Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes – Hollandser kan het bijna niet. Lekker groente met een balletje en jus. Maar vandaag gaan we op de Italiaanse tour. In plaats van spekjes en boter voegen we er vandaag gedroogde tomaatjes en pesto aan toe. Simpel, lekker en een totaal andere smaak dan de oer-Hollandse versie. Wij aten er een pittig gekruid entrecote lapje in reepjes gesneden bij maar een varkenslapje of een stukje vis is hier ook erg lekker bij.
Andijvie
Zeg eens eerlijk, koop jij een krop andijvie of ga jij voor de voorgesneden versie? Voor hetzelfde geld koop je een krop en eet er tweemaal van, een maal gestoofd of als salade en de andere keer in de stamppot rauwe andijvie. En echt waar het snijden is zo gebeurd.
Pesto
Je kunt pesto kant-en-klaar kopen als je je maaltijd snel op tafel wil zetten. Je hebt potjes houdbare pesto, altijd makkelijk om in huis te hebben. Ook kun je op veel plaatsen verse pesto kopen die alweer een stuk lekkerder van smaak is. Heb je echter een klein beetje meer tijd maak dan eens je pesto zelf. Dit is echt zo veel lekkerder dan de kant-en-klare versies dat moet je echt een keer geprobeerd hebben. Hoe je deze maakt, vind je hier.
Gedroogde tomaatjes
Ook van gedroogde tomaten heb je veel soorten. Echt droge tomaatjes die je eerst moet weken in wat water, gedroogde uit een zakje die je direct kunt gebruiken, gedroogde tomaatjes op olie en de half gedroogde tomaatjes uit de koeling. Wist je trouwens dat je ook vrij makkelijk de tomaatjes zelf kunt drogen? Het heeft even tijd nodig maar de smaak is zalig. Koop eens lekkere kleine tomaatjes op de markt en droog ze eens zelf. Maak er dan direct wat extra en leg een voorraadjes aan. Deze zijn in een glazen potje, overgoten met wat olie makkelijk te bewaren in de koelkast.
Andijvie; Niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Stamppot rauwe andijvie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ½ krop andijvie
- 1 ½ kg kruimige aardappelen
- 2 royale eetlepels groene pesto
- 2 eetlepels in reepjes gesneden gedroogde tomaten
- melk of room
- Parmezaanse kaas (optioneel)
- 25 gram pijnboompitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes:
Schil de aardappels, was ze en kook ze gaar. Was en snij ondertussen de andijvie, snij de tomaatjes in reepjes en rooster de pijnboompitjes. Wanneer de aardappelen gaar zijn schudt ze af en stamp ze met de stamper fijn. Voeg de pesto toe en de helft van de gesneden andijvie. Verwarm even door en voeg wanneer nodig wat melk of room toe. Draai het vuur uit en voeg er de rest van de gesneden andijvie en de gedroogde tomaatjes aan toe. Hou hiervan een beetje apart ter decoratie. Proef de stamppot en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat pesto. Schep de stamppot op een bord en schaaf er wat Parmezaanse kaas overheen. Strooi er wat pijnboompitjes en de achtergehouden gedroogde tomaat over en serveer de stamppot rauwe andijvie met vlees naar keuze.
Tafel lekker !!
Lekker hoor. Met een zalmmoot erbij.