• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Coq au vin op de wijze van Spoelder

door Redactie
in Stoofschotel
0
0
Coq au vin op de wijze van Spoelders

Coq au vin op de wijze van Spoelder

Een van de bekendste klassiekers uit de Franse keuken (Bourgogne) is de  “Coq au vin”. Het recept waarmee de Fransen ooit hun oude, nauwelijks eetbare haantjes nog trachtten om te toveren tot iets lekkers. Je kunt talloze versies van het recept vinden en dit is de onze:  Coq au vin op de wijze van Spoelder. Maar, eerst nog een klein stukje geschiedenis.

Coq au vin op de wijze van Spoelders-Louis XVDe Franse keuken staat bekend als de meest gastronomische keuken in de wereld, hoewel er uiteraard ook in andere landen veel lekkere recepten te vinden zijn. Het feit dat de Franse keuken als toonaangevend wordt gezien, kan verklaard worden aan de hand van de (culinaire) geschiedenis van Europa. Lang verhaal, maar het komt er op neer dat Frankrijk in de bepalende periode (de achttiende eeuw) het eerste echte, grote land was dat welvaart kende en- heel belangrijk- dat niet gebukt ging onder interne oorlogen van elkaar bestrijdende deelstaten. Elders in Europa was men elkaar nog druk aan het bevechten, en/of tot armoede vervallen, maar in Frankrijk bestond de absolute monarchie. Frankrijk was één natie, er heerste dus rust in het land en het hof (Lodewijk XV) stimuleerde de culinaire ontwikkelingen. Men was trots op, de nationale keuken, de Franse keuken en men droeg dat van ganser harte uit! De overtuiging, dat de Franse keuken de beste keuken is, heeft dus min of meer post gevat in de zeventiende eeuw, want de rest van Europa volgde het Franse hof in alles. De Franse revolutie, waarbij Lodewijk XVI en de meeste edelen hun hoofd verloren, droeg bij aan het ontstaan van de eerste restaurants. De koks die voorheen uitsluitend voor de rijken en de machtigen werkten, begonnen de een na de ander een eigen eetlokaal.  Zo ontstond de eetcultuur waar Frankrijk nog steeds beroemd om is.

Normaal gesproken maak je dit recept klaar met een heel haantje, waarbij vooral de haantjes uit de Franse plaats Bresse genoemd worden. Maar voor ons doel zijn kippenpoten en kipkarbonades een bijzonder smakelijk en handig alternatief.

Nodig voor een recept coq au vin op de wijze van Spoelder
  • Coq au vin op de wijze van Spoelders8 kipdelen met bot (bijvoorbeeld 4 kippenpoten en 4 kipkarbonades)
  • 2 el bloem
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 60 gram braadboter
  • 150 gram in reepjes gesneden ontbijtspek
  • 1 fles volle rode wijn
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 takje verse tijm

 Bereidingswijze:

Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen.
Roer de bloem met wat zout, peper en het paprikapoeder in een  diep bord door elkaar.
Haal de stukken kip door de gekruide bloem.
Snipper de uien, snijd de champignons in vieren en snijd de winterpeen in plakjes.
Laat de tomaten goed uitlekken en  snijd ze fijn.
Verhit de boter in een grote pan en bak de stukken kip rondom bruin. Doe dit bij voorkeur per 2 porties.
Schep de stukken kip uit de pan.
Voeg de spek, ui, winterpeen en champignons toe aan het braadvet en bak het circa 3 minuten.
Voeg de tomaat en wijn toe in de pan
Verkruimel het bouillontablet erbij en voeg de tijm toe.
Laat de wijn circa 5 minuten inkoken.
Doe de stukken kip terug in de pan en breng alles opnieuw aan de kook.
Laat  met een deksel op de pan circa 45 minuten  stoven.
Indien gewenst, breng de saus verder op smaak met wat  zout en peper.

Natuurlijk zullen de Fransen een bourgogne wijn gebruiken voor hun Coq au vin.  Maar, pak zelf gewoon wat je in huis heb. Misschien een Rioja of een goede wijn uit Zuid Afrika. Zorg  dat je wijn van enige kwaliteit neemt, want dat maakt wel uit in het uiteindelijke resultaat. Geeft je wijnkeuze een te zuur resultaat? Voeg dan naar smaak wat suiker toe aan je gerecht.

Tags: KerstVleesVlees - KipVlees - KipkarbonadeVlees - KippenpotenVlees - RundvleesVlees - Stoofschotel met rundvlees
DeelPin49Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade
Hapjes

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Macaroni met smoked pulled chicken
Pastagerechten

Macaroni met smoked pulled chicken

Broodje hamburger BLT
Vleesgerechten

Broodje hamburger BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato )

Gevulde kipfilet met spinazie, gewikkeld in parmaham
Vleesgerechten

Gevulde kipfilet met spinazie, gewikkeld in parmaham

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Een gegrilde hamburger op een broodje met daarop een schijf ananas bedolven onder gesmolten kaas, dat mag een broodje hamburger...

Lees verder
Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Handige kooktips

schuimomelet
Kookschool

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Een luxe en luchtige uitvoering maken van een omelet? Probeer dan eens de schuimomelet! Zowel in hartige als in zoete...

Lees verder
Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

boter klaren of geklaarde boter maken

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen