Stamppotje van aardappel en knolselderij – Soms mag een maaltijd best een luxe touch hebben, maar heb je geen zin om er heel veel werk van te maken. Kerstavond, tweede kerstdag, nieuwjaarsdag, of een gewone winterse zondagavond, zijn van die dagen dat je wel iets bijzonders op tafel wilt zetten, en daar niet uren voor in de keuken wilt staan. Maak dan eens een stamppotje van aardappel en knolselderij en serveer daar wildgehaktballetjes bij. Dat is net zo veel werk als een doordeweekse maaltijd, maar door het wild toch net een beetje meer bijzonder. Een schepje zelfgemaakte cranberrycompote bij de gehaktballetjes maakt het gerecht af.
Wat je over wildgehakt moet weten
Je gaat een stamppotje van aardappel en knolselderij serveren met wildgehaktballetjes. Maar waar bestaat dat wildgehakt dan uit? Dat is een leuke vraag, alleen we kunnen hem niet voor je beantwoorden. Want ‘wild‘ kan van alles zijn. Hert, ree, wild zwijn, haas, konijn, gans en zelfs wild rund. Elke poelier maakt wildgehakt in zijn eigen samenstelling. Zaak dus om het gesprek met die poelier aan te gaan en te vragen wat hij of zij er allemaal in stopt. Want de smaak van jouw wildgehaktballetjes is daarvan afhankelijk. Wil je een bepaald soort wild gebruiken, vraag dan of het voor je gemalen kan worden. En nog iets om op te letten is waar het wild vandaan komt. In het wildseizoen is er wild te koop dat uit Nederland afkomstig is. Koop dan ook dat lokaal geschoten, en dus versere, wild. Het is niet nodig om hertenvlees uit Nieuw-Zeeland te gebruiken dat de hele wereld over gereisd is.
Een stamppotje van aardappel en knolselderij, lekker en lokaal eten
Natuurlijk koop je voor het stamppotje van aardappel en knolselderij in Nederland geteelde aardappels. Neem een lekker kruimig kokende Eigenheimer, of Doré. Die hebben een voortreffelijke smaak en zijn heel geschikt om tot stamppot of puree te verwerken. Lekker lokaal eten dus!
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Stamppotje van aardappel en knolselderij
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 750 gram knolselderij
- 2 eieren
- een scheut kookroom
- een half bosje bladselderij
- 500 gram wildgehakt
- 5 eetlepels panko of paneermeel
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 3 theelepels Worcestershiresauce
- olie en boter om in te bakken
- zout en peper
- wat cranberrycompote
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stamppotje van aardappel en knolselderij:
Eerst maak je de wildgehaktballetjes:
Doe het gehakt in een kom en meng het met de panko, één ei, de tijm, de cayennepeper en de Worcestershiresauce. Voeg wat zout en peper toe en meng alles goed door elkaar.
Draai balletjes ter grootte van een walnoot van het wildgehakt. Leg ze op een bord en zet dat een half uurtje in de oven om wat op te stijven.
Verhit een scheut olie en een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes bruin en gaar.
Maak ondertussen de stamppot:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukjes.
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
Hak de bladselderij fijn.
Doe de aardappels en de knolselderij samen in een pan en kook ze gaar in water met wat zout. Giet goed af en laat even uitdampen.
Doe één ei en een scheut kookroom bij de aardappel en knolselderij en stamp met een aardappelstamper tot een smeuïg stamppotje. Roer de bladselderij erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Maak op elk bord met een serveerring een ’taartje’ van het stamppotje van aardappel en knolselderij. Verdeel de wildgehaktballetjes over de borden en leg op elk bord een schepje cranberrycompote.
Serveer het gerecht direct.
Tafel lekker !!
Echt lekker recepten veel succes
Dankjewel voor het compliment!