• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hutspot met klapstuk; de klassieker!

door Elise de Haan
in Stamppot
0
0
Hutspot met klapstuk

Hutspot met klapstuk – Hutspot, ook wel stamppot peen en uien genoemd in sommige streken, is een echte Hollandse klassieker. Volgens de geschiedenisboeken ooit ontstaan tijdens Leidens Verzet in 1574, toen de stad Leiden van de Spanjaarden werd bevrijd door de watergeuzen. Deze watergeuzen namen eten mee voor de uitgehongerde bevolking. Dit zou een mengsel zijn geweest van peen, uien, pastinaken en vlees. Hieruit is het gerecht hutspot ontstaan. Inmiddels zijn de pastinaken vervangen door aardappelen en wordt er vaak een rookworst of een gehaktbal bij geserveerd. Traditioneel wordt hutspot echter geserveerd met klapstuk. Klapstuk is rundvlees dat wordt gestoofd. Dit betekent dat het een lange bereidingstijd heeft. Toch is het zeker de moeite waard om eens een echt klassieke hutspot met klapstuk te maken. Dat stoofvlees suddert wel een paar uur, terwijl jij iets anders doet.

Wat is nu precies dat klapstuk?

Het klapstuk is een deel van de borst van het rund. Om precies te zijn het vlees van de klapribben. Dit vlees is doorregen, dat betekent dat het kleine vetrandjes heeft. Deze zullen tijdens bereiden, door de lange stooftijd, bijna volledig wegsmelten. Toch geven deze vetrandjes heel veel smaak, dus verwijder ze vooral niet. Onze (goed gesorteerde) slager had geen klapstuk op voorraad. Houd er dus rekening mee dat je klapstuk mogelijk zult moeten bestellen als je hebt besloten hutspot met klapstuk te gaan maken.

Hutspot met klapstuk en de verhouding aardappels en groente…

Wat is nu de juiste verhouding aardappels en groente bij hutspot. Dat is een onderwerp waar nog wel eens discussie over ontstaat. In dit recept hebben we een gelijke verhouding aardappels en groente gebruikt. Uiteraard kun je hier zelf naar smaak veranderingen in aanbrengen. Hou je van een wat zoetere hutspot, gebruik dan wat meer winterpeen. Mag het voor jou wel een beetje pittiger, voeg dan wat meer uien toe. Wil je graag wat minder koolhydraten eten? Vervang dan de aardappels door pastinaak. En dan krijg je…. het gerecht waaruit de huidige hutspot met klapstuk is ontstaan!

Klapstuk

Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?

Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee? Je kent het waarschijnlijk van de 'hutspot met klapstuk'. Maar wat kun je er nog meer mee doen?

Hutspot met klapstuk

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram klapstuk
  • 50 gram boter
  • een scheut olie
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • een halve winterpeen, in stukjes
  • 1/4 theelepel peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 750 ml hete runderbouillon
  • 100 ml rode wijn
  • 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
  • 500 gram winterpeen, in blokjes
  • 500 gram uien, grof gesnipperd
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • een klontje boter
  • 1 ei
  • een flinke eetlepel crème fraîche
  • peper en zout
  • een paar takjes gehakte peterselie, ter garnering

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hutspot met klapstuk:

Verhit de boter, samen met een scheut olie in een grote braadpan. Braad hierin het klapstuk rondom bruin aan. Voeg vervolgens de knoflook, 1 gesnipperde ui, de peper en de halve winterpeen toe en bak deze even mee. Schenk dan de runderbouillon en de wijn erbij. Doe de laurierblaadjes in de pan en breng alles aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje minstens 3 uur zachtjes stoven.

Maak de hutspot aan het eind van de bereidingstijd van het klapstuk. Breng in een grote pan de aardappels aan de kook. Als het water kookt voeg je de winterpeen en de uien toe. Kook tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. De wortels en de uien zullen dan ook gaar zijn. Giet de hutspot heel goed af. Stamp de aardappels en de groene fijn met een pureestamper. Maak het gerecht smeuïg door er een ei, een klontje boter en een eetlepel crème fraîche aan toe te voegen. Breng de hutspot op smaak met de tijm, het gerookte paprikapoeder, wat peper en zout.

Serveer de hutspot, samen met het klapstuk, direct. Garneer met de gehakte peterselie.

Tafel lekker !!

DeelPin37Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

Varkenswangen
Pastagerechten

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Gestoofde runderwangen met oesterzwammen
Stoofschotel

Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen