Stamppot boerenkool met curryworst – Boerenkool met worst, maar dan wel met een Duits tintje. Geef eens een andere draai aan rookworst!
Stamppot boerenkool met curryworst
De populaire stamppot boerenkool komt in de winter bij veel gezinnen op tafel, en dan vaak met een rookworst of met een verse worst erbij. Omdat een beetje variatie altijd leuk is, kun je er ook er een Duits tintje aan geven door zelf curryworst te maken. Een deel van de saus van die curryworst gaat ook, in plaats van melk, door de stamppot boerenkool, waardoor je een heerlijk kruidige stamppot krijgt.
Rookworst wordt curryworst
Als je ooit in de winter in Duitsland bent geweest, ken je hem vast wel, de curryworst. Dit zijn plakjes worst in een currysaus. De Duitsers zijn er gek op. De worst wordt vaak gegeten met een kaiserbroodje, maar ook wel met aardappelsalade of zuurkool. Wij serveren de curryworst met een stamppot boerenkool, en de restjes zijn voor de lunch van de volgende dag, als er al iets over blijft.
Zelf curryworst maken is echt heel eenvoudig
Je maakt heel makkelijk zelf curryworst voor bij de stamppot boerenkool. De basis is een pittige saus van ui, kerrie en tomatenpuree, waarin de rookworst verwarmd wordt. Door het verwarmen van de gesneden worst gaat een gedeelte van de smaak in de saus zitten, wat de saus een lichte rooksmaak geeft. Hoe pittig je de curryworst wilt is aan jezelf. Dit bepaal je onder andere door het soort kerriepoeder dat je gebruikt. Want kerriepoeder is er in veel soorten van mild tot heel pittig. Voor iets extra hitte in de saus voeg je er wat chilipoeder aan toe, waarmee je zelf de sterkte kan bepalen. Houd er wel rekening mee, dat als de saus even staat, hij iets pittiger zal worden.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Stamppot boerenkool met curryworst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram fijngesneden boerenkool
- 1 kg bloemige aardappels, geschild
- 25 gram boter
- 2 uien
- 2 rookworsten
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel tomatenpuree
- chilipoeder naar wens
- 350 ml bouillon
- 2 eetlepels maïzena
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot boerenkool met curryworst:
Kook de aardappels en boerenkool met een klein beetje water en zout in ongeveer 25 minuten gaar.
Snijd de rookworsten in niet te dunne plakjes en de ui in stukjes.
Bak de ui in de boter licht aan tot ze glazig zien, hij moet niet bruin worden. Voeg er de tomatenpuree en de kerrie aan toe en bak even kort aan. Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook.
Maak een papje van 3 eetlepels water met de maïzena en voeg dit al roerend toe aan de uien, tot je een dik lopende saus hebt. Voeg er nu de plakjes worst aan toe en laat die 5 tot 10 minuten heel zacht pruttelen. De saus mag niet koken. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen. Proef en breng de saus op smaak met zout, peper en chilipoeder.
Giet de boerenkool met aardappelen af en schep ongeveer 1/4 van de saus zonder de worst bij de aardappelen, stamp dit tot een stamppot. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot boerenkool met in het midden een kuiltje met curryworst en saus.
Tafel lekker !!