Rode bietenstamppot met Provolone – Van rode bietjes kun je heerlijke stamppotjes maken. De donkerrode knolgroente is tenslotte een veelzijdige groente. En niet alleen voor in het najaar of in de winter, de rode bietenstamppot met Provolone is het hele jaar door lekker. Een fijne, vegetarische stamppot, lekker kazig door de Provolone.
Rode bieten
In het westen van Nederland worden ze kroten genoemd, de meeste mensen zullen de groente kennen als rode bieten. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. We spreken meestal over rode bieten. Maar wist je dat ze er ook in een aantal andere kleuren zijn? Behalve rood zijn ze er ook in geel, wit, en zelfs wit met rood, of roze gestreept. Dit laatste zijn de zogenaamde chioggabieten, een van oorsprong Italiaans ras. Behalve rode bietenstamppot met Provolone kun je dus bijvoorbeeld ook een gele stamppot maken. Natuurlijk ga je de rode bietjes wel zelf koken. Een zakje voorgekookte bietjes is best makkelijk, maar vers is natuurlijk veel lekkerder en het komt het resultaat van de rode bietenstamppot met Provolone zeker ten goede.
Provolone
In een rode bietenstamppot met Provolone zit uiteraard Provolone. Dit is een harde, Italiaanse kaas, die wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel. Ze hebben een witte waxlaag die wel wat op kaarsvet lijkt. Traditioneel werd de kaas vooral in Zuid-Italië gemaakt, maar tegenwoordig wordt er Provolone door heel Italië geproduceerd. Provolone is een zogenaamde ‘geknede kaas’. In het Italiaans heet dat ‘formaggi a pasta filata’. Klinkt wel bijzonder, hè? De kaas is er in veel verschillende vormen; denk onder andere aan worstvormig, peervormig, flesvormig, kegelvormig, maar er zijn bijvoorbeeld ook meloenvormige kazen. De meeste kazen wegen 4 tot 6 kilo, maar er worden ook wel andere gewichten geproduceerd. Er wordt een ‘dolce’ en een ‘piccante’ variant van de Provolone gemaakt. De kaas smelt heel makkelijk, wat de Provolone een fijn ingrediënt maakt in de rode bietenstamppot stamppot.
Rode bietenstamppot met Provolone – tips
Dit gerecht is heel geschikt om van tevoren te maken. Je zet de rode bietenstamppot tenslotte nog in de oven om de Provolone te laten smelten.
Geen Provolone te vinden? Jong belegen of belegen Goudse kaas kan ook heel goed.
In het recept wordt geraspte mierikswortel genoemd. Verse mierikswortel is bijna niet te vinden. Daarom hebben we gekozen om geraspte mierikswortel uit een potje te gebruiken.
De aangegeven bereidingstijd voor de rode bietenstamppot met Provolone is exclusief het koken van de bietjes.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Provolone; lekker Italiaans!
Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?
Rode bietenstamppot met Provolone
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 1 kilo gekookte rode bieten, ontveld en in kleine stukjes
- 100 gram sjalotten, fijn gesnipperd
- 50 gram boter
- 1 el rode wijnazijn
- 1 ei
- 10 gram verse dille, grof gehakt
- 1 eetlepel mierikswortel, geraspt (potje)
- een scheutje melk
- 2 eetlepels crème fraîche
- zout en peper
- 250 gram Provolone
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode bietenstamppot met Provolone:
Kook de bieten gaar. Dit kan afhankelijk van het formaat en of je zomer- of winterbieten gebruikt 20 tot 40 minuten duren. Ontvel ze en snijd ze in kleine blokjes.
Smelt de boter in een pan, zet hierin de sjalotten even aan en voeg dan de bieten en de rodewijnazijn toe. Stoof een minuut of 10 op een laag vuurtje.
Kook de aardappels gaar in wat water met zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen. Stamp ze fijn, voeg de mierikswortel, crème fraîche, het ei en een scheut melk toe, en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de bietjes met de aardappelpuree en de dille.
Schep de blokjes Provolone erdoor.
Doe de stamppot over in een vuurvaste schaal. Zet de schaal 20 minuten op het rooster in het midden van de oven. Het gerecht is klaar als de kaas gesmolten is en licht gekleurd.
Serveer de rode bietenstamppot met Provolone direct.
Tafel lekker !!
Waar wordt de rodewijnazijn gebruikt?
Op het moment dat je de bieten gaat stoven, Riepke. We hebben het inmiddels aangepast.