Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Paksoistamppot met gele paprika

Stamppot kan het hele jaar door. Er zijn talloze variaties mogelijk. Deze paksoistamppot met gele paprika is er daar één van die je zeker moet proberen.

0 456

Paksoistamppot met gele paprika – Paksoi is een van oorsprong Aziatische koolsoort. Het is een open kool, met dikke witte stelen en grote, donkergroene bladeren. Paksoi is heel gezond, het zit vol met vitaminen en mineralen, en bevat weinig calorieën. Tegenwoordig wordt deze ook in Nederland geteeld en is het hele jaar door verkrijgbaar. Uiteraard leent paksoi zich voor het gebruik in Oosterse gerechten. Toch kun je paksoi ook prima gebruiken voor andere gerechten. Zoals voor een stamppotje bijvoorbeeld.

Stamppot is al lang geen typisch wintergerecht meer. We eten tegenwoordig het hele jaar door stamppotjes, en de variaties zijn eindeloos! Voor dit recept koos ik paksoi en gele paprika. Misschien niet de groenten waar je als eerste aan denkt bij het maken van stamppot, maar zeker lekker en leuk om eens iets anders te proberen.

Ik maakte deze paksoistamppot in combinatie met Indisch gekruide rookworst. Dit maakt het een typisch Hollands stamppot gerecht met rookworst, maar met een dubbel Oosters tintje door de paksoi en de Indische kruiden en ketjap bij de rookworst. Je kunt er natuurlijk ook een andere vleessoort bij eten, of er een vegetarisch gerecht van maken door er bijvoorbeeld een vleesvervanger als tofu of tempé bij te eten.


Paksoistamppot met gele paprika

Stamppot voor 4 à 5 personen:

 • 1,5 kg kruimige kokende aardappels
 • 2 middelgrote struiken paksoi
 • 2 gele paprika’s
 • 1 rode of groene chilipeper
 • 1 ½ tl kerriepoeder (hot curry of gewone kerrie)
 • 150 ml hete melk
 • Klontje boter
 • Olie om te bakken
 • Zout
 • Peper
 • 4 el gebakken uitjes

Zo maak je paksoistamppot met gele parika:

Schil de aardappels en snijd ze in kleinere stukjes. Spoel de paksoi schoon onder de kraan en laat even uitlekken. Snijd de stelen in stukjes en de groene bladeren in grove repen. Houd deze apart van elkaar. Snijd de paprika in reepjes. De peper ( al dan niet met zaad ) snijd je in ( halve ) dunne ringetjes.

Kook de aardappels in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.

Ondertussen verwarm je wat olie in een wok of braadpan. Bak hierin de paksoistelen, de paprika, en de chilipeper met toevoeging van de kerriepoeder, beetgaar. Voeg dan het groene gedeelte van de paksoi toe, en roerbak deze heel even mee tot de bladeren geslonken zijn.

Als de aardappels gaar zijn giet deze dan af. Stamp ze met een pureestamper fijn, voeg de hete melk in scheutjes toe en roer de boter er door tot deze gesmolten is. Schep dan het groentemengsel door de aardappelpuree. Breng indien nodig op smaak met nog wat zout en peper. Roer vlak voor het serveren de gebakken uitjes door de paksoistamppot met gele paprika.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer