Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Van savooiekool kun je een heerlijke stamppot maken. Savooiekool stamppot wordt heerlijk zacht als je de savooiekool stoomt. Ideaal voor deze stamppot dus.

0 387

Savooiekool stamppot met kerrie en uien – Niet zo bekend als de witte kool maar minstens zo lekker de savooiekool ofwel de groene kool.

Stomen

Door de kool te stomen is deze heerlijk van smaak. Deze is dan iets lichter verteerbaar lijkt het wel. Oma kookte de kool helemaal kapot, je rook dan ook de zogenaamde spruitjeslucht. Dit komt door het loslaten van zwavel tijdens het koken. Door te stomen heb je hier geen last van.

In een pan maar toch apart

De kool heb ik een pan gestoomd boven de aardappelen. Dit is een pan met stoomopzet. Misschien heb je de luxe van een stoomoven deze is dan zeer geschikt. Heb je deze allebei niet dan kun je ook een vergiet in een pan met een klein laagje water hangen. Zorg wel dat je een deksel hebt die op de pan past om de stoom in de pan te houden.

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Stamppot voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 600 gram savooiekool
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • 1-2 eetlepels kerrie
  • 50 gram boter
  • 100-200 ml melk

Schil de aardappels en snij deze in grove stukken. Was ze en doe ze in een grote pan. Haal de buitenste bladeren van de kool en snij deze middendoor. Snij een stuk van je kool en snij of schaaf deze in dunne reepjes tot je ongeveer 600 gram hebt. Snij de ui in stukjes en de knoflook zeer fijn. Zet de aardappelen op met een theelepel zout. Breng aan de kook. Na 5 tot 10 minuten zet je de kool op de aardappelen of hangt de vergiet erboven. Doe de deksel op de pan en stoom dit in 15-20 minuten beetgaar. Bak ondertussen de spekblokjes in de boter en voeg hier de kerrie, peper en zout aan toe. Giet er 100 ml melk bij en zet opzij. Haal de kool als deze beetgaar is van de aardappels af en kijk of de aardappels goed gaar zijn. Giet de aardappels af en maar hiervan met de uien en melk een stevige puree. Proef of er eventueel nog kruiden bij mogen of wellicht een beetje melk. Dit is per keer verschillend. Roer er met een houten lepel de savooiekool doorheen en serveer lekker heet. De savooiekool stamppot is lekker met braadworst of speklapjes.

Tafel lekker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer