Colcannon – Een Ierse stamppot, die in basis gemaakt wordt met slechts vier ingrediënten, namelijk aardappelen, kool, melk en boter. Daarnaast kunnen er aan colcannon nog andere ingrediënten als uien, prei of lente-uien toegevoegd worden. Ook worden er wel kruiden als peterselie of bieslook aan het gerecht toegevoegd. Colcannon wordt niet geserveerd met jus in het kuiltje, maar met gesmolten boter. Of nog simpeler, gewoon met een klont boter, die door de warmte van de stamppot vanzelf smelt.
Welke koolsoorten kun je gebruiken om colcannon te maken?
Er wordt vaak boerenkool gebruikt bij het maken van colcannon. Toch kun je dit traditionele Ierse gerecht ook maken met andere koolsoorten. Witte kool, groene of savooiekool, maar ook Chinese kool zijn heel goede alternatieven voor boerenkool. In het recept uit dit artikel hebben we gekozen voor Chinese kool. Chinese kool klinkt natuurlijk niet erg Iers, maar de mooie lichtgroene kool met de gebubbelde bladeren en de milde koolsmaak, is wel heel geschikt voor het maken van colcannon.
Grappige Ierse tradities
Het is in Ierland een traditioneel gebruik om met Halloween colcannon te serveren waar een klein voorwerp als bijvoorbeeld een ring in verstopt is. Vind jij de ring? Dan ben je aan de beurt, want dat betekent volgens de traditie dat je binnen een jaar gaat trouwen. Op die manier zijn er ook andere voorwerpjes die gebruikt kunnen worden, die dan weer een andere betekenis hebben. Zo zou een stokje in de colcannon duiden op een ongelukkig huwelijk. Denk dus maar even goed na voor dat je dergelijke gebruiken over neemt. Misschien moet je de stamppot gewoon maar serveren met iets lekkers als gebakken spek, of gepekelde en gekookte ham, wat in Ierland meestal bij dit gerecht gegeten wordt. Houd je het liever Nederlands? Een lekkere, verse rookworst past ook prima bij colcannon.
Colcannon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram kruimig kokende aardappels
- 1 Chinese kool van ong. een kilo
- 1 ui
- 2 preien
- een klontje boter om in te stoven
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 50 ml melk
- 150 ml slagroom
- zout en peper
- boter om erbij te serveren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je colcannon:
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Was de Chinese kool en snijd hem in reepjes.
Snijd de prei in ringen en spoel onder de kraan het zand er uit.
Snipper de ui.
Kook de aardappels gaar in water met wat zout.
Verhit een hapjespan en smelt het klontje boter. Laat het niet bruin worden. Zet hierin de Chinese kool, de prei en de ui aan. Voeg een scheutje water en wat zout toe en laat de groente met het deksel op de pan beetgaar stoven.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg de melk en de slagroom toe en maak er een smeuïge aardappelpuree van.
Giet het Chinese koolmengsel af en schep het door de aardappelpuree. Roer ook de peterselie door de puree.
Breng de colcannon op smaak met peper en als dat nodig is nog wat zout.
Serveer de colcannon met spek of rookworst en geef er gesmolten boter of wat klontjes boter bij.
Tafel lekker !!