Knolselderij puree met paddenstoelen – Ook zonder vlees kun je een mooi gerecht op tafel zetten en grijp nu eens niet direct naar de champignons, maar neem voor de variatie eens andere paddenstoelen. Die combineren weer perfect met de nootachtige smaak van de knolselderij.
Steeds vaker een dagje zonder vlees
Vegetarisch eten saai? Nee hoor helemaal niet. Vroeger kwamen we vaak niet verder dan de champignon omelet als we moesten koken voor vegetariërs, en niet alleen de thuiskok, maar ook de restaurants hadden er best moeite mee, of was het gemakzucht dat kan ook natuurlijk. Nu zijn er steeds meer mensen die liever niet iedere dag vlees eten en af en toe een dag iets anders dan vlees of vis op tafel zetten. Paddenstoelen zijn een zeer goede vleesvervanger. Er zijn vooral in de herfst bij de groenteboer, op de markt of bij de betere supermarkt volop heerlijk paddenstoelen te koop. Vaak hebben deze niet meer nodig dan kort bakken in een pan met een beetje olie of boter. Voeg er wat lekkere kruiden aan toe en je hebt een makkelijke maaltijd zonder vlees.
Knolselderij is niet alleen voor in de erwtensoep
Werd knolselderij vroeger vaak alleen in de erwtensoep gebruikt, nu staat deze steeds vaker op tafel. De nootachtige smaak doet het goed in vele gerechten. Je kunt knolselderij koken, bakken, grillen en rauw verwerken. Deze knolselderij puree is één van de simpelste bereidingen die mogelijk zijn met knolselderij. De puree of stamppot bestaat uit een een-op-een verhouding met aardappel en wordt gegarneerd met de paddenstoelen. Hiermee heb je in een mum van tijd een stoer herfstgerecht op tafel staan waarvan iedereen denkt dat je er uren voor in de keuken hebt gestaan.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Knolselderij puree met paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram knolselderij
- 500 gram bloemige aardappels
- 100 gram boter
- 150 gram oesterzwammen
- 150 gram cantharellen
- verse tijm
- een teentje knoflook
- 100 gram veldsla
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je knolselderij puree met paddenstoelen:
Schil de knolselderij en snijd hem in blokken. Spoel die af en kook ze samen met de geschilde aardappels gaar in een klein beetje licht gezouten water. Giet de aardappels en knolselderij af en stoom ze droog. Voeg er de roomboter aan toe en stamp het geheel met een pureestamper tot een puree. Roer er de blaadjes van 2 takjes tijm, wat zout en grof gemalen peper doorheen.
Borstel eventuele verontreinigingen van de paddenstoelen en scheur ze in grove stukken. Smelt een beetje boter in een koekenpan. Snijd een teentje knoflook zeer fijn en bak die kort in de boter. Voeg de paddenstoelen toe met de blaadjes van 4 takjes tijm en bak dit samen tot de paddenstoelen beetgaar zijn. Voeg wat zout en peper naar smaak toe.
Was de veldsla en haal de worteltjes eraf.
Schep wat van de knolselderij puree op een bord. Schep de veldsla kort door de paddenstoelen en verdeel ze over de knolselderij puree. Serveer direct.
Tafel lekker !!