• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

door Elise de Haan
in Stamppot
1
3
Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas – Wat is er nou lekkerder dan een ovenschotel die je alleen nog even in de oven hoeft te schuiven als je thuiskomt? Deze gegratineerde hutspot met Leidse kaas is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk is het een gegratineerde stamppot waarbij de groente wat grover is gesneden, en je gratineert hem met de kaas afkomstig uit de hutspotstad bij uitstek. In tegenstelling tot hoe hutspot meestal gegeten wordt, namelijk met klapstuk of rookworst en spekjes, is deze schotel helemaal vegetarisch. We garanderen je dat je het vlees niet zult missen bij de gegratineerde hutspot met Leidse kaas.

Hutspot en Leiden

Volgens de geschiedenisboeken is hutspot ooit ontstaan tijdens Leidens Verzet in 1574, toen de stad Leiden van de Spanjaarden werd bevrijd door de watergeuzen. De uitgehongerde Leidse bevolking werd vervolgens gevoed met een soort hutspot. Dit zou toen een mengsel zijn geweest van peen, uien, pastinaken en vlees, zonder aardappels. Hieruit is het hedendaagse gerecht hutspot ontstaan van wortels, uien en aardappels, zoals wij dat kennen. Elk jaar op 3 oktober wordt het Leidens Ontzet nog gevierd met het eten van hutspot. Omdat niet iedereen vlees wil eten, hebben we een vegetarische variant bedacht, en wel gegratineerde hutspot met Leidse kaas. Het gerecht blijft echt Leids dus!

Leidse kaas, al eeuwen oud!

In Leiden wordt al eeuwen lang een heerlijke kaas met komijn gemaakt. Deze komijnekaas was vroeger een bijproduct bij het maken van boter. De melk werd na het melken een nacht weggezet, zodat de room op de melk ging drijven. Die room werd dan van de melk afgeschept om boter van te maken. De overgebleven magere melk werd gebruikt om kaas te maken. Daar werd dan komijnzaad aan toegevoegd. Dit werd gedaan om de kaas langer houdbaar te maken. Deze Leidse kaas werd vanaf ongeveer 1600 meegenomen op de VOC-schepen, als eiwitbron voor de bemanning. De Leidse kaas werd echter ook gebruikt als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt deze Leidse kaas met de rode korst nog steeds gemaakt. Omdat het een 35+ kaas is, bevat hij flink wat minder vet dan Goudse kaas, maar dat gaat niet ten koste van de smaak.

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas – tips

Dit is een gerecht dat zich bij uitstek laat voorbereiden, om op een later tijdstip op te warmen en te gratineren in de oven. Bereid de gegratineerde hutspot met Leidse kaas dan voor volgens de instructie, maar laat het afkoelen in plaats van het in de oven te zetten. Bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast. Wil je gaan eten? Zet het gerecht dan 25 minuten in de oven, die je hebt voor verwarmd op 200 graden.

Als je niet van komijnekaas houdt, kun je de hutspot ook gratineren met bijvoorbeeld belegen Goudse kaas, zonder komijn.

Hutspot recepten

Hutspot recepten, vier keer anders!

Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
  • 250 gram pastinaak, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
  • 350 gram uien, in niet te dunne kwart ringen
  • 1 volle eetlepel verse tijmblaadjes (1 theelepel gedroogde)
  • 2 teentjes knoflook, in zeer dunne plakjes
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 50 gram boter
  • 25 gram boter
  • 75 ml warme melk
  • 150 gram Leidse kaas, in kleine blokjes
  • 50 gram Leidse kaas, geraspt
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde hutspot met Leidse kaas:

Kook de winterpeen en de pastinaak samen in een pan water met zout beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet.

Verhit, in een koekenpan of braadpan, 50 gram boter. Bak de uien met de knoflook aan, bestrooi ze met het gerookte paprikapoeder en voeg de tijm toe. Laat het uienmengsel op een laag vuur gaar worden.

Kook de aardappels gaar in een pan water met zout. Giet ze af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg de warme melk en 25 gram boter toe om een smeuïge puree te maken. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schep eerst het uienmengsel, en vervolgens de winterpeen en de pastinaak door de puree. De blokjes groente moeten heel blijven, dus niet meer stampen. Schep vervolgens de blokjes Leidse kaas erdoor.

Doe de hutspot over in een vuurvaste schaal. Bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.

Zet de hutspot een minuut of 20 in het midden van de oven, om de kaas te laten smelten.

Serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenKaas
DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Witlofstamppot
Stamppot

Witlofstamppot met ham en kaas

Boerenkool stamppot met curryworst
Stamppot

Stamppot boerenkool met curryworst

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Pittige boerenkoolstamppot
Stamppot

Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo

koolraapstamppot recept vegetarisch
Stamppot

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Reacties 3

  1. Mieke, says:
    1 maand geleden

    wat een lekker gerecht .waar je de komijn boven uit proeft .
    zalig ( kan andere het ook aanraden )

    Beantwoorden
  2. Mieke, says:
    1 maand geleden

    wij hebben jou gerecht gemaakt .
    Ik kan het een ieder aanraden ,
    de heerlijke smaak van de leidse kaas (proef je goed
    Is voor herhaling vatbaar super lekker

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 maand geleden

      Fijn dat je het lekker vond, Mieke! Dankjewel voor het compliment.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen