Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Oer Hollandse stamppot rauwe andijvie, maar met een Italiaans tintje. De stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes is net even anders.

0 4.334

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes – Hollandser kan het bijna niet. Lekker groente met een balletje en jus. Maar vandaag gaan we op de Italiaanse tour. In plaats van spekjes en boter voegen we er vandaag gedroogde tomaatjes en pesto aan toe. Simpel, lekker en een totaal andere smaak dan de oer Hollandse versie. Wij aten er een pittig gekruid entrecote lapje in reepjes gesneden bij maar een varkenslapje of een stukje vis is hier ook erg lekker bij.

Andijvie

Zeg eens eerlijk, koop jij een krop andijvie of ga jij voor de voorgesneden versie? Voor hetzelfde geld koop je een krop en eet er tweemaal van, een maal gestoofd of als salade en de andere keer in de stamppot rauwe andijvie. En echt waar het snijden is zo gebeurt.

Pesto

Je kan pesto kant en klaar kopen als je je maaltijd snel op tafel wil zetten. Je hebt potjes houdbare pesto, altijd makkelijk om in huis te hebben. Ook kun je op veel plaatsen verse pesto kopen die al weer een stuk lekkerder van smaak is. Heb je echter een klein beetje meer tijd maak dan eens je pesto zelf. Dit is echt zo veel lekkerder dan de kant en klare versies dat moet je echt een keer geprobeerd hebben. Hoe je deze maakt vind je hier.

Gedroogde tomaatjes

Ook van gedroogde tomaten heb je veel soorten. Echt droge tomaatjes die je eerst moet weken in wat water, gedroogde uit een zakje die je direct kunt gebruiken, gedroogde tomaatjes op olie en de half gedroogde tomaatjes uit de koeling. Wist je trouwens dat je ook vrij makkelijk de tomaatjes zelf kunt drogen? Het heeft even tijd nodig maar de smaak is zalig. Koop eens lekkere kleine tomaatjes op de markt en droog ze eens zelf. Maak er dan direct wat extra en leg een voorraadjes aan. Deze zijn in een glazen potje, overgoten met wat olie makkelijk te bewaren in de koelkast.

Stamppot rauwe andijvie

Stamppot voor 4 personen

  • ½ krop andijvie
  • 1 ½ kg kruimige aardappelen
  • 2 royale eetlepels groene pesto
  • 2 eetlepels in reepjes gesneden gedroogde tomaten
  • Melk of room
  • Parmezaanse kaas (optioneel)
  • 25 gram pijnboompitjes

Schil de aardappels, was ze en kook ze gaar. Was en snij ondertussen de andijvie, snij de tomaatjes in reepjes en rooster de pijnboompitjes. Wanneer de aardappelen gaar zijn schudt ze af en stamp ze met de stamper fijn. Voeg de pesto toe en de helft van de gesneden andijvie. Verwarm even door en voeg indien nodig wat melk of room toe. Draai het vuur uit en voeg er de rest van de gesneden andijvie en de gedroogde tomaatjes aan toe. Hou hiervan een beetje apart ter decoratie. Proef de stamppot en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat pesto. Schep de stamppot op een bord en schaaf er wat Parmezaanse kaas overheen. Strooi er wat pijnboompitjes en de achtergehouden gedroogde tomaat over en serveer de stamppot rauwe andijvie met vlees naar keuze.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer