Stamppot boerenkool – Er zijn maar weinig gerechten die zo bij de Nederlandse eetcultuur passen als de klassieke stamppot boerenkool. Die eenvoudige, voedzame maaltijd staat symbool voor de Nederlandse keuken en heeft een bijzondere plaats in de harten van veel Nederlanders. Hoewel het nu niet direct bekend staat om zijn verfijnde smaak, is stamppot boerenkool gewoon geliefd om zijn eenvoud, en de nostalgische waarde die het gerecht heeft. Dit stamppotje is niet moeilijk te maken, zeker niet met het basisrecept uit dit artikel. De winterse klassieker wordt traditioneel geserveerd met uitgebakken spek en verse rookworst. Zet jij binnenkort een stamppot boerenkool op tafel?
Aardappelen, de basis van de stamppot boerenkool
Aardappelen vormen de basis van elke stamppot boerenkool. Je gebruikt voor het maken van een aardappelpuree of een stamppot kruimig kokende aardappelen. Die vallen uit elkaar tijdens het koken en laten zich makkelijk tot een puree verwerken. Ga eens bij je lokale aardappelboer kijken en vraag om de Eigenheimer of Doré. Deze in Nederland geteelde aardappelen zijn heel geschikt om een stamppot mee te maken.
Boerenkool, die is versgesneden het lekkerst
Als je verse boerenkool aan een stronk kunt vinden koop die dan. Je snijdt deze net voor je gaat koken, en dat is simpelweg lekkerder dan voorgesneden groente. Er wordt ook diepvriesboerenkool en zelfs boerenkool in potjes verkocht. Waarschijnlijk is het overbodig om uit te leggen dat je een goede stamppot boerenkool niet maakt met boerenkool uit een potje of uit de diepvries. Kun je nergens een stronk boerenkool kopen, ga dan voor het beste alternatief, en dat is voorgesneden, verse boerenkool.
Voor rookworst ga je naar de slager
Als je dan zo’n heerlijke stamppot boerenkool hebt gemaakt, dan geef je daar toch zeker ook een echte, verse rookworst van de slager bij? Heb je wel eens een verse rookworst geproefd? Een slagersrookworst is niet te vergelijken met de fabrieksrookworsten van een bepaalde multinational, die in elke supermarkt ligt. Een verse rookworst bestaat uit rauw vlees, dus die moet je wel 20 minuten wellen in water dat net niet kookt. Maar dat kan tijdens het koken van de aardappelen en de boerenkool. Een echte rookworst máákt je stamppot boerenkool!
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Stamppot boerenkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 600 gram verse boerenkool (gesneden gewicht)
- 250 gram gerookte spekblokjes of reepjes
- 2 verse rookworsten
- 50 gram roomboter
- 125 ml warme melk
- 2 eetlepels azijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot boerenkool:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
Zet de rookworsten op in een pan water dat net niet kookt, en wel ze zo 20 minuten.
Als je boerenkool aan een stronk hebt, haal de blaadjes er dan vanaf en snijd ze fijn. De stronk is niet lekker, die kun je weggooien.
Kook de aardappelen gaar in water met wat zout en doe hetzelfde met de boerenkool. Kook ze beiden ongeveer 20 minuten.
Bak ondertussen in een koekenpan het spek zachtjes uit.
Giet de aardappels af en de boerenkool af.
Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper, voeg de azijn, de warme melk en de boter toe en stamp het tot een smeuïge puree. Roer de boerenkool en de spekjes door de puree. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot boerenkool met de rookworsten en een lekkere jus. Geef er eventueel wat tafelzuur bij.
Tafel lekker !!
Wij eten bij stampot boerenkool altijd rode bietjes met een fijn gesneden uitje HEERLIJK
Dat is een combinatie die ik nog niet eerder heb gehoord, Anja. Maar het is vast erg lekker.