Stamppot boerenkool met curryworst – boerenkool met worst met een Duits tintje
Stamppot boerenkool met curryworst
De populaire stamppot boerenkool komt in de winter bij veel gezinnen op tafel, vaak met een rookworst of met een verse worst erbij. Omdat een beetje variatie altijd leuk is geven we er een Duits tintje aan door zelf curryworst te maken. Een deel van de saus van die curryworst gaat ook in plaats van melk door de stamppot waardoor je een heerlijk kruidige boerenkool stamppot krijgt.
Rookworst wordt curryworst
Als je in de winter ooit in Duitsland bent geweest ken je hem vast wel, de curryworst. Dit zijn plakjes worst in een currysaus. De Duitsers zijn er gek op. Hij wordt vaak gegeten met een kaiserbroodje, maar ook wel met aardappelsalade of zuurkool. Wij serveren hem met een stamppot boerenkool en de restjes zijn voor de lunch van de volgende dag, als er al iets over blijft.
Zelf curryworst maken is echt eenvoudig.
De basis is een pittige saus van ui, kerrie en tomatenpuree, waarin de rookworst verwarmd wordt. Door het verwarmen van de gesneden worst gaat een gedeelte van de smaak in de saus zitten wat de saus een lichte rooksmaak geeft. Hoe pittig je de curryworst wil is aan jezelf, dit bepaal je onder andere door het soort kerriepoeder wat je gebruikt. Want kerriepoeder is er in veel soorten van mild tot pittig. Voor wat extra hitte in de saus voeg je er chilipoeder aan toe waarmee je zelf de sterkte kan bepalen. Houdt er wel rekening mee dat als de saus even staat deze iets pittiger zal worden.
Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Stamppot boerenkool met curryworst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram fijngesneden boerenkool
- 1 kg bloemige aardappels, geschild
- 25 gram boter
- 2 uien
- 2 rookworsten
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel tomatenpuree
- chilipoeder naar wens
- 350 ml bouillon
- 2 eetlepels maïzena
- zout / peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot boerenkool met curryworst:
Kook de aardappels en boerenkool met een klein beetje water en zout in ongeveer 25 minuten gaar. Snijd de rookworsten in niet te dunne plakjes en de ui in stukjes.
Bak de ui in de boter licht aan tot ze glazig zien, hij moet niet bruin worden. Voeg er de tomatenpuree en de kerrie aan toe en bak even kort aan. Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Maak een papje van 3 eetlepels water met de maizena en voeg dit al roerend toe aan de uien tot je een dik lopende saus hebt. Voeg er nu de plakjes worst aan toe en laat die 5 tot 10 minuten zeer zacht pruttelen, de saus mag niet koken. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen. Proef en breng de saus op smaak met zout, peper en chilipoeder.
Giet de boerenkool met aardappelen af en schep ongeveer 1/4 van de saus zonder de worst bij de aardappelen, stamp dit tot een stamppot. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot boerenkool met in het midden een kuiltje met curryworst en saus.
Tafel lekker !!