- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Italiaans gekruid gehaktbrood met zomerse stamppot van courgette

Italiaans gekruid gehaktbrood met zomerse stamppot van courgette – Tijdens minder mooie zomerdagen is een zomerse stamppot een uitkomst op je menu. Zo’n stamppot is wat voedzamer dan de salades die over het algemeen in de zomermaanden op tafel staan. Vandaag zet ik in die stamppot de courgette centraal. De reden is natuurlijk simpel, ik heb een overschot aan courgettes in de tuin. Lees ook eens het verslag van ons bezoek aan de courgetteteler.[1] De courgettesoep wordt vaak genoemd, maar er kan natuurlijk veel meer met deze zomergroente. Ik verwerk ze dan ook in muffins, ovenschotels, spaghetti, maar nu dus ook in de stamppot.

Mijn courgettestamppot serveer ik graag met een heerlijk gevuld gehaktbrood. Voor die vulling gebruik ik stukjes mozzarella wat een heerlijk volle structuur geeft. Basilicum past daar perfect bij en zo ontstaat een gehaktbrood met een lekker Italiaans tintje. Het is handig om kleinere gehaktbroodjes te maken. Deze worden dan ook sneller gaar.

Gehaktbrood met zomerse stamppot

Vleesgerecht[2] voor 4 personen

Meng het gehakt met de paprika, panko, 2 geklutst eieren, melk, stukjes mozzarella en de basilicum. Vorm het daarna met natte handen tot gehaktbroodjes ( ik maak ca. 3 kleintjes) en bak ze even aan in de pan. Laat afkoelen en bestrijk ze met geklutst ei en bedek ze vervolgens met de panko. Leg de gehaktbroodjes op een bakplaat of in een ovenschaal en bak ze een half uur in een oven van 180 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in hapklare stukken. Kook de aardappels gaar. Was ondertussen de courgettes, schil ze niet, maar halveer ze over de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd ze dan in kleine blokjes. Ontdoe de puntpaprika van de pitten en snijd ook deze in kleine blokjes van ca. 1 cm. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de paprika en courgette op hoog vuur even aan. Zet het vuur laag en laat ze zachtjes verder garen. Breng op smaak met Provençaalse kruiden, zout en peper.

Voeg af en toe een beetje water bij, dan krijg je een heerlijke jus om bij de aardappels te doen.

Giet de gare aardappels af en laat ze even goed uitlekken. Roer de gare aardappels stuk met een lepel. De structuur mag ietwat grof blijven. Breng op smaak met kruidnagelpoeder en een klontje boter. Schep er vervolgens de paprika en courgette door.

Snijd de gehaktbroodjes in grove plakken en serveer met de zomerse stamppot.

Tafel lekker!

Links in dit artikel
  1. bezoek aan de courgetteteler.: https://lekkertafelen.nl/kookschool/hoe-groeit-courgette-eigenlijk/
  2. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/
  3. gehakt: https://lekkertafelen.nl/special/gehakt/
  4. mozzarella: https://lekkertafelen.nl/special/mozzarella/
  5. courgette: https://lekkertafelen.nl/special/courgette/
  6. aardappels: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/