Hete bliksem met appels en peren – Bij mensen die het gerecht ‘hete bliksem’ niet kennen, zal de naam ongetwijfeld wenkbrauwen doen fronsen. Het klinkt natuurlijk ook best bijzonder. Toch is dit gerecht een stuk minder exotisch dan je misschien in eerste instantie denkt. Het betreft hier een echte Hollandse klassieker, en wel een stamppot van aardappel en appel. De hete bliksem met appels en peren is een variant op dat basisrecept.
Hete bliksem met appels en peren kan heel goed zonder vlees
Hete bliksem met appels en peren is een vegetarisch gerecht. De stamppot kan heel goed zonder vlees gegeten worden, zonder afbreuk te doen aan de voedingswaarde. Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt zien worden er ook witte bonen in het recept verwerkt. En die peulvruchten zijn heel geschikt als vleesvervanger. Van oudsher werd dit gedaan omdat vlees duur was, en de bonen de stamppot voedzamer maakten. Dus dit is een gerecht dat je heel goed kunt inzetten voor een dagje zonder vlees.
Een stamppot vol lokaal geteelde producten
Bij het koken van een oud-Hollandse stamppot als hete bliksem met appels en peren ga je natuurlijk uit van lokaal geteelde producten en niet van appels die geteeld zijn aan de andere kant van de wereld. Houd het dus gewoon dicht bij huis en een beetje duurzaam. Probeer of je aan Dijkmanszoet of Sweet Caroline appels kunt komen. Dit zijn de zoete appels die traditioneel voor hete bliksem gebruikt werden. Lukt dat niet, kies dan voor Jonagold. Dit is ook een zoete appel die in Nederland wordt geteeld.
Voor de peren in het gerecht kun je het best kiezen voor Doyenné du Comice of Conference. Dat eerste klinkt heel Frans en het tweede Engels, maar het zijn perenrassen die al decennia lang in Nederland de meest geteelde soorten zijn, en die kun je dus als lokaal beschouwen. Verder kies je natuurlijk voor dit recept voor hete bliksem met appels en peren een Nederlandse aardappel als Eigenheimer. Die hebben een goede smaak, koken lekker kruimig en ze laten zich dus makkelijk tot een stamppot verwerken.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren moet je in het seizoen gewoon altijd op de fruitschaal hebben liggen. Ontdek deze recepten, dan wordt dat vanzelfsprekend.
Hete bliksem met appels en peren
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo Eigenheimers (kruimig kokende aardappels)
- 450 gram zoete appels (Dijkmanszoet of Sweet Caroline)
- 450 gram peren (Doyenné du Comice of Conference)
- 250 gram witte bonen (uitlekgewicht)
- wat kookvocht van de bonen
- 50 gram boter
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hete bliksem met appels en peren:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar in wat water met zout.
Schil terwijl de aardappels koken, de appels en de peren. Verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Voeg de stukjes appel en peer toe en kook ze mee tot ze zacht zijn.
Giet de aardappels af, voeg de boter toe en pureer de aardappels met een aardappelstamper. Je hoeft ze niet heel fijn te stampen, er mogen best wat stukjes in blijven zitten.
Voeg de bonen, de appels en de peren toe en roer ze door de aardappelpuree.
Serveer de hete bliksem direct. Je kunt om het gerecht te garneren er wat fijn gehakte tuinkruiden overheen strooien en er eventueel wat stukjes appel of peer in steken.
Tafel lekker !!