• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Ouderwetse hete bliksem in modern jasje

door Redactie
in Stamppot
0
5
hete bliksem

Ouderwetse hete bliksem in modern jasje – Het is weer volop appeltjes seizoen. Voor wie eens iets anders wil maken dan appeltaart of -moes, is er de ouderwetse hete bliksem. Dat is een stamppot met appeltjes. Ja, u hoort het goed. Met spek, aardappels en witte bonen. Het hoort tot de eenvoudige Hollandse kost maar smaakt verrassend lekker. Het zurige van de appel neutraliseert mooi de vette smaak van het spek – denk maar aan de klassieke pannenkoek met appel en spek. De witte bonen zijn er in beland uit zuinigheid (je had minder ‘duur’ vlees nodig en kreeg toch voldoende proteïnen binnen), maar geeft het gerecht een prettige bite. De naam hete bliksem verwijst naar het feit dat appels, die meer vocht bevatten dan aardappels, langer heet blijven en dus soms voor onaangename hete verrassingen kunnen zorgen. ‘Bliksems, wat is dát heet!’, zullen onze voorouders af en toe gevloekt hebben.

Hete bliksem: oorspronkelijk een echte éénpansmaaltijd

Traditionele hete bliksem wordt in één pannetje gemaakt, vanwege het simpele feit dat de meeste mensen vroeger geen 4- en laat staan 6-pits fornuis hadden maar slechts beschikten over een eenvoudig petroleumstelletje. Dat betekent dat het spek niet knapperig wordt en de bonen een hard velletje krijgen, omdat ze in een zoute omgeving koken. Dat kan tegenwoordig gelukkig anders en dat is een hele verbetering!

appels
Specials

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Check het recept of lees de info

Ouderwetse hete bliksem in modern jasje

Vandaar dat Lekker tafelen het gerecht voor u opnieuw uitvond! Als u geen tijd heeft, kunt u de bonen weglaten, maar dat is wel jammer. U hoeft er alleen de dag van te voren aan te denken en ze even onder water te zetten zodat ze een nachtje kunnen weken.

Stamppot voor 4 personen

  • 800 gram aardappelen
  • 300 gram gerookt spek
  • 4 à 6 appels naar smaak, liefst een beetje stevige
  • 100 gram gedroogde witte bonen
  • 50 gram boter
  • peper en zout naar smaak

De avond van tevoren zet u de bonen in ruim koud water.

De volgende dag giet u het vocht af en zet u de bonen op met schoon water. Zorg dat er ongeveer 2 cm. water boven de bonen staat. Geen zout toevoegen, dan krijgen ze een hard velletje! De bonen moeten een uurtje koken.

Nu heeft u alle tijd om de aardappelen te schillen en in stukken te snijden. Zet ze op in een aparte pan met wat zout in het water, zodra de bonen een half uur koken. Check meteen of de bonen nog genoeg vocht hebben, anders voegt u nog wat water toe.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Voeg de appels toe aan de bonen.

Nu kunt u het spek eventueel nog in stukjes snijden en knapperig uitbakken in een koekenpan.

Giet de gare aardappels af, pureer ze met de pureestamper en voeg boter, peper en zout toe. Voeg nu het bonen-appelmengsel toe met net zoveel kookvocht totdat je een smeuïge stamppot hebt. Roer er met een pollepel nog de uitgebakken spekjes – met hun spekvet – door en klaar is de hete bliksem. Gegarandeerd succes bij jong en oud!

 

Tags: Aardappel receptenFruitGroente
DeelPin56Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Raapsteeltjes stamppot
Stamppot

Raapsteeltjes stamppot met een snelle goulash

Zuurkool met salami en paprika
Hoofdgerecht

Zuurkool met salami en paprika

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek
Stamppot

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Reacties 5

  1. Teekay says:
    5 jaar geleden

    Ik heb het gemaakt met Granny Smith en het smaakt inderdaad heerlijk. Ik vind het er alleen wel wat bleekjes uitzien. Maar ik zal het ongetwijfeld nog wel vaker gaan maken.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Probeer ook eens een mix van Granny en Elstar Teekay, maar als je het echt goed wil doen gebruik je Sweet Caroline

      Beantwoorden
  2. Teekay says:
    5 jaar geleden

    Een beetje dom misschien, maar welke appels zijn stevige appels?
    Zodra ik dat weet ga ik dit recept zeker proberen.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Domme vragen kennen we niet Teekay. Stevige appels zijn o.a. de Elstar of de Granny Smith. Oorspronkelijk werd hete bliksem vaak met zoete appeltjes gemaakt. Dat kunnen de Sweet Caroline of de Dijkmans zoet zijn. Daar is tegenwoordig erg moeilijk aan te komen, maar bij een goede groenteman kun je er zeker naar vragen.

      Beantwoorden
  3. marga says:
    7 jaar geleden

    T lievelingsrecept van mijn dochter, alleen maak ik t zonder de witte bonen….maar peulvruchten zijn gezond, dus ga ik het volgende keer met proberen!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen