Zuurkool met salami en paprika – Een stamppotje gaat er altijd wel in en een stamppot met zuurkool zeker. Zuurkool is ook, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geen groente die alleen in de winter verkrijgbaar is, maar deze kool is gewoon jaarrond te koop. Deze zuurkool met salami en paprika is het hele jaar door heerlijk. Het gerecht zit bomvol groenten, is lekker kruidig en je kunt hem zo pittig maken als je zelf wilt. De salami wordt eerst uitgebakken, dus die zorgt voor een lekker krokantje. Al zin in deze heerlijke zuurkool gekregen? Snel de keuken in dan!
Zuurkool, het hele jaar door lekker!
Zoals hierboven al vermeld, zuurkool is geen specifieke wintergroente. Het is het hele jaar door te koop en het is lang houdbaar, zónder conserveermiddelen. Denk maar aan vroeger, toen er op lange zeereizen altijd zuurkool in vaatjes werd meegenomen. Omdat zuurkool veel vitamine C bevat werd zo voorkomen dat de bemanning van de schepen scheurbuik kregen. Dus je hoeft zuurkool niet alleen in een winterse stamppot met een rookworst en spekjes te eten. Je kunt zuurkool ook prima in een zomerse salade verwerken, bijvoorbeeld.
Salami
We hebben voor dit recept ‘gewone’ salami gebruikt. Wil je de zuurkool wat pittiger, kies dan voor pikante salami of een andere droge worst als pittige chorizo. Mag het wel een beetje neutraler? Neem dan gewoon cervelaatworst, of boerenmetworst of iets dergelijks, dat doet het ook prima in dit gerecht.
Zuurkool met salami en paprika als ovenschotel
Je kunt de zuurkool met salami en paprika van tevoren bereiden en voor het moment dat je wilt gaan eten opwarmen in de oven. Dan maak je er dus een zuurkool ovenschotel van. Bewaar het gerecht dan tot gebruik, afgedekt, in de koelkast. Doe het in een vuurvaste schaal. Voor je gaat eten verwarm je de oven op 200 graden voor. Plaats de schaal ongeveer 20 minuten in de oven.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Zuurkool met salami en paprika
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 1 kilo zuurkool
- 3 paprika's, kleur naar keuze, in reepjes
- 2 uien, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 500 gram salami, in blokjes gesneden
- 2 theelepels karwijzaad
- 3 theelepels gerookt paprikapoeder
- 100 ml kookroom
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zuurkool met salami en paprika:
Doe de zuurkool in een pan zonder deze af te spoelen. Zet de zuurkool op met wat water, zonder zout, en kook in een half uurtje gaar. Giet af.
Zet ondertussen ook de aardappels op en kook deze gaar. Giet af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg de kookroom en het ei toe en meng het geheel tot een smeuïge puree.
Verhit ook een koekenpan en bak hierin, zonder vetstof, de salami uit. Voeg de ui, de knoflook, de paprika, het karwijzaad en het gerookte paprikapoeder toe en bak mee tot de groenten beetgaar zijn.
Doe de zuurkool bij de aardappelpuree en meng het goed door elkaar. Schep dan het salamimengsel er door. Je kunt alles erdoor scheppen, of je houdt een gedeelte apart en dat serveer je er over heen. Als je er een ovenschotel van maakt, schep dan alles er door.
Zuurkool met salami en paprika is heerlijk met een glas frisse, witte wijn erbij.
Tafel lekker !!
Gaat er een rauw ei in de stampot?
Dat klopt, Mirrin. Het toevoegen van een rauw ei zorgt voor een romige en luchtigere aardappelpuree. Omdat je het rauwe ei toevoegt aan hete aardappels en zuurkool zal het nog even doorgaren, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een salmonellabesmetting.