Koolrabistamppot met verse tuinkruiden – Stamppotjes worden traditiegetrouw vaak in de herfst en in de winter gegeten. Al staan ze tegenwoordig ook wel vaker in andere jaargetijden op tafel. Koolrabi is een groente die in het voorjaar en in de zomer in het seizoen is. En wij maakten er een heerlijk stamppotje van. Op smaak gebracht met veel verse tuinkruiden!
Koolrabi
Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de groenteboer of in de supermarkt. Lichtgroene knollen met wat uitsteeksels en soms nog een verdwaald blaadje. Dat is dus koolrabi!
Koolrabi is een knolgroente die in Nederland niet heel veel gegeten wordt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met dat veel mensen deze groente niet kennen. En dat is jammer, want koolrabi echt lekker. Het is ook een veelzijdige groente, die je zowel warm als koud kunt eten. Lekker in een salade, in een wokschotel of in een stamppotje. De smaak van koolrabi kun je een beetje vergelijken met bleekselderij.
Verse tuinkruiden maken de stamppot af
Zoals de titel van het recept ‘koolrabistamppot met verse tuinkruiden’ al zegt, we gebruiken in dit gerecht verse tuinkruiden. Waar je in veel recepten een theelepeltje van een of ander prima kunt vervangen door de gedroogde variant, vraagt dit gerecht echt om verse kruiden. De hoeveelheid kruiden is dermate groot dat je dit niet moet gaan vervangen door een gedroogd alternatief. Daar wordt de stamppot niet lekkerder van. Bij de ingrediënten staat lavas, ook wel maggiplant genoemd. Kun je hier aan komen of groeit het in je tuin, gebruik het dan. Het past fantastisch bij de smaak van de koolrabi! Kun je het niet vinden, gebruik dan bladselderij.
Koolrabi; een bijzonder knolletje!
Een prachtig lichtgroen, en soms ook paars, knolletje, dat een beetje tot de vergeten groenten behoort. Jammer, want koolrabi is heerlijk!
Koolrabistamppot met verse tuinkruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 1 kilo koolrabi
- 30 gram bieslook
- 30 gram peterselie
- 30 gram lavas of bladselderij
- 125 gram crème fraîche
- 1 flinke eetlepel grove mosterd
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je koolrabistamppot met verse tuinkruiden:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke, niet te grote stukken.
Schil de koolrabi en snijd in blokjes.
Doe de aardappels en de koolrabi samen in een grote pan, en zet net niet onder water. Voeg wat zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappels en de koolrabi in 15-20 minuten gaar.
Was de tuinkruiden en hak ze fijn.
Als de aardappels en de koolrabi gaar zijn, giet ze dan af en stoom ze even droog. Haal de pan van het vuur. Voeg de crème fraîche en de mosterd toe. Stamp met een pureestamper tot een stamppot.
Roer de tuinkruiden door de stamppot en breng op smaak met wat peper en eventueel nog wat zout. Serveer de koolrabistamppot met tuinkruiden direct.
Koolrabistamppot met verse tuinkruiden is lekker met draadjesvlees, een gehaktbal of een vleesvervanger.
Tafel lekker !!