Hete bliksem met klapstuk – Wat zijn we in Nederland toch gek op stamppotjes. Heb jij al eens hete bliksem gegeten? Dat is een traditionele stamppot met zoete appeltjes. Dit keer serveren we de hete bliksem met klapstuk. Klapstuk is een lekker stukje gestoofd rundvlees. Je kent het misschien wel van de ‘hutspot met klapstuk’. Ga vandaag eens voor nostalgie, en zet vanavond een ouderwets lekkere, Hollandse maaltijd op tafel!
Een Hollandse maaltijd, met lokaal geproduceerde ingrediënten
Als je dan besluit een echt authentiek Nederlandse maaltijd op tafel te zetten, dan ga je natuurlijk wel voor lokaal geproduceerde ingrediënten. Dat betekent in dit geval dat je appels gebruikt die in Nederland geteeld zijn, en bij voorkeur van een ras als Sweet Caroline, of Dijkmanszoet. (Kun je die soorten niet vinden, neem dan een Jonagold, die zijn ook zoet en worden ook in Nederland geteeld.) Want waarom zou je appels kopen die de hele wereld over gereisd zijn, om uiteindelijk op jouw bord te belanden, terwijl er bij wijze van spreken bij jou om de hoek kwalitatief geweldige appels groeien? Datzelfde geldt voor de aardappels die je voor de hete bliksem met klapstuk koopt. In Nederland worden bijzonder lekkere aardappels geteeld. Denk aan rassen als Eigenheimer, Irene en Doré. Dat zijn allemaal kruimig kokende aardappels, die heel geschikt zijn voor een stamppot. Ook die hoeven dus niet uit het buitenland te komen.
Het klapstuk bij de hete bliksem
Het klapstuk van de maaltijd is in dit geval het stoofvlees. En bij een Hollandse hete bliksem serveer je dus een Hollands klapstuk. Er wordt in ons land veel rundvlees ingevoerd, onder andere vanuit verschillende landen in Europa, maar ook uit Zuid-Amerika.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee? Je kent het waarschijnlijk van de 'hutspot met klapstuk'. Maar wat kun je er nog meer mee doen?
Hete bliksem met klapstuk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo Eigenheimers (kruimig kokende aardappels)
- 800 gram zoete appels (Dijkmanszoet of Sweet Caroline)
- 250 gram gekookte witte bonen (uitgelekt)
- wat kookvocht van de witte bonen
- 50 gram boter + 50 gram boter
- 750 gram klapstuk
- 750 ml hete runderbouillon
- een scheut olie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 laurierblaadjes
- een scheutje azijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hete bliksem met klapstuk:
Verhit 50 gram boter, samen met de olie in een braadpan. Braad hierin het klapstuk rondom bruin aan. Haal het vlees even uit de pan en leg het op een bord.
Doe vervolgens de ui, de knoflook, de laurier, de winterpeen en de bleekselderij in de pan en bak ze even aan. Schenk de bouillon in de pan, voeg een scheutje azijn toe en breng dat aan de kook.
Doe het vlees er weer bij en laat op een heel laag vuurtje minstens 3 uur stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Maak aan het eind van de bereidingstijd de hete bliksem.
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook de aardappels gaar in water met wat zout.
Terwijl de aardappels koken schil je de appels. Verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Voeg de stukjes appel toe en kook ze mee tot ze zacht zijn.
Giet de aardappels af, voeg de andere 50 gram boter toe en pureer de aardappels met een aardappelstamper. Dit hoeft niet heel fijn, er mogen best wat stukjes in zitten.
Voeg de bonen en de appels bij de aardappels en roer alles door elkaar.
Serveer de hete bliksem met het klapstuk. Garneer eventueel met wat gehakte tuinkruiden.
Tafel lekker !!