Spinaziestamppot met ei – Eenvoudig, maar echt de lekkerste spinaziestamppot. Lekker Tafelen kan zo simpel zijn, aardappelen, verse spinazie, een eitje en soldaatjes. Zo werd het vroeger al gegeten. Sommige gerechten zijn zo goed dat ze door de jaren heen hetzelfde blijven.
Spinazie, ei en soldaatjes
De combinatie is heerlijk, de romige spinaziestamppot een gebakken of gekookt ei met een lopende dooier en krokant gebakken reepjes brood. Die reepjes brood heetten vroeger soldaatjes. Het was een manier om oud brood te verwerken en een keer geen aardappels te hoeven schillen. Oorspronkelijk werden ze geserveerd bij gekookte spinazie. De naam soldaatjes hebben ze te danken aan de manier waarop ze gepresenteerd werden, rechtop in de gekookte spinazie, als soldaten in het gelid. Ze zijn heerlijk om te soppen in het eigeel en om de spinazie ermee op te lepelen. Soldaatjes staan niet vaak meer op het menu, ze zijn verdrongen door de croutons. Maar vandaag worden ze geserveerd bij de spinaziestamppot met ei.
Spinaziestamppot met ei
Verse spinazie is zo veel lekkerder dan de diepvriesversie. Niet alleen de smaak is anders, de structuur is ook anders. De meeste spinazie uit de vriezer is volledig vermalen tot een bijna gladde brij, al zijn er ook blaadjes spinazie uit de vriezer. Toch heeft de verse spinazie de voorkeur. Meer werk is het niet, want in de tijd dat je de bevroren variant ontdooit, heb je ook de spinazie gestoofd of gekookt. Het leukste is het als je de net geslonken spinazie even uit laat lekken en dan op een snijplank de spinazie hakt met een koksmes, als een echte chef van links naar rechts. Op die manier is de spinazie voor de stamppot net zo fijn of grof als jij zelf lekker vindt.
Spinaziestamppot
Spinaziestamppot is altijd lekker en steeds weer anders. Of je hem maakt met vlees, vis, kaas of gebakken uien, hij valt altijd in de smaak.
Spinaziestamppot met ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo bloemige aardappels, geschild
- 500 gram verse spinazie
- 50 + 25 gram boter
- 200 ml warme melk
- nootmuskaat
- zout en peper
- 4 eieren
- 4 sneetjes oud brood
- 1 lente-ui
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spinaziestamppot met ei en soldaatjes:
Kook de aardappels in een bodempje water met een beetje zout gaar. Neem een grote pan, giet er een glas water in en breng aan de kook.
Besmeer de sneetjes brood met een klein beetje boter en bak ze in een koekenpan mooi bruin en knapperig. Snijd de lente-ui in ringetjes. Leg opzij.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Giet er de helft van de warme melk op en doe de 50 gram boter erbij. Stamp dit samen tot een gladde puree, voeg eventueel meer melk toe. Breng op smaak met zout, peper en royaal nootmuskaat. Zet opzij.
Leg de spinazie in de pan en doe de deksel erop, druk eventueel een beetje aan zodat het past. Laat dit 2 minuten met de deksel op de pan op laag vuur staan en kijk of de spinazie geslonken is. Zo gauw als het volume weg is, is de spinazie goed. Doe de geslonken spinazie in een vergiet en duw het meeste vocht eruit. Leg op een snijplank en hak er met een mes doorheen tot het net zo fijn of grof is als jij wenst. Roer de gehakte spinazie door de puree en proef, breng eventueel verder op smaak.
Veeg de koekenpan waarin je het brood hebt gebakken met een stukje papier schoon, smelt er een klein beetje boter in en bak daar de eieren in.
Schep de spinaziestamppot op borden en bestrooi met de ringetjes lente-ui en leg er de eieren en soldaatjes bij.
Tafel lekker !!