• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, november 29, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Stamppot boerenkool

De klassieker, met spek en rookworst!

door Elise de Haan
in Stamppot
0
2
Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool – Er zijn maar weinig gerechten die zo bij de Nederlandse eetcultuur passen als de klassieke stamppot boerenkool. Die eenvoudige, voedzame maaltijd staat symbool voor de Nederlandse keuken en heeft een bijzondere plaats in de harten van veel Nederlanders. Hoewel het nu niet direct bekend staat om zijn verfijnde smaak, is stamppot boerenkool gewoon geliefd om zijn eenvoud, en de nostalgische waarde die het gerecht heeft. Dit stamppotje is niet moeilijk te maken, zeker niet met het basisrecept uit dit artikel. De winterse klassieker wordt traditioneel geserveerd met uitgebakken spek en verse rookworst. Zet jij binnenkort een stamppot boerenkool op tafel?

Aardappelen, de basis van de stamppot boerenkool

Aardappelen vormen de basis van elke stamppot boerenkool. Je gebruikt voor het maken van een aardappelpuree of een stamppot kruimig kokende aardappelen. Die vallen uit elkaar tijdens het koken en laten zich makkelijk tot een puree verwerken. Ga eens bij je lokale aardappelboer kijken en vraag om de Eigenheimer of Doré. Deze in Nederland geteelde aardappelen zijn heel geschikt om een stamppot mee te maken.

Boerenkool, die is versgesneden het lekkerst

Als je verse boerenkool aan een stronk kunt vinden koop die dan. Je snijdt deze net voor je gaat koken, en dat is simpelweg lekkerder dan voorgesneden groente. Er wordt ook diepvriesboerenkool en zelfs boerenkool in potjes verkocht. Waarschijnlijk is het overbodig om uit te leggen dat je een goede stamppot boerenkool niet maakt met boerenkool uit een potje of uit de diepvries. Kun je nergens een stronk boerenkool kopen, ga dan voor het beste alternatief, en dat is voorgesneden, verse boerenkool.

Boerenkool
Boerenkool

Voor rookworst ga je naar de slager

Als je dan zo’n heerlijke stamppot boerenkool hebt gemaakt, dan geef je daar toch zeker ook een echte, verse rookworst van de slager bij? Heb je wel eens een verse rookworst geproefd? Een slagersrookworst is niet te vergelijken met de fabrieksrookworsten van een bepaalde multinational, die in elke supermarkt ligt. Een verse rookworst bestaat uit rauw vlees, dus die moet je wel 20 minuten wellen in water dat net niet kookt. Maar dat kan tijdens het koken van de aardappelen en de boerenkool. Een echte rookworst máákt je stamppot boerenkool!

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood

Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten

Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?

Stamppot boerenkool

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimig kokende aardappels
  • 600 gram verse boerenkool (gesneden gewicht)
  • 250 gram gerookte spekblokjes of reepjes
  • 2 verse rookworsten
  • 50 gram roomboter
  • 125 ml warme melk
  • 2 eetlepels azijn
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je stamppot boerenkool: 

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.

Zet de rookworsten op in een pan water dat net niet kookt, en wel ze zo 20 minuten.

Als je boerenkool aan een stronk hebt, haal de blaadjes er dan vanaf en snijd ze fijn. De stronk is niet lekker, die kun je weggooien.

Kook de aardappelen gaar in water met wat zout en doe hetzelfde met de boerenkool. Kook ze beiden ongeveer 20 minuten.

Bak ondertussen in een koekenpan het spek zachtjes uit.

Giet de aardappels af en de boerenkool af.

Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper, voeg de azijn, de warme melk en de boter toe en stamp het tot een smeuïge puree. Roer de boerenkool en de spekjes door de puree. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Serveer de stamppot boerenkool met de rookworsten en een lekkere jus. Geef er eventueel wat tafelzuur bij.

Tafel lekker !!

DeelPin25TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma
Stamppot

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )
Stamppot

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

hutspot
Stamppot

Hutspot of stamppot peen en uien

Stamppotje van aardappel en knolselderij met wildgehaktballetjes
Recepten

Stamppotje van aardappel en knolselderij; met wildgehaktballetjes

Groene koolstamppot met spek
Stamppot

Groene koolstamppot met spek

Rode bietenstamppot met Provolone
Hoofdgerecht

Rode bietenstamppot met Provolone

Witlofstamppot met Hollandse garnalen
Stamppot

Witlofstamppot met Hollandse garnalen

Hete bliksem
Stamppot

Hete bliksem; een basisrecept

Reacties 2

  1. Anja says:
    3 weken geleden

    Wij eten bij stampot boerenkool altijd rode bietjes met een fijn gesneden uitje HEERLIJK

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 weken geleden

      Dat is een combinatie die ik nog niet eerder heb gehoord, Anja. Maar het is vast erg lekker.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Check het recept of lees de info
Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

Recept in de picture

Worstenbrood om te delen
Hartig

Worstenbrood om te delen

Van een worstenbrood om te delen kun je lekker veel plakken snijden. Met dit xxl saucijzenbroodje maak je gegarandeerd vrienden.

Check het recept of lees de info
Romig dessert met peer en mascarpone

Romig dessert met peer en mascarpone

Kip Korma

Kip Korma; uit de Indiase keuken

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • letta de Jong op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Catharina op Garnalenmousse in een glaasje

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen