Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma

Doe het eens anders! Deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma zal je verrassen. Je kunt dit als stamppot maar ook als ovenschotel serveren.

0 314

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma – In de winter eten we in Nederland stamppot. Hutspot, boerenkool, zuurkool…noem het maar. Dit zijn de echte klassiekers en iedereen eet ze wel eens. Over het algemeen stampen we de groente samen met gekookte aardappel en wat vocht tot een smeuïg geheel. Eigenlijk kun je van elke wintergroente wel stamppot maken. Ik ging deze keer voor zuurkool.

Zuurkool is witte kool die gefermenteerd is door de inwerking van melkzuur bacteriën. Dit geeft de zurige smaak aan de kool en maakt dat zuurkool lang houdbaar is. Zuurkool is heel gezond, bevat veel vitamine C en vitamine B. Een goede reden dus om eens wat vaker zuurkool op tafel te zetten.

Ik eet graag zuurkoolstamppot. Op de klassieke manier, met spekjes en rookworst. Voor mij geen ananas of ander fruit er door. Omdat ik het leuk vind om te experimenteren en graag elke dag wat anders eet, bedacht ik het recept van deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel. Omdat zoete aardappel heel anders smaakt, geeft het meteen een ander effect. Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is geen familie van de aardappel. De zoete aardappel valt onder de groenten. Omdat de zoete aardappel een lagere glycemische index heeft dan een gewone aardappel en veel meer vezels bevat, zijn ze een gezonde keuze.

Omdat ik de rookworst bewaar voor bij de klassieke zuurkoolstamppot, maakte ik bij deze stamppot zelf kipshoarma. Het pittige daarvan past goed bij de smaak van de zuurkool en de zoete aardappel.

Je kunt dit gerecht zo eten, of als een ovenschotel.

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma

Stamppot voor 6 personen:

  • 1250 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 kg rauwe zuurkool
  • een flinke scheut kookroom
  • 2 tl Worcestershire sauce
  • zout en peper
  • 800 gram kipfilet, in dunne plakjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels shoarmakruiden
  • 200 gram paprika, in reepjes, kleur naar keuze

Zo maak je zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma:

Meng in een grote kom de olijfolie met de shoarmakruiden. Doe de kipfilet er bij en meng alles goed. Laat dit een half uurtje marineren, in de koelkast.

Doe de zuurkool in een pan. Voeg er een bodempje water aan toe en kook de zuurkool in ongeveer 20 minuten gaar. Laat goed uitlekken in een zeef of vergiet.

Kook ondertussen in een andere pan, in water met wat zout, de zoete aardappelblokjes gaar in ongeveer 15 minuten. Giet deze goed af en laat even uitdampen.

Bak in een grote koekenpan, met anti-aanbaklaag, de gemarineerde kip gaar. Je hoeft geen extra olie te gebruiken. De olie in de marinade is voldoende. Als de kip gaar is voeg je de paprika toe en bak je deze nog even een paar minuten mee.

Stamp de zoete aardappel fijn met een pureestamper. Doe er een flinke scheut kookroom bij. Roer de uitgelekte zuurkool er door. Breng op smaak met peper, zout en de Worcestershire sauce.

Serveer de zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma direct.

Indien je dit gerecht van te voren wilt klaarmaken, schep dan de gare shoarma in een ovenschaal en verdeel de zuurkoolstamppot er overheen. Je hebt dan een ovenschotel die je later in 30 minuten kunt opwarmen, in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer