Savooiekool stamppot met kerrie en uien – Niet zo bekend als de witte kool maar minstens zo lekker de savooiekool ofwel de groene kool.
Stomen
Door de savooiekool te stomen is deze heerlijk van smaak. Deze is dan iets lichter verteerbaar lijkt het wel. Oma kookte de kool helemaal kapot, je rook dan ook de zogenaamde spruitjeslucht. Dit komt door het loslaten van zwavel tijdens het koken. Door te stomen heb je hier geen last van. De tip dus voor savooiekool stamppot: Stoom de kool!
In een pan maar toch apart
De savooiekool stoom je in een pan boven de aardappelen. Gebruik hiervoor een pan met stoomopzet. Misschien heb je de luxe van een stoomoven, deze is dan zeer geschikt. Heb je deze allebei niet dan kun je ook een vergiet in een pan met een klein laagje water hangen. Zorg wel dat je een deksel hebt die op de pan past om de stoom in de pan te houden.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Savooiekool stamppot met kerrie en uien
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappelen
- 600 gram savooiekool
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 125 gr gerookte spekblokjes
- 1-2 eetlepels kerrie
- 50 gram boter
- 100-200 ml melk
Bereidingswijze van dit recept
Savooiekool stamppot met kerrie en uien maak je zo:
Schil de aardappels en snij deze in grove stukken. Was ze en doe ze in een grote pan. Haal de buitenste bladeren van de kool en snij deze middendoor. Snij een stuk van de kool en snij of schaaf deze in dunne reepjes tot je ongeveer 600 gram hebt. Snij de ui in stukjes en de knoflook zeer fijn.
Zet de aardappelen op met een theelepel zout en breng aan de kook. Na 5 tot 10 minuten zet je de kool op de aardappelen of je hangt het vergiet erboven. Doe de deksel op de pan en stoom dit in 15-20 minuten beetgaar. Bak ondertussen de spekblokjes en de uien in de boter. Voeg hier de knoflook, kerrie, peper en zout aan toe. Giet er 100 ml melk bij en zet opzij.
Haal de kool als deze beetgaar is van de aardappels af en kijk of de aardappels goed gaar zijn. Giet de aardappels af en maak hiervan met de uien en melk een stevige puree. Proef of er eventueel nog kruiden bij mogen of misschien een beetje melk. Dit is per keer verschillend. Roer er met een houten lepel de savooiekool doorheen en serveer lekker heet.
De savooiekool stamppot is lekker met braadworst of speklapjes.
Tafel lekker !!