• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

door Redactie
in Stamppot
Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Zuurkoolstamppot – In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland ‘s avonds graag weer voor thuis. Maar zuurkool is niet bij iedereen populair. Boerenkool en Hutspot genieten echt meer populariteit. Toch gaan we natuurlijk proberen om ook de zuurkoolstamppot populair te maken. Want met een paar simpele tips wordt dit alledaagse gerecht echt beter.

Zuurkoolstamppot tip: Gescheiden koken

De ouderwetse zuurkoolstamppot mag wat ons betref vaker op tafel. Er zijn echter nogal wat manieren in omloop als het over de bereiding gaat. De belangrijkste tip die we je mee willen geven is…. gescheiden koken. Kook aardappelen en zuurkool dus niet in dezelfde pan. Doe je dit wel dan is de kans groot dat de aardappelen niet gaar worden. Overigens kan dit ook gelden voor het spek. Meer info hierover vind je verderop.

Aardappelen en groenten; De verhouding

Gebruik bij voorkeur echt kruimige en smaakvolle aardappelen. Wie ons al langer volgt weet dat we pleiten voor aardappelen waar de ras naam van bekend is. Een eigenheimer of doré aardappel is erg geschikt voor deze zuurkoolstamppot. De verhouding met de groenten is 2:1. Gebruik dus bij 1 kilo aardappelen 500 gram zuurkool.

Zuurkool

Zuurkool is ( hopelijk wist je dat al ) gefermenteerde witte kool. Echt heel gezond. Bijna iedereen kent nog wel de zuurkool vaten. De grijze ton met het rode deksel. In sommige gevallen was het een witte ton. De zogenoemde vatverse zuurkool in die tonnen was het lekkerst. Tegenwoordig zie je die nauwelijks meer. Vatverse zuurkool wordt nu vaak op schaaltjes verkocht of door de groenteman uit aluminium bakken geschept. In vroeger tijden werd de zuurkool met een zakje over de hand uit een zuurkoolvat gehaald.

Vind je de zure smaak van zuurkool te heftig? Spoel dan de zuurkool voor het koken met water. Kook vervolgens de zuurkool in water ( zonder het zuurkool vocht ). Het eindresultaat  van de zuurkoolstamppot wordt dan veel milder van smaak.

Spek goed benutten

De makkelijkste manier is gewoon dobbelsteentjes spek oftewel spekblokjes gebruiken. In de meeste gevallen gaat het dan echter om mager spek. Voor meer smaak kun je beter vet spek gebruiken. Ga je voor het gemak toch voor de magere spekblokjes? Bak dan de spekblokjes en voeg er de boter bij. Gebruik het vet ( boter en spekvet ) in de pan dan in je zuurkoolstamppot. Bij het gebruik van vet spek heb je meer vet in de pan en hoef je dus geen boter toe te voegen. In dit geval vervang je het spekvet voor een deel van de boter.

Ouderwets Gekookt zuurkoolspek

Traditioneel hoort bij zuurkool gekookt zuurkoolspek. Bijna niemand doet dit meer, maar we willen het wel benoemen. Een stukje zuurkoolspek kook je simpelweg in een pannetje water en laat je minimaal twee uur zachtjes koken. Het water waar het spek in gekookt wordt is traditioneel dus ook de smaakmaker. De aardappels en/of de zuurkool werden dan in dit water gekookt.

Zuurkoolstamppot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram (vatverse ) zuurkool
  • 300 gram spek ( zie tips )
  • 2 slagersrookworsten
  • 4 deciliter water
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram boter
  • eventueel 1 deciliter melk
  • peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zuurkoolstamppot:

Bak het spek uit ( zie tips bij dit recept ) Bij het gebruik van zuurkoolspek moet je deze eerst twee uur koken. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in water met wat zout gaar. Zet de zuurkool met aanhangend vocht en wat water of met alleen water op in een ander pan. Kook de zuurkool in ca. 20 minuten gaar. Giet de zuurkool af maar bewaar het kookvocht.

Zet ondertussen ook een pannetje met water op. Breng aan de kook en houd vervolgens het water tegen de kook aan. Laat de slagersrookworsten hierin 20 minuten garen ( wellen ).

Stamp de aardappelen en de zuurkool fijn. Meng het spekvet aangevuld met de boter, een deel van het kookvocht en/of de hete melk door de stamppot. Schep het spek door de stamppot en breng de zuurkoolstamppot op smaak met peper. Warm eventueel nog even door en serveer de zuurkoolstamppot met de slagersrookworst.

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Kool - Zuurkool

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gestoofde zuurkool met puntpaprika
Stoofschotel

Gestoofde zuurkool met puntpaprika (Stoofschotel)

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma
Stamppot

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma

Zuurkoolschotel met ananas - ovenschotel
Ovenschotel

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas

Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )
Hoofdgerecht

Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )

Spatzle met zuurkool en spek
Spatzle

Spatzle met zuurkool en spek

Reacties 22

  1. Ria says:
    4 weken geleden

    Zuurkoolspek wat ik bij de supermarkt koopt vind ik van dat glazige nepspek; kan ik hiervoor niet een stukje buikspek voor gebruiken ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 weken geleden

      Dat kan zeker Ria

      Beantwoorden
  2. Bart says:
    2 jaar geleden

    Wat echt lekker is? Probeer het volgende.
    Aardappels koken. Stampen tot puree.
    500gr zuurkool koken met zuurkoolspek koken en daarna spek in blokjes snijden.
    Klein blikje ananas blokjes. 150gr. rozijnen wellen. 500gr gehakt rullen in koekepan. Groot bakblik invetten. Eerst laagje puree. Dan laagje gehakt.
    Dan laagje zuurkool. Daarop de ananas verdelen en de rozijnen. Afdekken met laagje puree.
    Vervolgens 15/ 20min. in de oven op 220gr.
    Spekblokjes apart opdienen voor de liefhebber.
    Als je een andere volgorde van stapelen ananas enz. lekkerder vindt moet je dat gewoon doen. Kwestie van smaak. Met deze ovenschaal kun je makkelijk met 4 volwassenen eten. En anders afkoelen en bewaren in de vriezer voor een makkelijke dag.
    Je eet er niet van masr je vr!! er van

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk Bart dat je het deelt.

      Beantwoorden
  3. T.J.de Keijzer says:
    2 jaar geleden

    Zuurkool met spek en rundvlees .laat het vlees sudderen tot het gaar is en daarna het spek koken.doe aardappelen en zuurkool met witte bonen in de pan en kook aardappelen en zuurkool gaar als het gaar is dan het spek en vlees er bij en fijn stampen een beetje peper en zout er door en je hebt een heerlijke stampot..

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Klinkt helemaal lekker ??

      Beantwoorden
  4. Cien says:
    4 jaar geleden

    Nooit meer stampen, altijd mixen!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      4 jaar geleden

      Ieder op zijn of haar eigen manier Cien, ik vind het persoonlijk fijn om de grove structuur van de aardappel in tact te houden.

      Beantwoorden
    • Lord Stoma says:
      4 jaar geleden

      Mixen maakt pure, stampen maakt stamppot, maar zo heeft ieder zijn smaak uiteraard.
      Zelf ben ik ook meer te spreken als ik grovere stukjes aardappel tegen kom in mijn gerecht.

      Beantwoorden
  5. Big mama says:
    5 jaar geleden

    Zuurkool stamppot met witte bonen. Deze apart verwarmen en er op het laatst als de stamppot klaar is door mengen. Natuurlijk ook spekjes uitbakken en als extra een stukje rookworst.

    Beantwoorden
  6. Marlon says:
    6 jaar geleden

    Waarom beginnen met de spekblokjes opbakken? Dan gooi je koude spekjes in je lekkere stamppot, zonde…

    Beantwoorden
  7. sunsun says:
    6 jaar geleden

    een met wat sambal erdoor is de zuurkoolstamppot nóg lekkerderderder!

    Beantwoorden
  8. Megannn says:
    7 jaar geleden

    ook lekker met kip

    vervang de spekjes voor gebakken en fijn gesneden kipfilet.

    even opbakken met een plakje kaas

    Beantwoorden
  9. jjverdenius says:
    8 jaar geleden

    het ziet er wel goed uit maar zo als oma recept die doet zuurkool gelijk met aardappels. met het stampen een klein beetje jus toe voegen. heer lijk.ook een beetje warme melk doet wonderen

    Beantwoorden
    • piko says:
      8 jaar geleden

      aard appelen in de pan spek er op dan de zuurkool er op
      dat is een goede hap stampen spek in kleine stukjes sniijden
      een konings maal

      Beantwoorden
  10. Francien says:
    8 jaar geleden

    Leuk al die reacties

    Beantwoorden
  11. ikke says:
    8 jaar geleden

    Hallo

    Je kunt het best in 1 pan koken maar houd dan rekening met een kooktijd van ca 45 min.

    Beantwoorden
  12. Nienke says:
    8 jaar geleden

    Moet de zuurkool niet in een aparte pan? Mijn ervaring is dat als je aardappelen en zuurkool in 1 pan doet, de aardappelen niet gaar worden vanwege het zuur van de zuurkool…..

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen (Tijmen) says:
      8 jaar geleden

      Klopt helemaal Nienke, we zien dat het er niet heel duidelijk staat. Maar zeker in twee verschillende pannen koken!

      Beantwoorden
      • Bea says:
        8 jaar geleden

        Mijn moeder kookte het altijd samen in 1 pan . De worst werd ook nog meegekookt op het laatst voor de smaak. De aardappels worden altijd prima gaar. Je moet het denk ik alleen wat langer zachtjes laten koken.

        Beantwoorden
    • Francien says:
      8 jaar geleden

      Ben het mee eens je aardappels worden bijna niet gaar.

      Beantwoorden
      • Boudewijn says:
        7 jaar geleden

        Lijkt idd zo maar half uur voor allebei in een pan is meer dan genoeg. Wel kruimige aardappelen gebruiken natuurlijk. En een gesnipperd uitje rauw mengen vlak voor het opdienen geeft een heerlijke “bite”…

        Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen