Bleekselderijstoof met balletjes – Onze zuiderburen hebben de naam grotere lekkerbekken te zijn dan wij. Nu valt dat tegenwoordig wel mee, maar we kunnen ons zeker wel door hen laten inspireren. Een van mijn favoriete Belgen is de kok Jeroen Meus. Hij kookt op tv voor het programma ‘de Dagelijkse Kost’ en doet dat op een speelse en enthousiasmerende manier. Zijn gerechten zijn goed te maken en soms verrassend. Zo probeerde ik ooit zijn ‘Balletjes met seldersaus’ en was meteen verkocht.
En met mij iedereen voor wie ik het maak. Voor een vriendin van me is het inmiddels een beproefde maaltijd om haar zoons aan de groenten te krijgen. Grappig genoeg kun je kinderen meestal niet echt bekoren met rauwe bleekselderij, maar op deze manier lusten ze het allemaal!
Het kan nog sneller
In Jeroen’s versie maak je de gehaktballetjes zelf en dat is heerlijk. Maar als je weinig tijd hebt en het jezelf makkelijk wilt maken, dan gebruik je onderstaande versie waarin ik verse worstjes in stukjes gebruik. Of maak ze allebei eens en laat me hieronder weten wat jouw voorkeur heeft!
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Bleekselderijstoof met balletjes
- 500 gr runderchipolata
- 1 el boter
- 1 el (olijf)olie
- 2 uien
- 1 stronk bleekselderij
- 2 el witte wijn
- 2 dl room
- 1 dl gevogelte- of kruidenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 grote takken tijm
- peper en zout naar smaak
Zo maak je de bleekselderijstoof:
Snij de worstjes in stukken van ongeveer 2 cm. Smelt de boter en olie in een ruime braadpan en braadt de worststukjes rondom bruin. Schep ze uit de pan en hou ze apart.
Snij de bleekselderij in halve maantjes en was goed. Snij de uien in halve ringen. Braadt in het vet van de worstjes de uien even sterk aan. Voeg de selderij toe en roer op hoog vuur. Na zo’n drie minuten doe je de wijn er bij. Blijf roeren tot het vocht verdampt is. Doe dan de room, bouillon, laurier en tijm in de pan. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Zet het deksel schuin op de pan en laat de bleekselderijstoof zo’n 20 minuten pruttelen. Vis de takjes van de tijm en de laurierblaadjes er uit en serveer met rijst of pasta.
Een heerlijke, verfijnde doordeweekse maaltijd!
Tafel lekker !!