Stamppot met spinazie en bospeen – Na de vaak wat zwaardere winterstamppotten wordt het tijd voor iets lichters. De tijd van de verse voorjaarsgroenten is weer begonnen en dat betekent dat er weer Hollandse spinazie en Hollandse bospeen verkrijgbaar is. Van dit soort groenten kun je ook heerlijke stamppotjes maken. Zeker aan het eind van de winter of het begin van de lente zijn dit soort gerechten heerlijk. Serveer een stamppot met spinazie en bospeen met een lekker stukje vlees of vis, en je hebt een complete maaltijd.
Verse spinazie
Voor de stamppot met spinazie en bospeen gebruik je natuurlijk wel verse spinazie. Verse spinazie hoort tot de bladgroenten. En ondanks dat verse spinazie een echte seizoensgroente is, ligt het tegenwoordig jaarrond op de groenteafdeling van de supermarkt. Maar ook bij de groenteman in de winkel of op de markt is spinazie het hele jaar te vinden. Van februari tot april komt spinazie meestal uit de kas. Vanaf april tot en met september is er spinazie van de volle grond. Er wordt gewassen en ongewassen spinazie verkocht.
Bospeen, met het loof er nog aan
We gebruiken voor de stamppot met spinazie en bospeen verse wortels. Bospeen groeit niet in het bos of in bossen, wat soms gedacht wordt. Het zijn lange wortels, die met het groene loof er nog aan worden verkocht. De wortels worden samen gebonden tot een bos en komen zo in de winkel of de marktkraam. Ze worden dus niet per kilo of iets dergelijks verkocht, maar je koopt ze per bos. Tegenwoordig wordt er, behalve de traditionele oranje, ook bospeen geteeld in andere kleuren, als geel, wit, paars en rood. Deze worden dan gemengd verkocht en aangeboden als ‘regenboogwortels’. Je kunt die ook gebruiken voor de stamppot. Dat wordt dan een heel kleurige stamppot.
Stamppot met spinazie en bospeen – tips
Je kunt deze stamppot met spinazie en bospeen ook als ovenschotel met verse zalm serveren. Bereid de stamppot dan zoals aangegeven in de instructies, schep hem in een ovenschaal en leg de verse zalm er op. Zet het gerecht dan 15 minuten in de oven op 200 graden.
Bospeen, anders dan andere wortels
Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.
Verse spinazie; Lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Stamppot met spinazie en bospeen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 1 bos bospeen, geschrapt en in blokjes
- 600 gram verse spinazie
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- peper en zout
- 100 ml melk
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot spinazie met bospeen:
Kook de aardappels gaar in een pan water met wat zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen. Pureer de aardappels met een pureeknijper of met een aardappelstamper. Voeg de melk en het ei toe en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen een scheut olie in een wok of hapjespan en bak hierin de sjalotten, de knoflook en de wortelblokjes aan. Roerbak tot de wortelblokjes beetgaar zijn. Voeg dan de spinazie toe en laat die slinken. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Maak er een stamppot van door de groente door de aardappelpuree te mengen.
Je kunt de stamppot met spinazie en bospeen direct serveren. Mocht je er (zoals aangegeven in de tips) verse zalm bij eten, dan kun je de stamppot in een ovenschaal doen, de zalm daarop leggen en de schaal ongeveer 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven zetten. De zalm is dan gaar.
Tafel lekker !!
Een heerlijk recept, de zalm maakt het helemaal compleet
Fijn dat je onze recepten waardeert, Willie!