• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

door Elise de Haan
in Stamppot
1
3
Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas – Wat is er nou lekkerder dan een ovenschotel die je alleen nog even in de oven hoeft te schuiven als je thuiskomt? Deze gegratineerde hutspot met Leidse kaas is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk is het een gegratineerde stamppot waarbij de groente wat grover is gesneden, en je gratineert hem met de kaas afkomstig uit de hutspotstad bij uitstek. In tegenstelling tot hoe hutspot meestal gegeten wordt, namelijk met klapstuk of rookworst en spekjes, is deze schotel helemaal vegetarisch. We garanderen je dat je het vlees niet zult missen bij de gegratineerde hutspot met Leidse kaas.

Hutspot en Leiden

Volgens de geschiedenisboeken is hutspot ooit ontstaan tijdens Leidens Verzet in 1574, toen de stad Leiden van de Spanjaarden werd bevrijd door de watergeuzen. De uitgehongerde Leidse bevolking werd vervolgens gevoed met een soort hutspot. Dit zou toen een mengsel zijn geweest van peen, uien, pastinaken en vlees, zonder aardappels. Hieruit is het hedendaagse gerecht hutspot ontstaan van wortels, uien en aardappels, zoals wij dat kennen. Elk jaar op 3 oktober wordt het Leidens Ontzet nog gevierd met het eten van hutspot. Omdat niet iedereen vlees wil eten, hebben we een vegetarische variant bedacht, en wel gegratineerde hutspot met Leidse kaas. Het gerecht blijft echt Leids dus!

Leidse kaas, al eeuwen oud!

In Leiden wordt al eeuwen lang een heerlijke kaas met komijn gemaakt. Deze komijnekaas was vroeger een bijproduct bij het maken van boter. De melk werd na het melken een nacht weggezet, zodat de room op de melk ging drijven. Die room werd dan van de melk afgeschept om boter van te maken. De overgebleven magere melk werd gebruikt om kaas te maken. Daar werd dan komijnzaad aan toegevoegd. Dit werd gedaan om de kaas langer houdbaar te maken. Deze Leidse kaas werd vanaf ongeveer 1600 meegenomen op de VOC-schepen, als eiwitbron voor de bemanning. De Leidse kaas werd echter ook gebruikt als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt deze Leidse kaas met de rode korst nog steeds gemaakt. Omdat het een 35+ kaas is, bevat hij flink wat minder vet dan Goudse kaas, maar dat gaat niet ten koste van de smaak.

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas – tips

Dit is een gerecht dat zich bij uitstek laat voorbereiden, om op een later tijdstip op te warmen en te gratineren in de oven. Bereid de gegratineerde hutspot met Leidse kaas dan voor volgens de instructie, maar laat het afkoelen in plaats van het in de oven te zetten. Bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast. Wil je gaan eten? Zet het gerecht dan 25 minuten in de oven, die je hebt voor verwarmd op 200 graden.

Als je niet van komijnekaas houdt, kun je de hutspot ook gratineren met bijvoorbeeld belegen Goudse kaas, zonder komijn.

Hutspot recepten

Hutspot recepten, vier keer anders!

Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
  • 250 gram pastinaak, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
  • 350 gram uien, in niet te dunne kwart ringen
  • 1 volle eetlepel verse tijmblaadjes (1 theelepel gedroogde)
  • 2 teentjes knoflook, in zeer dunne plakjes
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 50 gram boter
  • 25 gram boter
  • 75 ml warme melk
  • 150 gram Leidse kaas, in kleine blokjes
  • 50 gram Leidse kaas, geraspt
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde hutspot met Leidse kaas:

Kook de winterpeen en de pastinaak samen in een pan water met zout beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet.

Verhit, in een koekenpan of braadpan, 50 gram boter. Bak de uien met de knoflook aan, bestrooi ze met het gerookte paprikapoeder en voeg de tijm toe. Laat het uienmengsel op een laag vuur gaar worden.

Kook de aardappels gaar in een pan water met zout. Giet ze af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg de warme melk en 25 gram boter toe om een smeuïge puree te maken. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schep eerst het uienmengsel, en vervolgens de winterpeen en de pastinaak door de puree. De blokjes groente moeten heel blijven, dus niet meer stampen. Schep vervolgens de blokjes Leidse kaas erdoor.

Doe de hutspot over in een vuurvaste schaal. Bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.

Zet de hutspot een minuut of 20 in het midden van de oven, om de kaas te laten smelten.

Serveer direct.

Tafel lekker !!

DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Maaltijdsoep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

Reacties 3

  1. Mieke, says:
    8 maanden geleden

    wat een lekker gerecht .waar je de komijn boven uit proeft .
    zalig ( kan andere het ook aanraden )

    Beantwoorden
  2. Mieke, says:
    8 maanden geleden

    wij hebben jou gerecht gemaakt .
    Ik kan het een ieder aanraden ,
    de heerlijke smaak van de leidse kaas (proef je goed
    Is voor herhaling vatbaar super lekker

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      8 maanden geleden

      Fijn dat je het lekker vond, Mieke! Dankjewel voor het compliment.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
Specials

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

5 heerlijke recepten met kipgehaktballetjes, de een nog lekkerder dan de ander. Met handige tips voor de lekkerste en mooiste balletjes.

Check het recept of lees de info
Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen