• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Witlof stamppot met Blue Stilton

door Redactie
in Stamppot
Witlof stamppot met Blue Stilton
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Witlof stamppot met Blue Stilton – Is het nu witlof of witloof of Brussels lof, één ding weet ik zeker, het is een fantastische groente waar je veel kanten mee op kunt.

Het is een bladgroente die tot de cichorei-achtingen behoort en deels in het donker wordt geteeld. Koop je witlof kijk dan naar de stevigheid, de witte kleur, de gave bladeren, dat de top mooi gesloten is en dat het witlof een vaste krop heeft. Bewaar het witlof op een donkere, koele plaats. De groentelade in de koelkast is hiervoor uitstekend geschikt. Hoe witlof precies aan die mooie witte blaadjes komt kan je hier lezen.

Witlof is zowel in België als in Nederland vooral bekend van de witlof uit de oven met ham en kaas. Maar naast dit bekende en favoriete gerecht dat bij bijna iedereen wel eens op tafel komt, kun je witlof ook wokken, stoven en er een soep of een salade van maken. Een mooie variant is bijvoorbeeld de witlofsoep met ham en kaas. Allemaal gerechten die het hele jaar door zo op tafel kunnen.

Vooral in de herfst en wintermaanden is witlof een voordelige verse groente die een mooie afwisseling biedt tussen de kolen en de peulvruchten. Het is één van de weinige bladgroenten die in deze tijd van het jaar tot de seizoensgroenten gerekend mogen worden. Een witlof stamppot is dan ook een prima idee. In onderstaand recept maak ik een twist op een ouderwetse witlof stamppot. Ik voeg de witlof er niet rauw aan toe maar stoof het eerst en werk de gestoofde witlof af met een snuifje suiker en ik geef de stamppot iets fris- en fruitig karakter met frambozenazijn. De kaas, ik gebruikte Blue Stilton, geeft nog een bijzondere smaak aan deze als zeer lekkere stamppot. Geen Stilton kaas in huis, probeer dan eens een andere blauwe schimmelkaas zoals Gorgonzola of Roquefort.

Witlof stamppot met Blue Stilton

Stamppot voor 2 personen

  • 500 gram bloemige aardappelen
  • 500 gram witlof
  • 150 gram Blue Stilton
  • klontje roomboter (voor bakken witlof) + extra voor de puree
  • 1 el fijne witte suiker
  • 2 el frambozenazijn
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • 100 ml room
  • peterselie

Schil de aardappelen, snij ze in gelijke delen en kook ze in een pan gezouten water in 20 minuten gaar. Stamp de aardappelen fijn en voeg het eigeel, het klontje roomboter en de room toe. Kruid af met peper en nootmuskaat.

Snij de witlof in ringen, maar zorg ervoor dat je het harde gedeelte, de kern, verwijdert.
Laat een flinke klont roomboter smelten en bak daarin de het witlof. Zorg ervoor dat je pan niet overvol ligt, maar bak portie per portie.
Als je witlof begint te kleuren voeg je het snuifje witte suiker er aan toe en blus je af met de frambozenazijn. Laat nog even mooi karameliseren. Doe zo elke portie.

Voeg je witlof nu toe aan je puree en meng goed, maar voorzichtig om. Garneer met de in blokjes gesneden Blue Stilton en wat peterselie.

Ik heb deze witlof stamppot met Blue Stilton geserveerd met een stukje rood vlees en geroosterde cherrytomaatjes.

Tip: Verwarm de borden voor in de oven. Zo geniet je langer en beter van deze witlof stamppot.

Tafel lekker!

Tags: AardappelenGroente - Bladgroenten - WitlofKaas - Blauwe kaasKaas - Buitenlandse kaas

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel
Bijgerecht

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Witlof rolletjes met ham en kaas
Hoofdgerecht

Witlof rolletjes met ham en kaas

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen