Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie – Vandaag hebben we misschien niet één van de meest originele recepten. Maar lekker is het wel, en er valt genoeg te bleven in de eenvoud van dit gerecht. Wij doken de keuken in en maakten stamppot rauwe andijvie. Geen zakjes, geen pakjes, geen voorgesneden producten, maar alles lekker vers. Veel smaak door op de juiste wijze met de ingrediënten om te gaan en daardoor werd ook dit gerecht voor alledag een stamppot feestje!

Stamppot rauwe andijvie

Stamppot voor 4 personen

 • 1/2 krop andijvie (geen zak, geen diepvries, een krop)
 • 1 1/2 kilo aardappelen, kruimige
 • 300 gram spek. (Liefst aan een stuk, je kunt ook voor blokjes of reepjes kiezen)
 • Zout
 • Room (als je wilt mager of halfvol)
 • 3 tenen knoflook
 • 2 theelepels mierikswortelpoeder

 

Andijvie stamppotSchil en was de aardappelen. Zet ze op met water en wat zout. Laat ze in krap 20 minuten garen. Pas op, we maken geen pap, de aardappel mag dus iets stevig blijven! Halveer ondertussen een krop andijvie. Je hebt maar een halve krop nodig. Laat de stronk er aan zitten, je kunt de krop dan makkelijker in reepjes snijden. Doe de reepjes in een waterbad. Even spoelen en overdoen in een vergiet. Laat daarin even uitlekken.
Snijd het spek, indien nodig, in reepjes. Bak dit even uit in een droge koekenpan. Geen vet uiteraard, dat zit er al genoeg in.

Pel de tenen knoflook en snipper zeer fijn. Meng met mierikswortelpoeder en stamp fijn met een vijzel. Voeg een klein beetje room toe en roer goed om. Meng vervolgens door de resterende room.

Pureer de gekookte aardappelen. Nee, niet met een staafmixer, met een ouderwetse stamper. Dat houdt de structuur voor wat het moet zijn. We willen vandaag niet makkelijk maar lekker eten! Voeg dan de andijvie toe. Niet meer stampen, maar met een vork of lepel er doorheen scheppen. Spek, inclusief het vet erbij doen. En afmaken met de gekruide room tot de stamppot de door jou gewenste structuur heeft.

Geef bij de stamppot rauwe andijvie gehaktballen met kaas, gehaktballen met champignons, pittig gekruide hamburgertjes of gewoon een malse karbonade. Eet smakelijk!

 

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Geeropps zegt

  echt ouderwetse heerlijke stampot van rauwe andijvie,met
  lekkere puree,met of een lekkere grootmoe gehaktbal,of een heerlijke gekruid karbonaadje.
  smullen maar.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.