Baskisch kipstoofpotje – Soms heb je zin in een lekker stoofpotje. Maar vaak staan stoofpotten uren op het vuur en daar heb je niet altijd tijd voor of zin in. Dit Baskische kipstoofpotje is dan een goed alternatief. Kip is veel sneller gaar dan ander stoofvlees, dus dit gerecht kan binnen een uur op tafel staan. Deze stoofschotel is losjes gebaseerd op een gestoofd kipgerecht uit het Frans-Spaanse Baskenland. Je stooft de kip in een lekkere tomatensaus met rode wijn en paprika. Je kunt hier zowel kipfilet als kippendijen voor gebruiken. De pittige chorizo geeft een Spaans tintje aan deze stoofschotel. Serveer het Baskisch kipstoofpotje met wat gekookte witte rijst. Geef er een salade of nog wat extra gekookte groente bij en je hebt een heerlijke maaltijd met vlees. Je kunt dit gerecht een dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. De volgende dag hoef je het dan alleen nog op te warmen. Lekker makkelijk dus!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Baskisch kipstoofpotje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kipdijfilet of kipfilet, in stukjes
- 200 gram pittige chorizo, vel eraf en in stukjes
- 2 uien, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
- 3 paprika’s in verschillende kleuren, in reepjes
- 350 gram tomaten in stukjes
- 1 1/2 el gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 300 ml rode wijn
- 250 ml kippenbouillon
- een paar takjes peterselie, gehakt
- olijfolie om in te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Baskisch kipstoofpotje:
Verhit wat olijfolie in een braadpan. Bak hierin de kip met de chorizo aan.
Als de kipfilet gaar is voeg je de uien en de knoflook toe. Bak deze even mee tot de uien glazig zijn. Doe dan de tomaten en de paprika erbij. Bak ook deze even mee. Blus af met de wijn en de bouillon.
Voeg een beetje zout, het gerookte paprikapoeder en de chilivlokken toe. Breng aan de kook en laat, ongeveer 45 minuten, op een laag vuurtje, zachtjes stoven. Haal de laatste 15 minuten het deksel van de pan, zodat de saus wat kan inkoken.
Bestrooi met wat gehakte peterselie. Serveer het Baskisch kipstoofpotje met rijst. Geef er bijvoorbeeld een groene salade of wat gekookte groente bij.
Tafel lekker !!