Witlofstamppot – Witlof met ham en kaas als stamppot, makkelijk te maken en super van smaak.
Witlofstamppot is sneller klaar dan witlof met ham en kaas uit de oven!
Bij witlof hebben denk je al snel aan witlof met ham en kaas. In de meeste gevallen wordt het witlof dan gaar gestoofd en omwikkeld met ham en kaas die in een schaal in de oven gaat om te gratineren. Maar met precies dezelfde ingrediënten kun je ook een heerlijke stamppot met witlof maken. Witlofstamppot is veel sneller klaar en de smaak is super. En snel klaar, dat is toch wat je wilt op een gewone, doordeweekse avond!
Extra veel smaak door gebakken ham
Door de gekookte ham even in een beetje roomboter zachtjes te bakken haal je de maximale smaak uit de ham en krijgt de stamppot extra veel smaak. De smaak van de ham gaat in de boter zitten die je gebruikt om de stamppot smeuïg te maken en wordt zo mooi verdeeld door de stamppot. De stukjes kaas voeg je pas op het laatst toe zodat je tijdens het eten gesmolten stukjes kaas tegenkomt. Zou je de kaas al eerder in de stamppot verwerken, dan smelt ze weg door de warmte.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlofstamppot met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,2 kg bloemige aardappels, geschild
- 600 gram witlof
- 150 gram gekookte ham
- 150 gram jonge kaas
- 50 gram roomboter
- +/- 50 ml melk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofstamppot:
Snijd de aardappels in stukken en kook ze gaar met een beetje zout.
Snijd het witlof doormidden en snijd de harde kern eruit. Snijd in grove repen. Snijd de ham en de kaas in stukjes.
Smelt de boter in een koekenpan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg er de ham aan toe en laat 5 minuten zachtjes bakken. Voeg er de melk aan toe en roer alle aanbaksels los.
Stamp de aardappel fijn en roer er de ham met de melk door. Voeg het witlof in gedeeltes toe en warm alles goed door.
Proef en voeg eventueel meer melk toe als dat nodig is en breng de witlofstamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat voor de liefhebber.
Voeg er op het laatst de kaas aan toe en roer die er kort doorheen. Serveer de witlofstamppot eventueel met een beetje extra zout en peper erover en geniet.
Tafel lekker !!
Vandaag 1e paasdag 2023 heb ik die recept uitgeprobeerd. Het is echt verrukkelijk. Ik heb de aardappelen (30 minuten) en de witlof (10 mimuten) in de stoomoven gegaard. Het was smullen ik ga deze vaker maken! Dank je wel voor het recept Connie!
Heel graag gedaan Francisco, fijn dat het zo lekker was.
Ik vind het heerlijk om stamppotten te maken en andere maaltijden vandaar de nieuwsbrief.
Leuk om te horen Atie, keuze genoeg denk ik.
Morgen de witlof stamppot eens proberen, weer eens wat anders,
Afwisseling is altijd goed Jenny, wij vonden hem heerlijk.
Smakelijke recepten die gemakkelijk te maken zijn, ik ben fan!
Fijn om te horen Maria.
Ik vind jullie site leuk en vond het verfrissend dat er geen reclames opstonden, dat is helaas veranderd
Dank voor het compliment Mar. Maar die recepten worden wel mogelijk gemaakt door werkende mensen en dat kost geld. Vandaar de reclames. Zonder die reclames kunnen we dit niet neerzetten.
Favoriet is mijn spagetti Bolognase
Bolognese, lekker hoor!
Geerldig dat je op de site, deze stampotten getoond worden. Fijn ook hoe je de Stampot san klaar kunt maken. Sommige kende ik niet ….maar Ga de Stampotten die ik niet ken ..zo snel mogelijk proberen te maken…Dank U Wel.
Groet Janny 🙋
Heel graag gedaan Janny en dank je wel voor dit mooie compliment.
Laat je ons weten welke jou favoriet is?