Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoemp van de kust; Vlaamse stamppot met vis

Weer eens wat anders dan de bekende stamppotjes, is deze Vlaamse stoemp met lekkers uit de zee. Heerlijk met mosselen, garnaaltjes en tongschar.

0 1.351

Stoemp van de kust; Vlaamse stamppot met vis – Stoemp is Vlaams voor stamppot. En bij stamppot denken we altijd aan groenten. Vaak de traditionele andijvie-, boerenkool-, zuurkool-, of wortelstamppot, een enkeling gaat net iets verder met bijvoorbeeld een witlofstamppot maar als Vlaming ga ik ook graag eens voor vis. Gewoon iets lekkers uit de Noordzee.

Wij Belgen hebben de donderdag traditioneel als visdag. Ik ben dan ook op donderdag op zoek gegaan naar een prachtige combinatie van vissoorten om mijn stoemp eens helemaal anders aan te kleden. Natuurlijk ook met verse groenten, een goede aardappel en wat kruiden. Met een groenteman, een viswinkel en de supermarkt of grootgrutter heb je meer dan voldoende. Je hoeft voor dit mooie gerecht niet op zoek naar kruiden, specerijen want ik laat graag de natuurlijke smaken van mijn ingrediënten in tact.

Wij hebben er heerlijk van gegeten, en ik hoop dan ook dat mijn gerechtje jullie kan inspireren om dit na te maken. Dit is Lekker Tafelen eerste klas!


Stoemp van de kust

Ingrediënten voor twee – drie personen:

  • 6 schartong filets
  • 1 courgette ongeschild, wel van zaden ontdaan, in brunoise* gesneden
  • 2 tomaten ontdaan van pitten en ook in brunoise* gesneden
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 500 gram mosselen
  • 200 gram grijze garnalen gepeld
  • 1 dl witte wijn
  • 2 dl room
  • 500 gram aardappels (neem bloemige aardappelen)
  • Peper en zout

Brunoise is de vakterm voor het fijnsnijden in kleine dobbelsteentjes van hooguit ½ cm. bij ½ cm.

Kruid de schartongfilet met citroenpeper op de velkant en rol deze op vanaf het dikste gedeelte.

Mosselen spoelen en ontdoen van onreinheden, zoals pokken en uitstekende baarden. Verwijder kapotte mosselen en mosselen die, nadat je er op getikt hebt, niet dicht gaan.

Aardappels schillen en zachtjes laten gaarkoken, erna puree van maken (gewoon fijn pletten).

Een beetje boter in de pan laten smelten en de sjalot even laten stoven, de courgette bijvoegen vervolgens de tomaten blokjes, kruiden met peper en zout naar smaak (mag iets meer zijn, want de puree is niet gekruid).

Na een drietal minuten blussen met de witte wijn en vervolgens de room toevoegen en aan de kook brengen.

Ondertussen stoom je de mosselen gaar( niet te lang om te voorkomen dat ze taai worden) en de tongrolletjes ongeveer 6 minuten op 100 graden.

Nu mag de puree voorzichtig gemengd worden met de groenten saus, ¾ van de garnaaltjes en de helft van de mossels.

Schep de gemengde puree op het bord en schik hierop 3 tongetjes die je op een spiesje hebt gestoken, versier met een paar stukjes tomaat en garnalen met een paar mossels in de schelp.

De rolletjes kun je nog even wat afwerken met fijngesneden basilicum. Als extra kun je hier nog een vissausje aan toevoegen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer