• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hutspot of stamppot peen en uien

door Elise de Haan
in Stamppot
0
0
hutspot

Hutspot – Een van de lekkerste stamppotten is toch wel de echte Hollandse klassieker hutspot, in sommige streken ook wel stamppot peen en uien genoemd. Onderstaand het klassieke recept inclusief diverse variatietips.

Leidens ontzet hutspot stilt de honger

Hutspot is een gerecht dat in Nederland al honderden jaren wordt gegeten. Volgens de geschiedenisboeken werd dit gerecht gegeten bij het Leidens Ontzet. Nadat de stad Leiden, in 1574, door de watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, namen deze watergeuzen voedsel mee voor de door hongersnood geteisterde bevolking. Dit voedsel bestond uit haring, wittebrood en een mengsel van vlees, winterpeen, uien en pastinaken…oftewel, het gerecht dat de basis vormt voor wat wij nu kennen als hutspot. Hiermee werd de uitgehongerde bevolking gered. Nog steeds wordt elk jaar op 3 oktober in Leiden het Leidens Ontzet gevierd, en op die dag wordt er traditioneel haring en wittebrood gegeten.

Hutspot = aardappelen, uien en…

Wat wij kennen als klassieke hutspot heeft als basis aardappelen, uien en winterpeen. In tegenstelling tot het oorspronkelijke recept gebruiken wij geen pastinaken maar aardappels. Winterpeen is een groente, die ondanks wat de naam doet vermoeden, in Nederland jaarrond te koop is. Winterpeen wordt natuurlijk in allerlei gerechten ingezet, maar gekookt voor in een stamppot hutspot doet winterpeen het bijzonder goed. Naast winterpeen zijn uien een belangrijk ingrediënt.

Verhoudingen, ingrediënten en variaties

Als je hutspot gaat maken, kies dan voor een aardappelsoort dat zich gemakkelijk laat verwerken tot stamppot. Dat wil zeggen, kies voor kruimige aardappels. Deze vallen makkelijk uit elkaar en zijn goed tot puree te stampen.

In dit recept gaan we uit van een gelijke verhouding aardappels en groenten. Dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen. Wil je het wat pittiger, kies dan voor wat meer uien. Liever een wat zoetere hutspot, gebruik dan wat meer winterpeen. Geef je de voorkeur aan een maaltijd met wat minder koolhydraten, dan kun je overwegen de aardappels te vervangen door pastinaken. Precies, de groente waarmee de allereerste hutspot werd gemaakt!

Hutspot wordt vaak gegeten met klapstuk, hachee of draadjesvlees. Maar natuurlijk passen een lekkere, verse slagersrookworst en uitgebakken spekjes er ook fantastisch bij. Eet je liever vegetarisch of vegan, kies dan voor een plantaardig alternatief.

Wil je vegan eten, vervang dan de crème fraîche en de boter door plantaardige alternatieven en laat het ei weg.

Hutspot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 500 gram winterpeen
  • 500 gram uien
  • klontje boter
  • 1 ei
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 theelepel (gerookt)paprikapoeder
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • zwarte peper en zout
  • 2 slagersrookworsten
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • jus
  • 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hutspot:

Breng een pan water tegen de kook aan en wel hier de rookworsten in voor minimaal 20 minuten.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Schrap de winterpenen en snijd ze in kleine stukjes of reepjes. Snipper de uien grof.

Doe de aardappels in een grote pan, zet ze onder water en voeg wat zout toe. Breng de aardappels aan de kook.

Bak in een koekenpan of braadpan de spekjesreepjes uit

Zodra de aardappels koken doe je de winterpeen en de uien erbij. Laat dit ongeveer 20 minuten koken. Controleer dan of de aardappels gaar zijn. Als dat het geval is, giet je alles voorzichtig goed af. Zet de pan nog heel even terug op het vuur om eventueel overtollig vocht te laten verdampen. Let er op dat het niet aanbrandt.

Haal de pan van het vuur. Voeg het ei, de crème fraîche en de boter toe. Stamp met een pureestamper de hutspot tot een smeuïge stamppot. Roer de tijm, paprikapoeder, peper en eventuele chilipeper door de hutspot heen. Proef de hutspot en voeg indien nodig wat zout toe.

Snijd de rookworsten in plakjes. Verwarm de eventuele jus.

Serveer de hutspot met de plakjes rookworst, de uitgebakken spekjes en de jus.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroenteGroente - UienGroente - WortelsGroente - Wortels - Winterpeen
DeelPin31Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Raapsteeltjes stamppot
Stamppot

Raapsteeltjes stamppot met een snelle goulash

Zuurkool met salami en paprika
Hoofdgerecht

Zuurkool met salami en paprika

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek
Stamppot

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen