Stamppot van snijbonen – Simpel, maar lekker. Dat is precies de juiste omschrijving voor dit gerecht. Stamppot van snijbonen is een echt lekkere zomerstamppot die zelfs de kinderen met gejuich zullen ontvangen, want er zitten geen ‘vreemde’ ingrediënten’ in. Als je de stamppot een keer hebt gemaakt, gaat hij ongetwijfeld vaker op tafel verschijnen. Met een balletje gehakt, of een stukje verse worst erbij maak je van de stamppot van snijbonen een compleet hoofdgerecht, dat heel geschikt is voor een gewone, doordeweekse avond.
Een zomerse stamppot van snijbonen
Verse snijbonen zijn in de zomer in het seizoen, en dat maakt van de stamppot van snijbonen dus een echte zomerstamppot. Ja, je leest het goed, een zomerstamppot. Want alleen in de winter stamppot eten, dat is tegenwoordig niet meer aan de orde. Stamppot kan het hele jaar door. Je kiest gewoon de groente die bij het seizoen past. In dit geval dus de snijbonen. En zo maak je een echte zomerstamppot, vol verse groente, waar al je tafelgenoten vaker om gaan vragen.
Snijbonen een vergeten groente? Echt niet!
Waarom zou je een stamppot van snijbonen maken? Het wil nog wel eens gebeuren dat snijbonen worden gezien als een vergeten groente. Nou, neem maar aan, dat zijn ze echt niet. Snijbonen werden inderdaad door je oma vaker op tafel gezet dan dat jij dat doet. Maar daar ga je nu verandering in brengen. Ga naar de groenteboer, koop een zak snijbonen en een zak lekker kruimig kokende Eigenheimers. Haal je snijbonenmolen tevoorschijn, of leen hem bij je oma of je moeder, en snijd de bonen tot scheermesjes. Scheermesjes? Zo worden gesneden snijbonen ook wel genoemd. Met nog een paar ingrediënten als wat spekjes, melk en boter maak je van die bonen en aardappels de lekkerste stamppot van snijbonen. Zoals je al las: simpel, maar lekker! Reken maar dat jij die snijbonen nooit meer vergeet!
Snijbonen; verrassend lekker en zeker niet ouderwets!
Het zijn allang geen 'scheermesjes' meer. Snijbonen zijn niet ouderwets en passen goed in de huidige manier van koken. Een verrassende boon!
Stamppot van snijbonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram snijbonen
- 750 gram kruimig kokende aardappelen (bijvoorbeeld: eigenheimers)
- een klontje roomboter
- een beker melk
- 100 gram spekblokjes
- zout en peper
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot van snijbonen:
Schil en was de aardappels. Snijd ze in kleinere stukken en kook ze gaar in water met wat zout.
Was en snijd de snijbonen en kook die in een andere pan met een beetje water.
Smelt de boter in een kleine pan en bak daarin de spekblokjes zachtjes uit.
Giet de aardappels af en doe de spekblokjes met de boter er bij in de pan.
Verwarm de melk in het pannetje van de spekblokjes. Doe de helft van de warme melk bij de aardappels. Stamp er met een aardappelstamper een stevige puree van en voeg nog wat melk toe als dat nodig is.
Giet de snijbonen af en roer ze door de puree. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
De stamppot van snijbonen is lekker met verse worst een bal gehakt.
Tafel lekker !!