Snijbonenstamppot met boerenkaas – Waarom zou je alleen in de winter stamppot eten? Met de groenten uit het zomerseizoen kun je ook een lekker stamppotje maken. Een voorbeeld van zo’n recept is een snijbonenstamppot met boerenkaas. Een makkelijk te maken gerecht, vol verse snijbonen, met als hartige noot blokjes boerenkaas. Het gerecht is vegetarisch, dus heel geschikt als je een recept zoekt voor een dagje zonder vlees.
Zomerse stamppot, eet van het seizoen
Je ziet tegenwoordig weer meer snijbonen in de winkels liggen. Dat is een tijdje anders geweest, maar ze zijn weer helemaal terug, die lange, lichtgroene bonen. Je kunt er de leukste en de lekkerste gerechten mee maken. Het is een echte zomerboon, dus heel geschikt om in een zomers recept als snijbonenstamppot met boerenkaas te verwerken. Je koopt ze natuurlijk wel ongesneden. Zelf verse bonen snijden is even een klusje, maar ze smaken zoveel lekkerder als ze vers gesneden zijn. Vraag maar aan je moeder of je oma. Misschien hebben ze zelfs wel een snijbonenmolentje voor je te leen.
Ook vroeger werden er al snijbonen in de stamppot gedaan. Denk maar aan het gerecht ‘blote billetjes in het gras’. Dat is een traditionele stamppot met snijbonen en witten bonen. Dat werd, en wordt dan vaak geserveerd met vlees. Met het recept voor snijbonenstamppot met boerenkaas ga je het anders doen. In plaats van met vlees ga je die stamppot met kaas maken. En omdat stamppot een echt Nederlands gerecht is, doe je dat met boerenkaas.
Snijbonenstamppot met boerenkaas
Waarom zou je kiezen voor boerenkaas in je snijbonenstamppot? Eigenlijk is daar maar een reden voor. Nederlandse boerenkaas is verschrikkelijk lekker. De kaas die op de boerderij wordt gemaakt, heeft veel meer smaak dan fabriekskaas. Dat komt onder andere doordat de melk in de kaasfabriek wordt gestandaardiseerd. De kaas die daarmee wordt gemaakt, smaakt altijd hetzelfde. Boerenkaas is een natuurproduct en elke kaas heeft een unieke smaak. Dit betekent natuurlijk dat je ook een unieke smaak toevoegt aan het gerecht. En wat is er nu beter dan het samenvoegen van twee Hollandse tradities? Stamppot is typisch Nederlands, en die boerenkaas ook. Dus logisch dat je in een Hollands recept als snijbonenstamppot voor een boerenkaas kiest toch?
Snijbonen; verrassend lekker en zeker niet ouderwets!
Het zijn allang geen 'scheermesjes' meer. Snijbonen zijn niet ouderwets en passen goed in de huidige manier van koken. Een verrassende boon!
Snijbonenstampppot met boerenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram snijbonen
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- een scheut hete melk
- een klontje boter
- 1 ei
- zout en peper
- nootmuskaat
- 200 gram extra belegen boerenkaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je snijbonenstamppot met boerenkaas:
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Snijd de snijbonen. Voor dit gerecht hoef je ze niet heel fijn te snijden. Ruitjes is prima.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Kook de aardappels gaar in wat water met zout.
Kook de snijbonen in een andere pan met water met zout beetgaar.
Giet de aardappels en de bonen af als ze gaar zijn.
Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg een scheut hete melk en een klontje boter toe en roer dat er goed doorheen. Voeg het ei toe en roer dat er ook goed doorheen en maak er zo een smeuïge puree van.
Roer de snijbonen door de aardappelpuree en breng de stamppot op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.
Schep de kaasblokjes door de stamppot.
Serveer de snijbonenstamppot met boerenkaas direct.
Tafel lekker !!