• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hutspot of stamppot peen en uien

door Elise de Haan
in Stamppot
0
0
hutspot

Hutspot – Een van de lekkerste stamppotten is toch wel de echte Hollandse klassieker hutspot, in sommige streken ook wel stamppot peen en uien genoemd. Onderstaand het klassieke recept inclusief diverse variatietips.

Leidens ontzet hutspot stilt de honger

Hutspot is een gerecht dat in Nederland al honderden jaren wordt gegeten. Volgens de geschiedenisboeken werd dit gerecht gegeten bij het Leidens Ontzet. Nadat de stad Leiden, in 1574, door de watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, namen deze watergeuzen voedsel mee voor de door hongersnood geteisterde bevolking. Dit voedsel bestond uit haring, wittebrood en een mengsel van vlees, winterpeen, uien en pastinaken … oftewel, het gerecht dat de basis vormt voor wat wij nu kennen als hutspot. Hiermee werd de uitgehongerde bevolking gered. Nog steeds wordt elk jaar op 3 oktober in Leiden het Leidens Ontzet gevierd, en op die dag wordt er traditioneel haring en wittebrood gegeten.

Hutspot = aardappelen, uien en…

Wat wij kennen als klassieke hutspot heeft als basis aardappelen, uien en winterpeen. In tegenstelling tot het oorspronkelijke recept gebruiken wij geen pastinaken maar aardappels. Winterpeen is een groente die, ondanks wat de naam doet vermoeden, in Nederland jaarrond te koop is. Winterpeen wordt natuurlijk in allerlei gerechten ingezet, maar gekookt voor in een stamppot hutspot doet winterpeen het bijzonder goed. Naast winterpeen zijn uien een belangrijk ingrediënt.

Verhoudingen, ingrediënten en variaties

Als je hutspot gaat maken, kies dan voor een aardappelsoort dat zich gemakkelijk laat verwerken tot stamppot. Dat wil zeggen: kies voor kruimige aardappels. Deze vallen makkelijk uit elkaar en zijn goed tot puree te stampen.

In dit recept gaan we uit van een gelijke verhouding aardappels en groenten. Dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen. Wil je het wat pittiger, kies dan voor wat meer uien. Liever een wat zoetere hutspot, gebruik dan wat meer winterpeen. Geef je de voorkeur aan een maaltijd met wat minder koolhydraten, dan kun je overwegen de aardappels te vervangen door pastinaken. Precies, de groente waarmee de allereerste hutspot werd gemaakt!

Hutspot wordt vaak gegeten met klapstuk, hachee of draadjesvlees. Maar natuurlijk passen een lekkere, verse slagersrookworst en uitgebakken spekjes er ook fantastisch bij. Eet je liever vegetarisch of vegan, kies dan voor een plantaardig alternatief.

Wil je vegan eten, vervang dan de crème fraîche en de boter door plantaardige alternatieven en laat het ei weg.

Hutspot recepten

Hutspot recepten, vier keer anders!

Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!

Hutspot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 500 gram winterpeen
  • 500 gram uien
  • klontje boter
  • 1 ei
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 theelepel (gerookt)paprikapoeder
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • zwarte peper en zout
  • 2 slagersrookworsten
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • jus
  • 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hutspot:

Breng een pan water tegen de kook aan, en wel hierin de rookworsten voor minimaal 20 minuten.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Schrap de winterpenen en snijd ze in kleine stukjes of reepjes. Snipper de uien grof.

Doe de aardappels in een grote pan, zet ze onder water en voeg wat zout toe. Breng de aardappels aan de kook.

Bak in een koekenpan of braadpan de spekjesreepjes uit

Zodra de aardappels koken doe je de winterpeen en de uien erbij. Laat dit ongeveer 20 minuten koken. Controleer dan of de aardappels gaar zijn. Als dat het geval is, giet je alles voorzichtig goed af. Zet de pan nog heel even terug op het vuur om eventueel overtollig vocht te laten verdampen. Let er op dat het niet aanbrandt.

Haal de pan van het vuur. Voeg het ei, de crème fraîche en de boter toe. Stamp met een pureestamper de hutspot tot een smeuïge stamppot. Roer de tijm, paprikapoeder, peper en eventuele chilipeper door de hutspot heen. Proef de hutspot en voeg wanneer nodig wat zout toe.

Snijd de rookworsten in plakjes. Verwarm de eventuele jus.

Serveer de hutspot met de plakjes rookworst, de uitgebakken spekjes en de jus.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin45Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Witlofstamppot
Stamppot

Witlofstamppot met ham en kaas

Boerenkool stamppot met curryworst
Stamppot

Stamppot boerenkool met curryworst

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Pittige boerenkoolstamppot
Stamppot

Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo

koolraapstamppot recept vegetarisch
Stamppot

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen