Rode kool stamppot met appel – Lekker fruitig door de stukjes appel en ananas en verse worst voor erbij.
Stamppot rode kool
Van de kolen is rode kool toch wel het meest geliefd, en zeker bij kinderen is dit vaak een favoriet groentegerecht. De kleur is prachtig om te zien en de smaak is vaak vrij zoet. Het is wel heel jammer dat rode kool bijna niet meer zelf gemaakt wordt. We grijpen dan meestal naar de potjes rode kool, de kant-en-klare zakjes of de verpakkingen uit de diepvries. Soms wil er wel eens een zakje vers gesneden rode kool in ons karretje belanden, maar waarom kopen we niet meer die hele kool? Dat is zoveel lekkerder en ook veel goedkoper. Wij kochten een rode kool waar we 3 ruime maaltijden voor 4 personen van konden koken voor nog geen 2 euro. Een keer stamppot, een keer met aardappelen en vlees en een keer een ovenschotel of salade, saai wordt het nooit met rode kool.
Met appel en verse ananas
Rode kool met appel is de populairste variant, het zoetzure van de appel maakt er een lekker fris gerecht van. Door ook nog verse ananas aan de stamppot rode kool toe te voegen wordt het nog lekkerder. De stukjes ananas geven een friszure toets en een bite aan de stamppot. Zeker bij kinderen is deze variant van rode kool stamppot met appel en ananas erg geliefd.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Rode kool met appel; een fantastische combi
Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.
Rode kool stamppot met appel en ananas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram bloemige aardappels, geschild
- 600 gram rode kool, in reepjes
- 2 elstar appels
- 1/2 verse ananas
- 50 gram boter
- melk
- 1/2 theelepel kaneel
- 4 eetlepels appelazijn
- 1 eetlepel suiker
- zout en peper
- 1 verse rookworst
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode kool stamppot met appel:
Schil en snijd de appel en de ananas in blokjes.
Smelt de boter in een pan en bak ze hierin kort beetgaar. Haal alles uit de pan en zet opzij.
Doe de rode kool samen met de azijn, kaneel, suiker, zout en peper in de pan, voeg een 1/2 kopje water toe en kook dit met de deksel op de pan op een zacht vuur gaar. Een winterkool zal 20 tot 30 min nodig hebben, een zomerkool kan al binnen 15 minuten gaar zijn.
Zet de aardappels op in water met een beetje zout en kook ze gaar.
Leg de rookworst in ruim water en breng dit tegen de kook aan (niet laten koken dan kan de worst knappen waardoor de smaak in het water terechtkomt). Laat de worst minimaal 15 minuten wellen.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
Giet eventueel te veel aan vocht van de rode kool af (er mag nog een klein beetje in de pan zitten). Doe de rode kool bij de aardappelen en roer alles door elkaar. Voeg er het appel en ananasmengsel aan toe en verwarm alles even goed door. Voeg eventueel een beetje melk toe.
Proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout of azijn.
Schep de rode kool stamppot in een schaal en serveer met de rookworst.
Tafel lekker !!