Boeuf Bourguignon – Bijna iedereen is gek op stoofvlees. Dat kan rund, kalf of schaap zijn, en op verschillende manieren worden klaargemaakt. De variatie mogelijkheden zijn dus enorm. Heel soms op zijn Hollands in de vorm van “draadjesvlees”, vaker Oosters of Midden-Oosters, dus Rendang, Satéstoof of iets als lamsstoof met shoarmakruiden. En regelmatig op zijn Frans…oftewel Boeuf Bourguignon. Een echte Franse klassieker!
Je kunt hiervoor zowel riblappen als sukadelappen gebruiken. Neem geen heel mager rundvlees, een beetje vet doet wonderen voor de smaak. Laat je eventueel door de slager adviseren. Het stoven van het vlees kost best wat tijd, een uurtje of drie ben je zeker wel kwijt, nog langer mag ook. Maar daarna heb je dan ook een heerlijke stoofschotel van superzacht vlees. Zeker de moeite waard dus!
Neem geen heel mager rundvlees, een beetje vet doet wonderen voor de smaak.
Dit recept is voor een normaal formaat braadpan vol. Als dit voor jou te veel is…je kunt het prima invriezen. De volgende keer dat je stoofvlees wilt eten ben je supersnel klaar. Alleen ontdooien en opwarmen!
Wij eten Boeuf Bourguignon meestal met aardappelpuree en sperziebonen. Maar het is ook heel lekker met gestoofde rode kool. Of gewoon met frietjes en een groene salade.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Boeuf Bourguignon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram runderstoofvlees, in blokjes
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 1 winterpeen, in blokjes
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 takjes verse tijm
- 1 takjes rozemarijn
- 3 laurierblaadjes
- 250 ml rode wijn
- 2 runderbouillonblokjes
- 200 gram champignons, niet te dunne plakjes
- 3 el zilveruitjes uit een potje
- 3 el peterselie, gehakt
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Boeuf Bourguignon:
Bak het rundvlees rondom bruin aan, eventueel in gedeelten als je pan niet groot genoeg is.
Voeg dan het spek toe en bak een paar minuten mee.
Doe dan de gesnipperde ui, knoflook en winterpeen erbij en bak ook even mee.
Vervolgens ook de tomatenpuree nog een paar minuten laten mee bakken.
Schenk dan de wijn in de pan, voeg de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes en de bouillonblokjes toe. Het vlees moet nu net onder staan. Voeg wanneer nodig wat water toe. Laat dit alles minstens 2,5, maar nog liever langer op een heel zacht vuurtje stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Roer af en toe in de pan. Mocht het vocht te snel verdampen, voeg dan een scheutje heet water toe.
Voeg na 2,5 uur stoven de champignons en de zilveruitjes toe.
Roer voor het serveren de peterselie door de saus.
Je kunt Boeuf Bourguignon een dag van tevoren klaarmaken wanneer gewenst.
Tafel lekker !!
Kan ik voor dit recept ook rundersoepblokjes gebruiken?
Runderpoulet bedoel je? Dan kan inderdaad Joon, maar sukadelappen of riblappen hebben echt wel de voorkeur.