Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui – Een heerlijke manier om rode kool eens anders te eten.
Rode kool stamppot is heerlijk met bacon en gebakken ui
Rode kool is een erg populaire groente die vaak standaard met appels klaargemaakt wordt. Dat is heerlijk, maar soms wil je ook iets anders. De stamppot in het recept hieronder is rijkelijk gevuld met uitgebakken, zoute, bacon en heerlijke zachtzoete uien. Een beetje rode balsamicoazijn en lekker veel zwarte peper uit de molen zorgen voor pit.
Uitgebakken bacon is een heerlijke smaakmaker
Als je bacon rustig bakt, wordt die heerlijk krokant. En dat is wat je gaat doen. Bak de plakken bacon in een droge pan lekker krokant. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier. Als ze koud zijn verkruimel je plakken bacon tot stukjes voor in de rode kool stamppot, maar ook voor eroverheen. In het vet dat in de pan overblijft bak je dan de uien. Halverwege voeg je een beetje water toe, zodat alle aanbaksels ook mooi loskomen. Dit heerlijke goedje is de smaakmaker van de stamppot.
Geen vale rode kool
Je wilt natuurlijk een rode kool met lekker veel kleur. Dat bereik je door niet te veel water te gebruiken tijdens het koken. Je kunt er voor kiezen om de kool en de aardappels apart te koken, dan is de kleur het mooiste. Maar het is natuurlijk makkelijker en duurzamer om de kool samen met de aardappels in één pan te koken. Doe daarom eerst de aardappels in de pan en voeg maar een klein beetje water toe, tot ze bijna half onder staan, net genoeg om niet aan te branden. Leg daarop de gesneden rode kool en bestrooi de kool met zout en peper. Kook dit dan gaar met een deksel op de pan, die goed afsluit. Zo stoomt de kool gaar en heb je geen heleboel paars water om af te gieten.
Met rode balsamicoazijn
Bij rode kool hoort een beetje zuur. Gebruik rode balsamicoazijn bij de rode kool stamppot met bacon. Rode balsamicoazijn is een zachte, iets zoetere azijn. Dat is net genoeg om de iets vlakke smaak van de kool tot leven te brengen. Zou je de rode kool apart stoven, dan kun je de azijn al tijdens het garen toevoegen, het zuur zorgt voor een mooie heldere kleur. Gebruik geen azijn bij het koken van aardappelen, die krijgen hier een andere structuur van, die zich niet fijn tot stamppot laat verwerken. Om dezelfde reden kook je zuurkool ook het beste apart.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
Rodekool stamppot met bacon en gebakken ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg bloemige aardappels, geschild
- 750 gram gesneden rode kool
- 150 gram bacon, in plakken
- 2-3 uien, gesnipperd
- 50 gram boter
- 2 eetlepels rode balsamicoazijn
- melk
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode kool stamppot met bacon en ui:
Neem een grote (soep)pan en doe hier de gewassen en in stukken gesneden aardappels in. Voeg een beetje water toe zodat ze niet aanbranden. Leg hierop de gesneden rode kool en breng aan de kook. Sluit de pan af met een goed passende deksel en zet het vuur laag. Kook de aardappels en de kool in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwarm een koekenpan en bak in de hete en droge pan de plakjes bacon uit tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier. Laat de boter smelten in de pan met het vet van het spek en bak hierin de uien rustig gaar. Als ze bijna gaar zijn voeg je een half kopje water toe om alle aanbaksels los te kunnen weken. Laat het water weer bijna helemaal verdampen. Breng op smaak met royaal zwarte zout en peper naar wens, maar bedenk dat er in het spek ook al best veel zout zit.
Giet de aardappels en rode kool af als die nog te veel vocht bevat, een klein beetje vocht is geen probleem. Stamp de inhoud van de pan fijn en meng alles goed. Verkruimel er de helft van de bacon over en voeg de gebakken uien en 1 eetlepel rode balsamicoazijn toe. Meng goed door elkaar, voeg eventueel nog een beetje melk toe en breng op smaak.
Schep de rode kool stamppot met bacon en ui in een schaal en bestrooi met de rest van de bacon en een beetje rode balsamicoazijn. Serveer met verse worst of rookworst.
Tafel lekker !!