• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hutspot of stamppot peen en uien

door Elise de Haan
in Stamppot
hutspot
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Hutspot – Een van de lekkerste stamppotten is toch wel de echte Hollandse klassieker hutspot, in sommige streken ook wel stamppot peen en uien genoemd. Onderstaand het klassieke recept inclusief diverse variatietips.

Leidens ontzet hutspot stilt de honger

Hutspot is een gerecht dat in Nederland al honderden jaren wordt gegeten. Volgens de geschiedenisboeken werd dit gerecht gegeten bij het Leidens Ontzet. Nadat de stad Leiden, in 1574, door de watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, namen deze watergeuzen voedsel mee voor de door hongersnood geteisterde bevolking. Dit voedsel bestond uit haring, wittebrood en een mengsel van vlees, winterpeen, uien en pastinaken…oftewel, het gerecht dat de basis vormt voor wat wij nu kennen als hutspot. Hiermee werd de uitgehongerde bevolking gered. Nog steeds wordt elk jaar op 3 oktober in Leiden het Leidens Ontzet gevierd, en op die dag wordt er traditioneel haring en wittebrood gegeten.

Hutspot = aardappelen, uien en…

Wat wij kennen als klassieke hutspot heeft als basis aardappelen, uien en winterpeen. In tegenstelling tot het oorspronkelijke recept gebruiken wij geen pastinaken maar aardappels. Winterpeen is een groente, die ondanks wat de naam doet vermoeden, in Nederland jaarrond te koop is. Winterpeen wordt natuurlijk in allerlei gerechten ingezet, maar gekookt voor in een stamppot hutspot doet winterpeen het bijzonder goed. Naast winterpeen zijn uien een belangrijk ingrediënt.

Verhoudingen, ingrediënten en variaties

Als je hutspot gaat maken, kies dan voor een aardappelsoort dat zich gemakkelijk laat verwerken tot stamppot. Dat wil zeggen, kies voor kruimige aardappels. Deze vallen makkelijk uit elkaar en zijn goed tot puree te stampen.

In dit recept gaan we uit van een gelijke verhouding aardappels en groenten. Dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen. Wil je het wat pittiger, kies dan voor wat meer uien. Liever een wat zoetere hutspot, gebruik dan wat meer winterpeen. Geef je de voorkeur aan een maaltijd met wat minder koolhydraten, dan kun je overwegen de aardappels te vervangen door pastinaken. Precies, de groente waarmee de allereerste hutspot werd gemaakt!

Hutspot wordt vaak gegeten met klapstuk, hachee of draadjesvlees. Maar natuurlijk passen een lekkere, verse slagersrookworst en uitgebakken spekjes er ook fantastisch bij. Eet je liever vegetarisch of vegan, kies dan voor een plantaardig alternatief.

Wil je vegan eten, vervang dan de crème fraîche en de boter door plantaardige alternatieven en laat het ei weg.

Hutspot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 500 gram winterpeen
  • 500 gram uien
  • klontje boter
  • 1 ei
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 theelepel (gerookt)paprikapoeder
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • zwarte peper en zout
  • 2 slagersrookworsten
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • jus
  • 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hutspot:

Breng een pan water tegen de kook aan en wel hier de rookworsten in voor minimaal 20 minuten.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Schrap de winterpenen en snijd ze in kleine stukjes of reepjes. Snipper de uien grof.

Doe de aardappels in een grote pan, zet ze onder water en voeg wat zout toe. Breng de aardappels aan de kook.

Bak in een koekenpan of braadpan de spekjesreepjes uit

Zodra de aardappels koken doe je de winterpeen en de uien erbij. Laat dit ongeveer 20 minuten koken. Controleer dan of de aardappels gaar zijn. Als dat het geval is, giet je alles voorzichtig goed af. Zet de pan nog heel even terug op het vuur om eventueel overtollig vocht te laten verdampen. Let er op dat het niet aanbrandt.

Haal de pan van het vuur. Voeg het ei, de crème fraîche en de boter toe. Stamp met een pureestamper de hutspot tot een smeuïge stamppot. Roer de tijm, paprikapoeder, peper en eventuele chilipeper door de hutspot heen. Proef de hutspot en voeg indien nodig wat zout toe.

Snijd de rookworsten in plakjes. Verwarm de eventuele jus.

Serveer de hutspot met de plakjes rookworst, de uitgebakken spekjes en de jus.

Tafel lekker !!

Tags: AardappelenGroente - UienGroente - WortelsGroente - Wortels - Winterpeen

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenaardappelen met Ras el Hanout
Bijgerecht

Ovenaardappelen met ras el hanout

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

uienconfituur 2
Bijgerecht

Uienconfituur; Zelfgemaakte lekkernij bij wild, paté of vlees

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen