Hutspot – Een van de lekkerste stamppotten is toch wel de echte Hollandse klassieker hutspot, in sommige streken ook wel stamppot peen en uien genoemd. Onderstaand het klassieke recept inclusief diverse variatietips.
Leidens ontzet hutspot stilt de honger
Hutspot is een gerecht dat in Nederland al honderden jaren wordt gegeten. Volgens de geschiedenisboeken werd dit gerecht gegeten bij het Leidens Ontzet. Nadat de stad Leiden, in 1574, door de watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, namen die watergeuzen voedsel mee voor de door hongersnood geteisterde bevolking. Dit voedsel bestond uit haring, wittebrood en een mengsel van vlees, winterpeen, uien en pastinaken … oftewel, het gerecht dat de basis vormt voor wat we nu kennen als hutspot. Hiermee werd de uitgehongerde bevolking gered. Nog steeds wordt elk jaar op 3 oktober in Leiden het Leidens Ontzet gevierd, en op die dag wordt er traditioneel haring en wittebrood gegeten.
Hutspot = aardappelen, uien en…
Wat wij kennen als klassieke hutspot heeft als basis aardappelen, uien en winterpeen. In tegenstelling tot het oorspronkelijke recept gebruiken wij geen pastinaken maar aardappels. Winterpeen is een groente die, ondanks wat de naam doet vermoeden, in Nederland jaarrond te koop is. Winterpeen wordt natuurlijk in allerlei gerechten ingezet, maar gekookt voor in een stamppot hutspot doet winterpeen het bijzonder goed. Naast winterpeen zijn uien een belangrijk ingrediënt.
Verhoudingen, ingrediënten en variaties
Als je hutspot gaat maken, kies dan voor een aardappelsoort dat zich gemakkelijk laat verwerken tot stamppot. Dat wil zeggen: kies voor kruimige aardappels. Die vallen makkelijk uit elkaar en zijn goed tot puree te stampen.
In dit recept gaan we uit van een gelijke verhouding aardappels en groenten. Dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen. Wil je het wat pittiger, kies dan voor wat meer uien. Liever een wat zoetere hutspot, gebruik dan wat meer winterpeen. Geef je de voorkeur aan een maaltijd met wat minder koolhydraten, dan kun je overwegen de aardappels te vervangen door pastinaken. Precies, de groente waarmee de allereerste hutspot werd gemaakt!
Hutspot wordt vaak gegeten met klapstuk, hachee of draadjesvlees. Maar natuurlijk passen een lekkere, verse slagersrookworst en uitgebakken spekjes er ook fantastisch bij. Eet je liever vegetarisch of vegan, kies dan voor een plantaardig alternatief.
Wil je vegan eten, vervang dan de crème fraîche en de boter door plantaardige alternatieven en laat het ei weg.
Hutspot recepten, vier keer anders!
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Hutspot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappels
- 500 gram winterpeen
- 500 gram uien
- een klontje boter
- 1 ei
- 125 gram crème fraîche
- 1 theelepel (gerookt)paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde tijm
- zout en peper
- 2 slagersrookworsten
- 250 gram gerookte spekreepjes
- jus
- 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hutspot:
Breng een pan water tegen de kook aan, en wel hierin de rookworsten voor minimaal 20 minuten.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Schrap de winterpenen en snijd ze in kleine stukjes of reepjes. Snipper de uien grof.
Doe de aardappels in een grote pan, zet ze onder water en voeg wat zout toe. Breng de aardappels aan de kook.
Bak in een koekenpan of braadpan de spekjesreepjes uit
Zodra de aardappels koken doe je de winterpeen en de uien erbij. Laat dit ongeveer 20 minuten koken. Controleer dan of de aardappels gaar zijn. Als dat het geval is, giet je alles voorzichtig goed af. Zet de pan nog heel even terug op het vuur om eventueel overtollig vocht te laten verdampen. Let er op dat het niet aanbrandt.
Haal de pan van het vuur. Voeg het ei, de crème fraîche en de boter toe. Stamp met een pureestamper de hutspot tot een smeuïge stamppot. Roer de tijm, paprikapoeder, peper en eventuele chilipeper door de hutspot heen. Proef de hutspot en voeg als dat nodig is wat zout toe.
Snijd de rookworsten in plakjes. Verwarm de eventuele jus.
Serveer de hutspot met de plakjes rookworst, de uitgebakken spekjes en de jus.
Tafel lekker !!