Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Coq au vin op de wijze van Spoelder

0 4.387

Coq au vin op de wijze van Spoelder

Een van de bekendste klassiekers uit de Franse keuken (Bourgogne) is de  “Coq au vin”. Het recept waarmee de Fransen ooit hun oude, nauwelijks eetbare haantjes nog trachtten om te toveren tot iets lekkers. Je kunt talloze versies van het recept vinden en dit is de onze:  Coq au vin op de wijze van Spoelder. Maar, eerst nog een klein stukje geschiedenis.

Coq au vin op de wijze van Spoelders-Louis XVDe Franse keuken staat bekend als de meest gastronomische keuken in de wereld, hoewel er uiteraard ook in andere landen veel lekkere recepten te vinden zijn. Het feit dat de Franse keuken als toonaangevend wordt gezien, kan verklaard worden aan de hand van de (culinaire) geschiedenis van Europa. Lang verhaal, maar het komt er op neer dat Frankrijk in de bepalende periode (de achttiende eeuw) het eerste echte, grote land was dat welvaart kende en- heel belangrijk- dat niet gebukt ging onder interne oorlogen van elkaar bestrijdende deelstaten. Elders in Europa was men elkaar nog druk aan het bevechten, en/of tot armoede vervallen, maar in Frankrijk bestond de absolute monarchie. Frankrijk was één natie, er heerste dus rust in het land en het hof (Lodewijk XV) stimuleerde de culinaire ontwikkelingen. Men was trots op, de nationale keuken, de Franse keuken en men droeg dat van ganser harte uit! De overtuiging, dat de Franse keuken de beste keuken is, heeft dus min of meer post gevat in de zeventiende eeuw, want de rest van Europa volgde het Franse hof in alles. De Franse revolutie, waarbij Lodewijk XVI en de meeste edelen hun hoofd verloren, droeg bij aan het ontstaan van de eerste restaurants. De koks die voorheen uitsluitend voor de rijken en de machtigen werkten, begonnen de een na de ander een eigen eetlokaal.  Zo ontstond de eetcultuur waar Frankrijk nog steeds beroemd om is.

Normaal gesproken maak je dit recept klaar met een heel haantje, waarbij vooral de haantjes uit de Franse plaats Bresse genoemd worden. Maar voor ons doel zijn kippenpoten en kipkarbonades een bijzonder smakelijk en handig alternatief.

Nodig voor een recept coq au vin op de wijze van Spoelder
 • Coq au vin op de wijze van Spoelders8 kipdelen met bot (bijvoorbeeld 4 kippenpoten en 4 kipkarbonades)
 • 2 el bloem
 • zout
 • versgemalen peper
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 winterpeen
 • 2 uien
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
 • 60 gram braadboter
 • 150 gram in reepjes gesneden ontbijtspek
 • 1 fles volle rode wijn
 • 1 kippenbouillontablet
 • 1 takje verse tijm

 Bereidingswijze:

Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen.
Roer de bloem met wat zout, peper en het paprikapoeder in een  diep bord door elkaar.
Haal de stukken kip door de gekruide bloem.
Snipper de uien, snijd de champignons in vieren en snijd de winterpeen in plakjes.
Laat de tomaten goed uitlekken en  snijd ze fijn.
Verhit de boter in een grote pan en bak de stukken kip rondom bruin. Doe dit bij voorkeur per 2 porties.
Schep de stukken kip uit de pan.
Voeg de spek, ui, winterpeen en champignons toe aan het braadvet en bak het circa 3 minuten.
Voeg de tomaat en wijn toe in de pan
Verkruimel het bouillontablet erbij en voeg de tijm toe.
Laat de wijn circa 5 minuten inkoken.
Doe de stukken kip terug in de pan en breng alles opnieuw aan de kook.
Laat  met een deksel op de pan circa 45 minuten  stoven.
Indien gewenst, breng de saus verder op smaak met wat  zout en peper.

Natuurlijk zullen de Fransen een bourgogne wijn gebruiken voor hun Coq au vin.  Maar, pak zelf gewoon wat je in huis heb. Misschien een Rioja of een goede wijn uit Zuid Afrika. Zorg  dat je wijn van enige kwaliteit neemt, want dat maakt wel uit in het uiteindelijke resultaat. Geeft je wijnkeuze een te zuur resultaat? Voeg dan naar smaak wat suiker toe aan je gerecht.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer