Stamppot boerenkool; het basisrecept! – De Koningin van de stamppotten, de stamppot boerenkool. Een echte klassieker uit de Hollandse keuken. Velen van ons leren thuis van hun moeder of vader hoe ze stamppot boerenkool moeten maken. Maar er zijn nogal wat verschillen. Een lepeltje mosterd door de stamppot boerenkool bijvoorbeeld. Maar als je het niet van huis uit geleerd hebt, dan is zo iets simpels als van aardappelen en groenten een stamppot maken best lastig. Want hoe zit het met de verhoudingen en hoe gaar ik toch die boerenkool? Hier het basisrecept!
Bij de stamppot boerenkool hoort traditioneel een verse slagersrookworst. Je kunt allerlei andere varianten bedenken, maar dit is toch wel echt klassiek. Ga dan niet voor zo’n rookworst uit de supermarkt. Geef je stamppot boerenkool echt een beetje liefde mee en serveer met een echt lekkere rookworst van de slager. Let op, deze moet je wel even wellen. Dat duurt net zo lang als het maken van jouw stamppot boerenkool.
Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram geschilde aardappelen
- 300 gram boerenkool (zonder naaf en stronk, fijngesneden)
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 1 slagersrookworst
- 100 ml. melk
- 50 gram roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Stamppot boerenkool maak je zo:
Snij de geschilde aardappelen in kleinere stukken en kook de aardappelen gaar. Doe in een grote kookpan de fijn gesneden boerenkool en doe hier ongeveer een vingerhoogte aan water in. Kook de boerenkool gaar. De boerenkool en aardappelen hebben ongeveer 20 á 25 minuten nodig om te koken. Evenals de rookworst.
Doe in een ander pannetje koud water en doe hier de rookworst in. Hou dit water onder het kookpunt, dit water mag niet koken. We wellen nu de rookworst. Meer weten over het bereiden van echte slagers rookworst? Hier vertellen we je meer.
Bak in een koekenpan de gerookte spekreepjes tot de gewenste gaarheid. Sommigen houden van zachte gebakken spekjes, andere van hele harde uitgebakken spekjes. Doe wat jij het lekkerste vindt. Giet de aardappelen en boerenkool af als het gaar is. Verwarm de melk en stamp de aardappelen tot puree. Meng de melk en de boter erdoor heen. Roer de boerenkool erdoor samen met de spekjes en het vet van de spekjes. En breng het op smaak met wat zout. Serveer de rookworst erbij en klaar is je stamppot boerenkool.
Tip: Serveer bij de stamppot mosterd en tafelzuren zoals augurk en zilveruitjes.
Tafel Lekker !!
Beste Tiny, Wat fijn dat het zo gesmaakt heeft en bedankt voor de tip van de azijn. Dat gaan we zeker eens proberen! Groetjes Hanneke
Moet toch wel echt azijn door!?
En augurken erbij! Dan is het pas echt compleet!
Dat kan ook, maar dan wel de mosterd weglaten ?
Wat een goed idee om een lepel mosterd en zo’n grote klont boter door de boerenkoolstamppot te doen!
Ik sprenkel altijd op het bord nog wat azijn door de stamppot. Dat maakt het iets lichter. Maar we hebben gesmuld van deze versie.