Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje – Raapstelen brengen het voorjaar op je bord. Want die frisse, groene en knapperige blaadjes zijn de eerste lentegroenten. En de voorjaarszon op tafel, wie wil dat nu niet? Je kunt de voorjaarszon een handje helpen door een Zuid-Europees tintje aan die Hollandse groente te geven. Dus op naar de markt, op zoek naar raapsteeltjes. Vanavond zet je de lente op tafel en eet je stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje!
Raapsteeltjes zijn de eerste voorjaarsgroente
Je hebt besloten om voor de stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje te gaan. En je gaat dus op zoek naar raapsteeltjes. Je vraagt je je misschien af waarom raapsteeltjes er niet altijd allemaal hetzelfde uitzien. Dat heeft een oorzaak. Raapsteeltjes zijn de jonge en knapperige blaadjes van verschillende koolsoorten en knolgroenten. Denk hierbij aan Chinese kool, meiknolletjes, koolraap et cetera. Allemaal verschillende planten, dus allemaal verschillende blaadjes. De smaak van die verschillende blaadjes komt wel overeen. Fris, knapperig en soms zelfs een beetje pittig. Je kunt zowel het blad als de stelen eten.
Raapstelen moeten terug op de kaart!
Je las het hierboven al, raapstelen zijn de eerste groente die in de lente verschijnt. Je zou dus denken dat iedereen, na een winter vol wat zwaardere gerechten van kool en knolgroenten, meteen naar de groenteboer rent voor raapstelen. Helaas is dat niet het geval. De bladgroente is maar weinig bekend, zeker onder de jongere generatie, en het helpt ook niet dat raapstelen niet erg makkelijk te vinden zijn. En dat is jammer! Want ze zijn wel erg lekker. Dus er is hier nog wel een taak weggelegd voor de groentehandel en de supermarkten, om die blaadjes weer terug op de kaart te zetten. Om te beginnen dan maar met stamppot raapstelen, en wel een met een Mediterraan tintje!
Stamppot raapstelen; Hollandse pot met een Mediterraan tintje
Je zou stamppot en raapstelen kunnen zien als echte Hollandse pot. Dat kan natuurlijk, en er is dan ook niets mis met Hollandse pot. Maar het stamppotje uit het recept hieronder heeft een Mediterraan tintje. En dat is nu net wat dit gerecht anders maakt. Met wat Mediterrane ingrediënten als olijven, gedroogde tomaatjes, en Italiaanse kruiden, geef je dit stamppotje een bijna zomerse smaak mee.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 bosjes raapstelen (ongeveer 600 gram)
- 1 bosje bosuitjes
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 120 gram half droge tomaatjes op olie
- 75 gram zwarte olijven zonder pit, in ringetjes
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 ei
- 250 ml kookroom
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje:
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Verhit terwijl de aardappelen koken een koekenpan en bak hierin de gerookte spekblokjes uit.
Was de raapstelen, verwijder de wortels en een stukje van de steel.
Snijd de raapsteeltjes in grove stukken.
Was de bosuitjes en snijd ze in ringetjes.
Als de aardappelen gaar zijn, giet ze dan goed af. Stamp de aardappelen met een pureestamper tot puree. Voeg de kookroom en het ei toe en meng ze goed door de puree. Breng de puree op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en eventueel nog wat zout.
Roer de spekblokjes, de olijven en de halfdroge tomaatjes door de puree.
Vervolgens schep je de raapsteeltjes en de bosuitjes door de puree.
Serveer de stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje direct.
Tafel lekker !!