Paksoistamppot met gele paprika – Een makkelijk gerecht voor een doordeweekse dag? Maak dan eens een paksoistamppot met gele paprika. In dit hoofdgerecht is geen vlees verwerkt. Het is dus een vegetarisch gerecht en dat maakt het geschikt voor iedereen. Wil je er toch vlees of vis bij eten, dan serveer je er gewoon iets naast. Een rookworst past er prima bij, maar een vegetarische optie op basis van tempeh of tofu is ook een goede keus.
Paksoi; een bladgroente met een oosters tintje
Paksoi is een van oorsprong Aziatische groente. Het is een soort open kool, met dikke witte stelen en grote, donkergroene bladeren. Paksoi is heel gezond, het zit vol met vitaminen en mineralen, en er zitten weinig calorieën in. Tegenwoordig wordt de groente ook in Nederland geteeld en is het hele jaar door verkrijgbaar. Uiteraard leent paksoi zich voor het gebruik in Oosterse gerechten. Toch kun je paksoi ook prima gebruiken voor andere gerechten. Zoals voor een paksoistamppot met gele paprika bijvoorbeeld.
Lekker zomers; paksoistamppot met gele paprika
Stamppot was vroeger een typisch wintergerecht. Het was vaak stevige en zware kost. Maar stamppot is al lang geen typisch wintergerecht meer en het is ook niet altijd nodig om er een zwaar gerecht van te maken. Een zomerse stamppot kan ook best een licht gerecht zijn. Je eet tegenwoordig het hele jaar door stamppotjes als hoofdgerecht, en de variaties met aardappelen en groenten zijn eindeloos! Voor dit recept is paksoi en gele paprika gebruikt. Misschien niet de groenten waar je als eerste aan denkt bij het maken van stamppot, maar zeker lekker en leuk om eens iets anders te proberen. Gebruik voor het maken van een stamppot een lekker kruimig kokende aardappels als een Eigenheimer. Die vallen al uit elkaar tijdens het koken en laten zich makkelijk tot een smeuïge stamppot verwerken.
Paksoi; makkelijke recepten met een heerlijke bladgroente
Koken met paksoi, dat is lekker, veelzijdig en makkelijk. Inspiratie en de lekkerste recepten? Die vind je op Lekker Tafelen!
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Paksoistamppot met gele paprika
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kilo kruimige kokende Eigenheimers
- 2 middelgrote struiken paksoi
- 2 gele paprika’s
- 1 rode of groene chilipeper
- 1 ½ theelepel kerriepoeder (hot curry of gewone kerrie)
- 150 ml hete melk
- een klontje boter
- olie om te bakken
- zout en peper
- 4 eetlepels gebakken uitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je paksoistamppot met gele paprika:
Schil de aardappels en snijd ze in kleinere stukjes.
Spoel de paksoi schoon onder de kraan en laat even uitlekken. Snijd de stelen in stukjes en de groene bladeren in grove repen. Houd ze apart van elkaar. Snijd de paprika in reepjes. De peper (al dan niet met zaad) snijd je in (halve) dunne ringetjes.
Kook de aardappels in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Ondertussen verwarm je wat olie in een wok of braadpan. Bak hierin de paksoistelen, de paprika, en de chilipeper met toevoeging van de kerriepoeder, beetgaar. Voeg dan het groene gedeelte van de paksoi toe, en roerbak dat heel even mee tot de bladeren geslonken zijn.
Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af. Stamp ze met een pureestamper fijn, voeg de hete melk in scheutjes toe en roer de boter er door tot die gesmolten is.
Schep dan het groentemengsel door de aardappelpuree. Breng indien nodig op smaak met nog wat zout en peper. Roer vlak voor het serveren de gebakken uitjes door de paksoistamppot met gele paprika.
Tafel lekker !!