Chili con carne met varkensvlees – Chili con carne is een hoofdgerecht dat vaak met gehakt of rundvlees wordt gemaakt. Heerlijk natuurlijk, maar soms wil je wel eens wat anders. Wel eens chili con carne geproefd met varkensvlees? Anders, maar zeker zo lekker! Het varkensvlees wordt gestoofd, dus dat kost je wel wat tijd. Maar je hoeft niet naast de pan te blijven staan, dus dit is een mooi gerecht om op een thuiswerkdag te maken.
Bonen zijn de basis van een chili
In een chili zijn gedroogde bonen de basis. In de chili con carne met varkensvlees is dat niet anders. Als je een chili maakt met gehakt kun je het jezelf makkelijk maken en naar bonen uit blik grijpen. In dit gerecht, dat een echte stoofschotel is, kan dat niet. Als je bonen toevoegt die al gaar zijn zullen ze stuk koken en dat is niet de bedoeling. Zelf weken dus, die kidneybonen. Het enige wat je er aan moet doen is de peulvruchten de avond van tevoren in de week zetten. Je hoeft de bonen niet apart te koken, ze stoven gaar met de rest van de ingrediënten. Dat is eigenlijk net zo weinig werk als een blik opentrekken, toch?
Chili con carne met varkensvlees en chorizo
Zoals we al zeiden, chili con carne met varkensvlees dus. In het recept is gekozen voor varkenslappen. Er mag best een randje vet aanzitten. Dat vet geeft heel veel smaak, en je zult zien dat het tijdens het stoven helemaal wegsmelt. Je vindt er niets van terug, dus het laat het vooral zitten als je het vlees snijdt. Naast de varkenslappen wordt er chorizo aan de stoofschotel toegevoegd. De pittige Spaanse droge worst is een heel smaakvolle toevoeging aan het gerecht. Als je van een pittige chili houdt, kies dan ook een pittige chorizo.
Hoe pittig wil je het hebben?
Niet iedereen houdt van heel scherp gekruid eten. Als je het onderstaande recept voor chili con carne volgt, maak je een redelijk pittig gerecht. Liever niet zo scherp? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het minder pittig te maken. Controleer om te beginnen hoe scherp de Tex-mex kruiden zijn die je gebruikt. Daar kan onderling een flink verschil in zitten. Wat betreft de chilipepers, daar kun je het zaad en de zaadlijsten uithalen. Dat scheelt al behoorlijk. Je kunt ook één peper gebruiken in plaats van twee. Wat verder nog invloed kan hebben is het soort chorizo dat je kiest. Zo pas je het gerecht aan naar jouw smaak.
Stoven met varkensvlees
Vooral in de donkere maanden van het jaar kiezen we graag voor stoven met varkensvlees. Ontdek hier de lekkerste recepten voor stoofpotten.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Chili con carne met varkensvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 850 gram varkenslappen
- 200 gram chorizo
- 250 gram gedroogde kidneybonen
- 2 uien
- 2 rode chilipepers
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 3 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 flesje Desperadobier
- 70 gram tomatenpuree
- 1 liter passata
- 3 eetlepels Tex-mexkruiden
- verse koriander
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chili con carne met varkensvlees:
De avond van tevoren:
Zet de kidneybonen in een schaal met ruim water en laat ze de hele nacht weken.
De volgende dag:
Snijd de varkenslappen in blokjes en de chorizo in kwart plakjes.
Snijd de ui in halve ringen, de chilipeper in ringetjes, de knoflook in dunne plakjes en de paprika’s in reepjes.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan.
Bak hierin het varkensvlees rondom bruin aan. Voeg dan de chorizo toe en bak die even mee.
Doe vervolgens de uien, de knoflook, de chilipepers, en de paprika’s erbij en bak ze mee tot de uien glazig zijn.
Voeg de Tex-mex kruiden, de laurierblaadjes en de tomatenpuree toe en bak ook die even mee.
Blus af met het desperadosbier en schenk de passata in de pan.
Spoel de geweekte bonen in een vergiet af onder de kraan en doe ze bij de andere ingrediënten in de pan.
Breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuur 2,5 uur stoven. Haal eventueel het laatste half uur het deksel van de pan om de saus wat te laten inkoken.
Proef of er nog zout en peper bij moeten om de chili con carne met varkensvlees op smaak te brengen.
Bestrooi het gerecht voor het serveren met wat verse korianderblaadjes.
Chili con carne met varkensvlees is lekker met witte rijst.
Tafel lekker !!