• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Spinaziestamppot met ei en soldaatjes

Het recept voor een echt lekkere ouderwetse spinaziestamppot

door Connie Derks
in Stamppot
0
0
spinaziestamppot met ei

Spinaziestamppot met ei – eenvoudig, maar echt de lekkerste

Lekker tafelen kan zo simpel zijn, aardappelen, verse spinazie, een eitje en soldaatjes. Zo at ik het vroeger al. Sommige gerechten zijn zo goed dat ze door de jaren heen hetzelfde blijven.

Spinazie, ei en soldaatjes

De combinatie is heerlijk, de romige spinaziestamppot een gebakken of gekookt ei met een lopende dooier en krokant gebakken reepjes brood. Die reepjes brood heette vroeger soldaatjes en het was een manier om oud brood te verwerken en een keer geen aardappels te hoeven schillen. Oorspronkelijk werden ze geserveerd bij gekookte spinazie. De naam soldaatjes hebben ze te danken aan de manier waarop ze gepresenteerd werden, rechtop in de gekookte spinazie als soldaten in het gelid. Ze zijn heerlijk om te soppen in het eigeel en om de spinazie ermee op te lepelen. Soldaatjes staan niet vaak meer op ons menu, ze zijn verdrongen door de croutons, maar vandaag serveren wij ze bij de spinaziestamppot met ei.

Spinaziestamppot met ei

Verse spinazie is zo veel lekkerder dan de diepvriesversie. Niet alleen de smaak is anders, de structuur is ook anders. De meeste spinazie uit de vriezer is volledig vermalen tot een bijna gladde brei, al zijn er ook blaadjes spinazie uit de vriezer. Toch heeft de verse spinazie de voorkeur. Meer werk is het niet, want in de tijd dat je de bevroren versie ontdooit, heb je ook de spinazie gestoofd of gekookt. Het leukste is het als je de net geslonken spinazie even uit laat lekken en dan op een snijplank de spinazie hakt met een koksmes als een echte chef van links naar rechts. Op die manier is de spinazie voor de stamppot net zo fijn of grof als jij zelf lekker vindt.

Wilde spinazie

Verse spinazie; Lekker vers in voorjaar en zomer

Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.

Spinaziestamppot met ei

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg bloemige aardappels geschild
  • 500 gram verse spinazie
  • 50 + 25 gram boter
  • 200 ml warme melk
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • 4 eieren
  • 4 sneetjes oud brood
  • 1 lente-ui

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je spinaziestamppot met ei en soldaatjes:

Kook de aardappels in een bodempje water met een beetje zout gaar. Neem een grote pan, giet er een glas water in en breng aan de kook.

Besmeer de sneetjes brood met een klein beetje boter en bak ze in een koekenpan mooi bruin en knapperig. Snijd de lente-ui in ringetjes. Leg opzij.

Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Giet er de helft van de warme melk op en doe de 50 gram boter erbij. Stamp dit samen tot een gladde puree, voeg eventueel meer melk toe. Breng op smaak met zout, peper en royaal nootmuskaat. Zet opzij.

Leg de spinazie in de pan en doe de deksel erop, druk eventueel een beetje aan zodat het past. Laat dit 2 minuten met de deksel op de pan op laag vuur staan en kijk of de spinazie geslonken is. Zo gauw als het volume weg is is de spinazie goed. Doe de geslonken spinazie in een vergiet en duw het meeste vocht eruit. Leg op een snijplank en hak er met een mes doorheen tot het net zo fijn of grof is als jij wenst. Roer de gehakte spinazie door de puree en proef, breng eventueel verder op smaak.

Veeg de koekenpan waarin je het brood hebt gebakken met een stukje papier schoon, smelt er een klein beetje boter in en bak daar de eieren in.

Schep de spinaziestamppot op borden en bestrooi met de ringetjes lente-ui en leg er de eieren en soldaatjes bij.

Tafel lekker !!

DeelPin21Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

gemarineerde champignons
Hapjes

Gemarineerde champignons; De kracht van eenvoud bij de borrel

Zachte toastjes van pompoen
Hapjes

Zachte toastjes van pompoen

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Wil je de bekende spruitjes met appelmoes eens vervangen? Probeer dan spruitjes met appel eens. Zo serveer je echt een Hollandse- en gezonde maaltijd.

Check het recept of lees de info
Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Curry van kip en aubergine

Curry van kip en aubergine

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen