Ouderwetse hete bliksem in modern jasje – Het is weer volop appeltjes seizoen. Voor wie eens iets anders wil maken dan appeltaart of -moes, is er de ouderwetse hete bliksem. Dat is een stamppot met appeltjes. Ja, u hoort het goed. Met spek, aardappels en witte bonen. Het hoort tot de eenvoudige Hollandse kost maar smaakt verrassend lekker. Het zurige van de appel neutraliseert mooi de vette smaak van het spek – denk maar aan de klassieke pannenkoek met appel en spek. De witte bonen zijn er in beland uit zuinigheid (je had minder ‘duur’ vlees nodig en kreeg toch voldoende proteïnen binnen), maar geeft het gerecht een prettige bite. De naam hete bliksem verwijst naar het feit dat appels, die meer vocht bevatten dan aardappels, langer heet blijven en dus soms voor onaangename hete verrassingen kunnen zorgen. ‘Bliksems, wat is dát heet!’, zullen onze voorouders af en toe gevloekt hebben.
Hete bliksem: oorspronkelijk een echte éénpansmaaltijd
Traditionele hete bliksem wordt in één pannetje gemaakt, vanwege het simpele feit dat de meeste mensen vroeger geen 4- en laat staan 6-pits fornuis hadden maar slechts beschikten over een eenvoudig petroleumstelletje. Dat betekent dat het spek niet knapperig wordt en de bonen een hard velletje krijgen, omdat ze in een zoute omgeving koken. Dat kan tegenwoordig gelukkig anders en dat is een hele verbetering!
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Check het recept of lees de infoOuderwetse hete bliksem in modern jasje
Vandaar dat Lekker tafelen het gerecht voor u opnieuw uitvond! Als u geen tijd heeft, kunt u de bonen weglaten, maar dat is wel jammer. U hoeft er alleen de dag van te voren aan te denken en ze even onder water te zetten zodat ze een nachtje kunnen weken.
Stamppot voor 4 personen
- 800 gram aardappelen
- 300 gram gerookt spek
- 4 à 6 appels naar smaak, liefst een beetje stevige
- 100 gram gedroogde witte bonen
- 50 gram boter
- peper en zout naar smaak
De avond van tevoren zet u de bonen in ruim koud water.
De volgende dag giet u het vocht af en zet u de bonen op met schoon water. Zorg dat er ongeveer 2 cm. water boven de bonen staat. Geen zout toevoegen, dan krijgen ze een hard velletje! De bonen moeten een uurtje koken.
Nu heeft u alle tijd om de aardappelen te schillen en in stukken te snijden. Zet ze op in een aparte pan met wat zout in het water, zodra de bonen een half uur koken. Check meteen of de bonen nog genoeg vocht hebben, anders voegt u nog wat water toe.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Voeg de appels toe aan de bonen.
Nu kunt u het spek eventueel nog in stukjes snijden en knapperig uitbakken in een koekenpan.
Giet de gare aardappels af, pureer ze met de pureestamper en voeg boter, peper en zout toe. Voeg nu het bonen-appelmengsel toe met net zoveel kookvocht totdat je een smeuïge stamppot hebt. Roer er met een pollepel nog de uitgebakken spekjes – met hun spekvet – door en klaar is de hete bliksem. Gegarandeerd succes bij jong en oud!
Ik heb het gemaakt met Granny Smith en het smaakt inderdaad heerlijk. Ik vind het er alleen wel wat bleekjes uitzien. Maar ik zal het ongetwijfeld nog wel vaker gaan maken.
Probeer ook eens een mix van Granny en Elstar Teekay, maar als je het echt goed wil doen gebruik je Sweet Caroline
Een beetje dom misschien, maar welke appels zijn stevige appels?
Zodra ik dat weet ga ik dit recept zeker proberen.
Domme vragen kennen we niet Teekay. Stevige appels zijn o.a. de Elstar of de Granny Smith. Oorspronkelijk werd hete bliksem vaak met zoete appeltjes gemaakt. Dat kunnen de Sweet Caroline of de Dijkmans zoet zijn. Daar is tegenwoordig erg moeilijk aan te komen, maar bij een goede groenteman kun je er zeker naar vragen.
T lievelingsrecept van mijn dochter, alleen maak ik t zonder de witte bonen….maar peulvruchten zijn gezond, dus ga ik het volgende keer met proberen!