Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma – Stamppot en sneeuw, op de een of andere manier synchroniseren we dat. De klassiekers als boerenkool en hutspot komen juist in de wintermaanden volop op tafel. De stamppot zuurkool geniet ietsje minder populariteit, maar wordt nog altijd heel veel gegeten. Een leuke variant daarop is een zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma.
Zuurkool is echt heel gezond, er zit veel vitamine C en vitamine B in. Een goede reden dus om eens wat vaker zuurkool op tafel te zetten. Je kunt daar allerlei varianten op bedenken. Onderstaand ook zo’n variant waarbij we de aardappel vervangen door een zoete aardappel. De zoete aardappel heeft een lagere glycemische index en er zitten meer vezels in dan in een gewone aardappel. Bovendien is de zoete aardappel geen aardappel maar een groente.
De zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma gaat natuurlijk niet alleen over een gezonde keuze. Want gezond eten is een, maar lekker eten is zeker zo belangrijk. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, smaakt anders dan een aardappel en geeft direct een heel ander effect aan de zuurkoolstamppot.
Rookworst of….
Er is echt helemaal niets mis met de klassieke zuurkoolstamppot met spek en rookworst. Maar juist dat variëren met eten is zo leuk. Durf je te variëren? Dan zet je iedere dag iets origineels op tafel. In plaats van rookworst kun je natuurlijk prima iets anders toevoegen. Bij de zuurkoolstamppot met zoete aardappel voegen we kipshoarma toe. Dit geeft direct een heel andere twist.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 1 kilo rauwe zuurkool
- een flinke scheut kookroom
- 2 theelepels Worcestershire sauce
- zout en peper
- 800 gram kipfilet, in dunne plakjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels shoarmakruiden
- 200 gram paprika, in reepjes, kleur naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma:
Meng in een grote kom de olijfolie met de shoarmakruiden. Doe de kipfilet er bij en meng alles goed. Laat dit een half uurtje marineren, in de koelkast.
Doe de zuurkool in een pan. Voeg er een bodempje water aan toe en kook de zuurkool in ongeveer 20 minuten gaar. Laat goed uitlekken in een zeef of vergiet.
Kook ondertussen in een andere pan, in water met wat zout, de zoete aardappelblokjes gaar in ongeveer 15 minuten. Giet ze goed af en laat even uitdampen.
Bak in een grote koekenpan, met antiaanbaklaag, de gemarineerde kip gaar. Je hoeft geen extra olie te gebruiken. De olie in de marinade is voldoende. Als de kip gaar is voeg je de paprika toe en bak je die nog even een paar minuten mee.
Stamp de zoete aardappel fijn met een pureestamper. Doe er een flinke scheut kookroom bij. Roer de uitgelekte zuurkool erdoor. Breng op smaak met peper, zout en de Worcestershiresauce.
Serveer de zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma direct.
Tafel lekker !!
Als je dit gerecht van tevoren wilt klaarmaken, schep dan de gare shoarma in een ovenschaal en verdeel de zuurkoolstamppot er overheen. Je hebt dan een ovenschotel die je later in 30 minuten kunt opwarmen, in een op 200 graden voorverwarmde oven.