Baskisch kipstoofpotje – Soms heb je zin in een lekker stoofpotje. Maar vaak staan stoofpotten uren op het vuur en daar heb je niet altijd tijd voor of zin in. Dit Baskische kipstoofpotje is dan een goed alternatief. Kippenvlees is veel sneller gaar dan ander stoofvlees, dus dit gerecht hoeft niet uren te stoven en het kan dan ook binnen een uur op tafel staan. Zo kun je ook makkelijk op een doordeweekse dag een lekkere stoofpot op tafel zetten. Daarmee heb je meteen een goede reden om eens wat vaker een stoofpotje op tafel te zetten. En het stoofpotje van dit recept is niet alleen in de herfst ode winter lekker. Dit is een gerecht dat je het hele jaar zal smaken.
Een kipstoofpotje op zijn Baskisch, met lekker pittige chorizo
Het recept voor het Baskisch kipstoofpotje is losjes gebaseerd op een gestoofd kipgerecht uit het Frans-Spaanse Baskenland. Je stooft de kip in een lekkere tomatensaus, met rode wijn en paprika. Je kunt hier zowel kipfilet als kippendijen voor gebruiken. Kippendijen zijn net een beetje vetter dan gewone kipfilet. Dat vet geeft wel extra smaak aan het gerecht. De pittige chorizo geeft een Spaans tintje aan de stoofschotel. Je kunt dit gerecht zo pittig maken als jij dat lekker vindt. Gedroogde chorizo worsten zijn te koop in verschillende soorten, en er zijn zowel pittige als mildere varianten. Daarnaast kun je ook spelen met de hoeveelheid chilivlokken in het recept om de pittigheid van de schotel aan te passen. Serveer het Baskisch kipstoofpotje met wat gekookte witte rijst. Geef er een frisse, groene salade of nog wat extra gekookte groente bij en je hebt een heerlijke maaltijd met vlees. Je kunt dit gerecht een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. De volgende dag hoef je het dan alleen nog op te warmen. Lekker makkelijk dus!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Baskisch kipstoofpotje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kipdijfilet of kipfilet, in stukjes
- 200 gram pittige chorizo, vel eraf en in stukjes
- 2 uien, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
- 3 paprika’s in verschillende kleuren, in reepjes
- 350 gram tomaten in stukjes
- 1 1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 300 ml rode wijn
- 250 ml kippenbouillon
- een paar takjes peterselie, gehakt
- olijfolie om in te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Baskisch kipstoofpotje:
Verhit wat olijfolie in een braadpan. Bak hierin de kip met de chorizo aan.
Als de kipfilet gaar is voeg je de uien en de knoflook toe. Bak ze even mee tot de uien glazig zijn.
Doe dan de tomaten en de paprika erbij. Bak ook die even mee. Blus af met de wijn en de bouillon.
Voeg een beetje zout, het gerookte paprikapoeder en de chilivlokken toe. Breng aan de kook en laat, ongeveer 45 minuten, op een laag vuurtje, zachtjes stoven. Haal de laatste 15 minuten het deksel van de pan, zodat de saus wat kan inkoken.
Bestrooi met wat gehakte peterselie. Serveer het Baskisch kipstoofpotje met rijst. Geef er bijvoorbeeld een groene salade of wat gekookte groente bij.
Tafel lekker !!
Wordt de kip niet droog als je dit eerst moet bakken tot het gaar is en daarna met de overige ingrediënten nog 45 minuten moet stoven?
Nee hoor An, zie ook de andere reacties onder het recept.
Vandaag stoofpot gemaakt in 1 woord Zalig.
Echt lekker helemaal dan.
En de wijn?die proef je niet!
Welk soort rode wijn gebuiken jullie ervoor? Een fruitig soort of iets anders ?
In het recept is droge rode wijn gebruikt, Wesly, maar in basis maakt het niet zoveel uit, je proeft de wijn niet echt terug. Ik zou alleen geen heel zoete wijn gebruiken.
Ik heb deze keer een ietwat zoete gebruikt met een hele kleine extra pit. Was voor een first try goed uitgepakt en zal de volgende keer eens een rode droge wijn gebruiken.
Gewoon durven experimenteren inderdaad. Koken is tenslotte een creatief proces en wie weet wat voor lekkere verrassingen dat oplevert, Wesly!
Fijn dat je het lekker vond, Yvonne. Dit soort complimenten vinden we erg fijn.
Ik heb een vraagje,
Bij het baskisch kipstoofpotje zou je wijn moeten toevoegen, echter ben ik geen liefhebber van wijn nu is mijn vraag hoe erg proef je de wijn en zou je ergens door kunnen vervangen? Ben verder namelijk best nieuwsgierig geworden na het lezen van het recept
Het Baskisch kipstoofpotje smaakt niet naar wijn zoals je dat proeft als je wijn uit een glas drinkt, Nancy. Wat je zou kunnen doen is de wijn of een gedeelte daarvan door dezelfde hoeveelheid kippenbouillon vervangen. De smaak wordt dan uiteraard wel wat anders. Als je alle wijn vervangt, zou ik wel een eetlepel rode azijn toevoegen, omdat je ook het zuur uit de wijn mist dat het vlees malser maakt.
Ook ik drink geen wijn en ik houd er ook niet van. Toch vind ik het in dit gerecht heerlijk.
Fijn te horen dat je Baskisch kipstoofpotje lekker vond, Martine!