Slastamppot – Misschien moest je even twee keer kijken toen je de titel van dit recept las. Maar het staat er toch echt, slastamppot. De gebruikelijkste manier om sla te eten is als onderdeel van een salade. Toch kun je met sla ook andere dingen doen dan dat. Een stamppot is een van de manieren om sla eens op een compleet andere manier te eten. En waarom niet? Niemand kijkt tenslotte op van een stamppot rauwe andijvie, en sla en andijvie verschillen nu ook weer niet zo veel van elkaar. Het stamppotje uit het recept hieronder geef je een beetje pit door er bosuitjes en een groen pepertje aan toe te voegen. Dus doe eens gek, laat de salade voor wat hij is en maak eens een slastamppot. Wedden dat je verraste gezichten aan tafel krijgt?
Waarom zou je slastamppot maken van die sla?
Om te beginnen natuurlijk omdat slastamppot gewoon lekker is. En omdat je in het seizoen dat er volop verse sla wordt aangeboden ook wel eens iets anders wilt eten dan die salade. Of misschien heb je wel een moestuin waar sla groeit en krijg je al die kroppen niet weggegeten. Zeker dan is dit gerecht een fijne variatie op alle salades.
Sla, dat koop je als een krop!
Laat je, als je sla gaat kopen voor die slastamppot, niet verleiden tot het kopen van zakjes sla. Dat is natuurlijk lekker makkelijk, die hoef je niet te wassen en dergelijke. Maar besef dat die sla al dagen in dat zakje zit voor hij op je bord beland. En dat hij dus niet meer zo vers en knapperig is als hij zou moeten zijn. Neem gewoon een lekkere, verse krop kropsla. Even wassen en de baadjes scheuren is niet zo veel werk. En verse sla komt het resultaat van je stamppot echt ten goede!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Slastamppot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 1 krop botersla of kropsla
- 4 bosuitjes, in ringen
- 1 groene chilipeper, in ringen
- 1 ei
- 5 eetlepels crème fraîche
- een scheutje warme melk
- 1 eetlepel mosterd
- een snufje nootmuskaat
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je slastamppot:
Was de sla in ijskoud water. Scheur of snijd de sla in stukjes. Droog ze in een slacentrifuge of sla ze droog in een schone theedoek.
Kook de aardappels gaar in een pan water met wat zout. Giet ze af en laat ze uitdampen.
Pureer de aardappels met een pureestamper of maak ze fijn in een pureeknijper. Roer de crème fraîche, de mosterd en het ei er door en maak er een smeuïge puree van. Is de puree te stevig, voeg er dan een scheutje warme melk aan toe. Breng de puree op smaak met zout en peper en een snufje nootmuskaat.
Schep nu de bosui en de chilipeper door de puree. Meng ze er goed doorheen. Vervolgens roer je voorzichtig de sla erdoor.
Serveer de slastamppot direct. Een simpel braadworstje, verse worst of een gehaktbal zijn er lekker bij. Liever geen vlees? Een gekookt eitje of een stukje zalm passen ook prima.
Tafel lekker !!