Wortelstamp met gebakken uien – Wortelstamp, hutspot, of zoals in Limburgs dialect mooremoos. Er zijn veel benamingen voor de stamppot met aardappel en wortel. De bereiding van deze stamppot kan ook nogal eens verschillen, met of zonder ui of spekjes.
Ouderwetse Hollandse kost
De wortelstamp kun je op meerdere manieren serveren. Laat de uien weg, voeg spekjes toe, of serveer met gebakken speklappen. In plaats van spek kan rookworst of braadworst (zie foto) natuurlijk ook. Wortelstamp is gewoon lekker ouderwetse Hollandse kost die je vooral in de herfst- en wintermaanden graag op tafel zet. Aardappelen, groenten (wortel / ui) en eventueel vlees.
Wortestamp kun je op heel vele manieren inzetten
Bijgerecht of hoofdgerecht?
Wortelstamp, of stamppot in het algemeen, wordt vaak gezien als hoofdgerecht. Je kunt een stamppot ook heel goed als bijgerecht serveren. Klassiek serveren we alleen aardappelen als bijgerecht. Tegenwoordig zie je steeds meer varianten waar groenten aan toegevoegd worden. Zo kan een wortelstamp, al dan niet met uien, ook heel goed dienen als bijgerecht bij bijvoorbeeld vleesgerechten, visgerechten, stoofvlees of wildgerechten.
Hutspot recepten, vier keer anders!
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Wortelstamp
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappelen
- 750 gram winterwortelen
- 500 gram uien
- zout / peper
- nootmuskaat
- boter om de ui in te bakken
- melk voor de stamppot
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wortelstamp:
Schil de aardappels was ze en snij ze in stukken. Schil de wortels met een dunschiller en snij deze ook in niet te grote stukjes. Doe alles in een ruime pan en doe er water bij. Voeg er een theelepel zout aan toe en breng aan de kook. Laat dit in ongeveer 20 minuten goed gaar koken. Schil ondertussen de ui en snij deze in ringen. Verwarm wat boter naar wens in een koekenpan en bak hierin de uien gaar en mooi bruin. Strooi er op het laatst wat peper, zout en nootmuskaat overheen. Schud het water van de aardappels en wortels en schud er een half kopje melk bij. Stamp dit nu tot een stamppot, voeg eventueel nog melk toe. Roer er de helft van de gebakken uien doorheen en breng de wortelstamp verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Serveer de rest van de uien bij de wortelstamp.
Tafel lekker !!
Oh wat leuk, Connie, ik herken dit zo! Ben ook een Limburgse!
Lieve groet Cecile
Leuk Cecile, apart is dat er in het Limburgse dialect zoveel verschillende benamingen zijn voor een bepaald iets en dat op maar een paar kilometers afstand.
Alle recepten zien er overheerlijk uit. Ik doe in de hutspot curry, gebakken uien en champignons.
Dank je Lya we proberen het altijd zo mooi mogelijk vast te leggen op een foto zodat ook duidelijk is wat we maken.
Curry is inderdaad een goede vervanger van mosterd en wat een goed idee die champignons dat zal vast lekker zijn!