Stoemp van de kust; Vlaamse stamppot met vis – Stoemp is Vlaams voor stamppot. En bij stamppot denken we altijd aan groenten. Vaak de traditionele andijvie-, boerenkool-, zuurkool-, of wortelstamppot, een enkeling gaat net iets verder met bijvoorbeeld een witlofstamppot, maar als Vlaming ga je ook graag eens voor vis. Gewoon iets lekkers uit de Noordzee.
Donderdag of vrijdag is bijna traditioneel visdag. Ga dan eens op zoek naar een prachtige combinatie van vissoorten om je stoemp eens helemaal anders aan te kleden. In onderstaande versie gebruiken we schartong, garnalen en mosselen. Natuurlijk gebruik je ook volop verse groenten, een goede aardappel en wat kruiden. Met een groenteman, een viswinkel en de supermarkt of grootgrutter heb je meer dan voldoende. Je hoeft voor dit mooie gerecht niet op zoek naar kruiden, specerijen. Laat de natuurlijke smaken van je ingrediënten gewoon intact.
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Stoemp van de kust
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 schartong filets
- 1 courgette ongeschild, wel van zaden ontdaan, in brunoise (blokjes) gesneden
- 2 tomaten ontdaan van pitten en ook in brunoise (blokjes) gesneden
- 1 sjalot fijngesneden
- 500 gram mosselen
- 200 gram grijze garnalen gepeld
- 1 dl witte wijn
- 2 dl room
- 500 gram aardappels (neem bloemige aardappelen)
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoemp van de kust:
Kruid de schartongfilet met citroenpeper op de velkant en rol deze op vanaf het dikste gedeelte.
Mosselen spoelen en ontdoen van onreinheden, zoals pokken en uitstekende baarden. Verwijder kapotte mosselen en mosselen die, nadat je er op getikt hebt, niet dicht gaan.
Aardappels schillen en zachtjes laten gaarkoken, erna puree van maken (gewoon fijn pletten).
Een beetje boter in de pan laten smelten en de sjalot even laten stoven, de courgette bijvoegen vervolgens de tomaten blokjes, kruiden met peper en zout naar smaak (mag iets meer zijn, want de puree is niet gekruid).
Na een drietal minuten blussen met de witte wijn en vervolgens de room toevoegen en aan de kook brengen.
Ondertussen stoom je de mosselen gaar( niet te lang om te voorkomen dat ze taai worden) en de tongrolletjes ongeveer 6 minuten op 100 graden.
Nu mag de puree voorzichtig gemengd worden met de groenten saus, ¾ van de garnaaltjes en de helft van de mossels.
Schep de stamppot op het bord en schik hierop 3 tongetjes die je op een spiesje hebt gestoken, versier met een paar stukjes tomaat en garnalen met een paar mossels in de schelp.
De rolletjes kun je nog even wat afwerken met fijngesneden basilicum. Als extra kun je hier nog een vissausje aan toevoegen.
Tafel lekker !!