Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Raapsteeltjes stamppot; De eerste lentekriebels op je bord

Stamppot van raapsteeltjes is lekker fris en heel gemakkelijk te maken. Door toevoeging van een paar kleine extra’s, ook extra lekker!

0 10.129

Raapsteeltjes stamppot – Raapsteeltjes, het klinkt als de naam van een sprookje. Het zijn dunne, delicate blaadjes, die qua vorm een beetje lijken op rucola, maar dan wat lichter en dunner. Ze smaken heel licht naar peper en citroen. Ze zijn nu verkrijgbaar, bij de betere groenten- of bioboer. Probeer ze eens, is ons advies. Lekker in onderstaande stamppot. Het stamppotje smaakt heerlijk bij vlees, maar ook bij vis! Probeer het eens met een gebakken scholletje, kabeljauw, gepocheerde zalm of kibbeling.

Raapsteeltjes stamppot

Stamppot voor 2 personen:

  • 1 bosje raapsteeltjes
  • 400 à 500 gram aardappels (liefst licht kruimig)
  • een klont boter
  • 1 sjalotje
  • +/- 1 dl melk
  • +/- 50 gram belegen kaas
  • peper en zout

eventueel nog:

  • +/- 75 gram spek

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes – dan zijn ze sneller gaar – en kook ze in ongeveer 10 min. gaar.

Raapsteeltjes worden in bosjes verkocht en hun worteltjes zitten er nog aan. Je kunt meestal 1/2 tot 2/3 van de lengte gebruiken, de wortels gooi je weg. Snijd het groene gedeelte van de raapsteeltjes (ongeveer de helft tot twee-derde) in stukjes van 3 à 4 cm. en was ze goed en maak ze dan een beetje droog. Dat gaat het beste – vind ik – met een slacentrifuge. Anders kun je ze ook  in een vergiet schoonspoelen en dat even laten staan.

Snijd het sjalotje heel klein en maak ook mini-blokjes van de kaas, door een paar plakken met een grove kaasschaaf in reepjes en vervolgens blokjes te snijden.

Eventueel snijd je ook  het spek in fijne blokjes en bak je die even op.

Zodra de aardappels gaar zijn, boter en melk toevoegen en fijnstampen. Breng op smaak met peper en zout. Dan doe je er de rauwe sjalotjes en raapsteeltjes door, eventueel de spekjes en als laatste de kaasblokjes. Even goed mengen en de raapsteeltjes stamppot meteen opdienen!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer