Hete bliksem met spek – ‘Dat is nog eens een gerecht met een bijzondere naam’, denk je misschien als je dit gerecht niet kent. Hete bliksem met spek is een traditioneel Nederlands gerecht, afkomstig uit de boerencultuur. Het is dus een stuk minder exotisch dan je misschien had verwacht, en het heeft ook niets met onweer te maken. Wat het dan wel is? Dat lees je hier onder!
Hete bliksem met spek is een authentiek Nederlands gerecht
Het gaat hier over een lekkere oud-Hollands stamppot, dat wordt gemaakt met aardappels en appels. Met fruit dus. En vooruit, er komt ook nog een beetje groente aan te pas. Zoals bij alle traditionele gerechten is er geen ‘juist recept’. Hete bliksem met spek is, zoals je al kon lezen, afkomstig uit de vroegere boerencultuur. Het leven was niet altijd een vetpot en men was dus soms aangewezen op de ingrediënten die voorhanden waren. Aardappels en appels waren meestal in de winter nog wel voorhanden, iets wat met verse groente niet altijd het geval was. De appels en de aardappels werden in de stamppot aangevuld met gekookte witte bonen. Die waren goedkoper dan vlees, en zorgden er voor dat het gerecht toch voedzaam genoeg was om er een volwaardige maaltijd van te maken. Gerookt spek was iets wat natuurlijk op een boerderij ook nog wel eens te vinden was. Door wat uitgebakken spek toe te voegen aan de hete bliksem ontstond er een wat luxere variant. Het hartige van het spek combineert heerlijk met de zoete appels en de witte bonen. Dus ook nu er in de winter veel meer verse groente ter beschikking is, is het stiekem best erg lekker om hete bliksem met spek te eten.
Zoete appels, maar welke dan?
Traditioneel gebruik je voor het maken van hete bliksem, al dan niet met spek, zoete appels. Bij voorkeur kies je voor het Nederlandse ras Sweet Caroline of Dijkmanszoet. Je zult even moeten zoeken naar die rassen, want ze liggen zelden in de supermarkt. Mocht je ze niet kunnen vinden, kies dan voor een andere zoete appels als Jonagold.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Hete bliksem met spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 800 gram jonagold appels
- 250 gram gekookte witte bonen (uitgelekt)
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 50 gram boter
- 1 eetlepel grove mosterd
- het kookvocht van de witte bonen
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hete bliksem met spek:
Bak het spek zachtjes uit in een koekenpan, zonder extra vet toe te voegen.
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in wat water met zout.
Schil ondertussen de appels. Haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukjes.
Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Doe de appels erbij en kook ze mee tot ze zacht zijn.
Giet de aardappels af, voeg de boter en wat van het kookvocht van de bonen toe en pureer de aardappels met een stamper. De aardappels hoeven niet heel fijn gestampt te worden, wat stukjes in de puree is niet erg.
Voeg de bonen en de appels toe aan de aardappelpuree en roer alles door elkaar. Breng op smaak met de mosterd en wat zout en peper.
Je kunt het uitgebakken spek door de hete bliksem roeren, of je serveert het er apart bij. Garneer de hete bliksem eventueel met wat gehakte tuinkruiden.
Tafel lekker !!