Hete bliksem – Voor de mensen die het gerecht niet kennen roept de naam ‘hete bliksem’ direct nieuwsgierigheid op. Het klinkt als een meteorologisch fenomeen of misschien wel als een spannende culinaire creatie. Maar de oorsprong van de term is veel minder exotisch dan je zou denken. Het gaat hier om een traditioneel recept dat zijn wortels heeft in de Nederlandse boerencultuur. Ken jij hete bliksem al?
Een echte oud-Hollandse stamppot, volgens traditioneel recept
Het gaat hier om een lekkere, oud-Hollandse stamppot, gemaakt van aardappelen en appels. Dat stamppotje wordt natuurlijk, zoals alle traditionele gerechten, in honderdduizend variaties gemaakt, dus wat de juiste samenstelling van hete bliksem is, daar valt over te discussiëren. Je vindt hier onder een basisrecept om hete bliksem te maken. In het recept zit geen vlees. Dat is in principe ook niet nodig. Van oudsher werden er witte bonen aan de stamppot toegevoegd. De reden hier achter was dat je het gerecht zo voedzamer maakt en er minder vlees nodig was om er een volwaardige maaltijd van te maken. En bonen waren tenslotte goedkoper dan vlees. Tegenwoordig wordt er vaak om andere redenen vegetarisch gegeten. In dat geval zijn de peulvruchten een volwaardig alternatief om aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Wil je wel vlees bij de hete bliksem serveren? Denk dan eens aan uitgebakken spekjes, klapstuk of bloedworst. Maar een sappige rookworst past er natuurlijk ook heel goed bij.
Hete bliksem maak je van lokaal geteelde ingrediënten
Een echt Nederlands gerecht maak je van in Nederland geteelde ingrediënten. Dus koop je geen appels uit Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika om hete bliksem te maken. Er worden in ons eigen land heel veel appels geteeld, dus appels uit een ander werelddeel zijn zeker niet nodig. Nederlandse appelrassen die bij uitstek geschikt zijn zijn de Dijkmanszoet, en de Sweet Caroline. De beide rassen geven zoete appels, die gebruikt kunnen worden om te stoven. Natuurlijk kies je ook voor een echte Nederlandse aardappel voor de hete bliksem. In het recept zijn Eigenheimers gebruikt. En wel om twee redenen. Ten eerste kookt de Eigenheimer lekker kruimig, dus dit aardappelras is heel geschikt om puree of stamppot mee te maken. De tweede reden is dat de aardappel een voortreffelijke smaak heeft.
Kun je echt geen Dijkmanszoet of Sweet Caroline vinden? Kies dan een andere, in Nederland geteelde, zoete appel om het recept te maken. Denk bijvoorbeeld aan Jonagold. Ook daarmee zet je een heerlijke hete bliksem op tafel!
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Hete bliksem
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo Eigenheimers (kruimig kokende aardappels)
- 800 gram zoete appels (Dijkmanszoet of Sweet Caroline)
- 250 gram gekookte witte bonen (uitgelekt)
- wat kookvocht van de bonen
- 50 gram boter
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hete bliksem:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar in wat water met zout.
Schil terwijl de aardappels koken, de appels. Verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Voeg de stukjes appel toe en kook ze mee tot ze zacht zijn.
Giet de aardappels af, voeg de boter en wat van het kookvocht van de bonen toe en pureer de aardappels met een aardappelstamper. Je hoeft ze niet heel fijn te stampen, er mogen best wat stukjes in blijven zitten.
Voeg de bonen en de appels toe en roer ze door de aardappelpuree.
Serveer de hete bliksem direct. Je kunt om het gerecht te garneren er wat fijn gehakte tuinkruiden overheen strooien.
Tafel lekker !!
Lekker lekker
Zo zie je maar Maggie, eenvoudig is vaak erg lekker!