdere vormen kunt opdienen. Probeer mijn gebakken hutspot eens.

0 3.527

Bubble & Squeak (gebakken stamppot) – Engeland is een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. En ook de Engelse keuken staat vaak bij ons op de etenstafel. Maar laatst zag ik dit gerecht voorbij komen, Bubble & Squeak. Het is een soort  gebakken stamppot in de vorm van een hele dikke pannenkoek. Als basis voor de Bubble & Squeak heb ik hutspot gebruikt met lekker uitgebakken spek. Maar eigenlijk is iedere stamppot geschikt om een Bubble & Squeak te maken.

Als eerste maak je de hutspot. Als deze klaar is ga je de Bubble & Squeak bakken. Dit gerecht kun je ook prima de volgende dag maken van de stamppot die je over hebt van de avond ervoor. Het omdraaien is even lastig, maar met een bord of plank gaat je het zeker lukken. Een gerecht dat variatie biedt op onze welbekende stamppot.

Bubble & Squeak (gebakken stamppot)

Stamppot voor 2 á 3 personen:

Bubble & SqueakHutspot

 • 750 gram aardappel
 • 400 gram winterpeen
 • 3 hele uien
 • 1 fijne rookworst
 • 1 eetlepel boter
 • 1 scheutje warme melk
 • zout & peper naar smaak
 • 200 gram spekjes

Bubble & Squeak

 • hutspot
 • 1 scheutje boter
 • 1 scheutje olie
 • peterselie, vers

Schrap de wortelen en snij deze in kleine stukjes. Schil de aardappel en snij deze ongeveer even groot als de wortelstukjes. Maak de ui schoon en snij deze in grove stukjes. Doe de wortel, aardappel en ui in een pan. Doe zoveel water in de pan dat alles onder staat en breng het geheel aan de kook met wat zout. Als het kookt kun je de verse rookworst erbij doen en laat het geheel 15 á 20 minuten koken tot alles lekker gaar is.

Bak de spekjes uit zodat ze lekker krokant worden. Haal de rookworst eruit en houd hem warm. Giet de aardappel, ui en wortel af. Doe alles terug in de pan en stamp het fijn met een stamper. Doe de boter erbij en een scheutje melk bij de stamppot . Doe de spekjes erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Neem een anti-aanbak pan en doe hier een scheutje olie en boter in. Bedek de bodem met de stamppot tot een laag van ongeveer 5 á 6 cm dik. Zet de pan op middelhoog vuur en bak de stamppot rustig aan tot de onderkant mooi goudbruin wordt. Schuif de Bubble & Squeak op een bord en doe hem met de bruine krokante kant naar boven weer in de pan zodat de andere kant krokant kan worden.

Hij is klaar wanneer beide kanten goudbruin en krokant zijn. Serveer de Bubble & Squeak met de verse rookworst.

Tip voor jus: Doe een kop water in de pan waarin je de spekjes hebt uitgebakken. Voeg een bouillonblokje toe en laat dit oplossen. Maak van 2 eetl. water en 1 eetl. maïzena een papje en voeg dit beetje voor beetje toe aan de jus om dit te binden.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer