Hutspot met klapstuk – Hutspot, ook wel stamppot peen en uien genoemd in sommige streken, is een echte Hollandse klassieker. Volgens de geschiedenisboeken ooit ontstaan tijdens Leidens Verzet in 1574, toen de stad Leiden van de Spanjaarden werd bevrijd door de watergeuzen. De watergeuzen namen eten mee voor de uitgehongerde bevolking. Dit zou een mengsel zijn geweest van peen, uien, pastinaken en vlees. Hieruit is het gerecht hutspot ontstaan. Inmiddels zijn de pastinaken vervangen door aardappelen en wordt er vaak een rookworst of een gehaktbal bij geserveerd. Traditioneel wordt hutspot echter geserveerd met klapstuk. Klapstuk is rundvlees dat wordt gestoofd. Dit betekent dat het een lange bereidingstijd heeft. Toch is het zeker de moeite waard om eens een echt klassieke hutspot met klapstuk te maken. Dat stoofvlees suddert wel een paar uur, terwijl jij iets anders doet.
Wat is nu precies dat klapstuk?
Het klapstuk is een deel van de borst van het rund. Om precies te zijn het vlees van de klapribben. Dit vlees is doorregen, dat betekent dat het kleine vetrandjes heeft. Die vetrandjes zullen tijdens het stoven, door de lange stooftijd, bijna volledig wegsmelten. Toch geven de vetrandjes heel veel smaak, dus verwijder ze vooral niet. Ook een (goed gesorteerde) slager heeft niet altijd klapstuk op voorraad. Houd er dus rekening mee dat je klapstuk mogelijk zult moeten bestellen als je hebt besloten hutspot met klapstuk te gaan maken.
Hutspot met klapstuk en de verhouding aardappels en groente…
Wat is nu de juiste verhouding aardappels en groente bij hutspot. Dat is een onderwerp waar nog wel eens discussie over ontstaat. In dit recept is een gelijke verhouding aardappels en groente gebruikt. Uiteraard kun je hier zelf naar smaak veranderingen in aanbrengen. Hou je van een wat zoetere hutspot, gebruik dan wat meer winterpeen. Mag het voor jou wel een beetje pittiger, voeg dan wat meer uien toe. Wil je graag wat minder koolhydraten eten? Vervang dan de aardappels door pastinaak. En dan krijg je…. het gerecht waaruit de huidige hutspot met klapstuk is ontstaan!
Hutspot recepten, vier keer een recept voor aardappel, wortel en ui
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee? Je kent het waarschijnlijk van de 'hutspot met klapstuk'. Maar wat kun je er nog meer mee doen?
Hutspot met klapstuk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram klapstuk
- 50 gram boter
- een scheut olie
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- een halve winterpeen, in stukjes
- 1/4 theelepel peper
- 2 laurierblaadjes
- 750 ml hete runderbouillon
- 100 ml rode wijn
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 500 gram winterpeen, in blokjes
- 500 gram uien, grof gesnipperd
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- een klontje boter
- 1 ei
- een flinke eetlepel crème fraîche
- zout en peper
- een paar takjes gehakte peterselie, ter garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hutspot met klapstuk:
Verhit de boter, samen met een scheut olie in een grote braadpan. Braad hierin het klapstuk rondom bruin aan.
Voeg vervolgens de knoflook, 1 gesnipperde ui, de peper en de halve winterpeen toe en bak die groenten even mee.
Schenk dan de runderbouillon en de wijn erbij. Doe de laurierblaadjes in de pan en breng alles aan de kook.
Laat op een heel laag vuurtje minstens 3 uur zachtjes stoven.
Maak de hutspot aan het eind van de bereidingstijd van het klapstuk.
Breng in een grote pan de aardappels aan de kook.
Als het water kookt voeg je de winterpeen en de uien toe. Kook tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. De wortels en de uien zullen dan ook gaar zijn.
Giet de hutspot heel goed af. Stamp de aardappels en de groente fijn met een pureestamper.
Maak het gerecht smeuïg door er een ei, een klontje boter en een eetlepel crème fraîche aan toe te voegen.
Breng de hutspot op smaak met de tijm, het gerookte paprikapoeder, wat zout en peper.
Serveer de hutspot, samen met het klapstuk, direct. Garneer met de gehakte peterselie.
Tafel lekker !!