• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Lekker met rookworst of verse worst

door Connie Derks
in Stamppot
1
0
Rode kool stamppot met bacon en ui

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui –  een heerlijke manier om rode kool eens anders te eten.

Rode kool stamppot

Rode kool is een erg populaire groente die vaak standaard met appels bereid wordt. Dat is heerlijk, maar soms wil je ook iets anders. Deze stamppot is rijkelijk gevuld met uitgebakken zoute bacon en heerlijke zachtzoete uien. Een beetje rode balsamico en lekker veel zwarte peper uit de molen zorgen voor pit.

Uitgebakken bacon is een heerlijke smaakmaker.

Als je bacon rustig bakt, wordt deze heerlijk krokant. En dat is wat je gaat doen. Bak de plakken bacon in een droge pan lekker krokant. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier. Als ze koud zijn verkruimel je plakken bacon tot stukjes voor in de rode kool stamppot, maar ook voor eroverheen. In het vet wat in de pan overblijft bak je dan de uien. Halverwege voeg je een beetje water toe zodat alle aanbaksels ook mooi loskomen. Dit heerlijke goedje is de smaakmaker van deze stamppot.

Geen vale rode kool

Je wil natuurlijk een rode kool met lekker veel kleur. Dat bereik je door niet te veel water te gebruiken tijdens het koken. Je kunt er voor kiezen om de kool en de aardappels apart te koken, dan is de kleur het mooiste. Maar het is natuurlijk makkelijker en duurzamer om de kool samen met de aardappels in één pan te koken. Doe daarom eerst de aardappels in de pan en voeg maar een klein beetje water toe tot ze bijna half onder staan, net genoeg om niet aan te branden. Leg daarop de gesneden rode kool en bestrooi de kool met peper en zout. Kook dit dan gaar met een deksel op de pan die goed afsluit. Zo stoomt de kool gaar en heb je geen hele sloot paars water om af te gieten.

Met rode balsamicoazijn

Bij rode kool hoort een beetje zuur. Gebruik rode balsamicoazijn bij deze rode kool stamppot met bacon. Rode balsamico is een zachte iets zoetere azijn wat net genoeg is om de iets vlakke smaak van kool tot leven te brengen. Zou je de rode kool apart stoven dan kun je de azijn al tijdens het garen toevoegen, het zuur zorgt voor een mooie heldere kleur. Gebruik geen azijn bij het koken van aardappelen, deze krijgen hier een andere structuur van die zich niet fijn tot stamppot laat verwerken. Om dezelfde reden kook je zuurkool ook het beste apart.

rode kool

Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden

Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.

Rodekool stamppot met bacon en gebakken ui

Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg bloemige aardappels, geschild
  • 750 gram gesneden rode kool
  • 150 gram bacon, in plakken
  • 2-3 uien, gesnipperd
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels rode balsamicoazijn
  • melk
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rode kool stamppot met bacon en ui:

Neem een grote (soep)pan en doe hier de gewassen en in stukken gesneden aardappels in. Voeg een beetje water toe zodat ze niet aanbranden. Leg hierop de gesneden rode kool en breng aan de kook. Sluit de pan af met een goed passende deksel en zet het vuur laag. Kook de aardappels en de kool in ongeveer 20 minuten gaar.

Verwarm een koekenpan en bak in de hete en droge pan de plakjes bacon uit tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier. Laat de boter smelten in de pan met het vet van het spek en bak hierin de uien rustig gaar. Als ze bijna gaar zijn voeg je een half kopje water toe om alle aanbaksels los te kunnen weken. Laat het water weer bijna helemaal verdampen. Breng op smaak met royaal zwarte peper en zout naar wens, maar bedenk dat het spek ook al best veel zout bevat.

Giet de aardappels en rode kool af als die nog te veel vocht bevat, een klein beetje vocht is geen probleem. Stamp de inhoud van de pan fijn en meng alles goed. Verkruimel er de helft van de bacon over en voeg de gebakken uien en 1 eetlepel rode balsamicoazijn toe. Meng goed door elkaar, voeg eventueel nog een beetje melk toe en breng op smaak.

Schep de rode kool stamppot met bacon en ui in een schaal en bestrooi met de rest van de bacon en een beetje rode balsamicoazijn. Serveer met verse worst of rookworst.

Tafel lekker!!

DeelPin50Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Raita
Saus

Raita; uit de Indiase keuken

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Maaltijdsoep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen