• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Coq au vin op de wijze van Spoelder

door Redactie
in Stoofschotel
0
0
Coq au vin op de wijze van Spoelders

Coq au vin op de wijze van Spoelder

Een van de bekendste klassiekers uit de Franse keuken (Bourgogne) is de  “Coq au vin”. Het recept waarmee de Fransen ooit hun oude, nauwelijks eetbare haantjes nog trachtten om te toveren tot iets lekkers. Je kunt talloze versies van het recept vinden en dit is de onze:  Coq au vin op de wijze van Spoelder. Maar, eerst nog een klein stukje geschiedenis.

Coq au vin op de wijze van Spoelders-Louis XVDe Franse keuken staat bekend als de meest gastronomische keuken in de wereld, hoewel er uiteraard ook in andere landen veel lekkere recepten te vinden zijn. Het feit dat de Franse keuken als toonaangevend wordt gezien, kan verklaard worden aan de hand van de (culinaire) geschiedenis van Europa. Lang verhaal, maar het komt er op neer dat Frankrijk in de bepalende periode (de achttiende eeuw) het eerste echte, grote land was dat welvaart kende en- heel belangrijk- dat niet gebukt ging onder interne oorlogen van elkaar bestrijdende deelstaten. Elders in Europa was men elkaar nog druk aan het bevechten, en/of tot armoede vervallen, maar in Frankrijk bestond de absolute monarchie. Frankrijk was één natie, er heerste dus rust in het land en het hof (Lodewijk XV) stimuleerde de culinaire ontwikkelingen. Men was trots op, de nationale keuken, de Franse keuken en men droeg dat van ganser harte uit! De overtuiging, dat de Franse keuken de beste keuken is, heeft dus min of meer post gevat in de zeventiende eeuw, want de rest van Europa volgde het Franse hof in alles. De Franse revolutie, waarbij Lodewijk XVI en de meeste edelen hun hoofd verloren, droeg bij aan het ontstaan van de eerste restaurants. De koks die voorheen uitsluitend voor de rijken en de machtigen werkten, begonnen de een na de ander een eigen eetlokaal.  Zo ontstond de eetcultuur waar Frankrijk nog steeds beroemd om is.

Normaal gesproken maak je dit recept klaar met een heel haantje, waarbij vooral de haantjes uit de Franse plaats Bresse genoemd worden. Maar voor ons doel zijn kippenpoten en kipkarbonades een bijzonder smakelijk en handig alternatief.

Nodig voor een recept coq au vin op de wijze van Spoelder
  • Coq au vin op de wijze van Spoelders8 kipdelen met bot (bijvoorbeeld 4 kippenpoten en 4 kipkarbonades)
  • 2 el bloem
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 60 gram braadboter
  • 150 gram in reepjes gesneden ontbijtspek
  • 1 fles volle rode wijn
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 takje verse tijm

 Bereidingswijze:

Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen.
Roer de bloem met wat zout, peper en het paprikapoeder in een  diep bord door elkaar.
Haal de stukken kip door de gekruide bloem.
Snipper de uien, snijd de champignons in vieren en snijd de winterpeen in plakjes.
Laat de tomaten goed uitlekken en  snijd ze fijn.
Verhit de boter in een grote pan en bak de stukken kip rondom bruin. Doe dit bij voorkeur per 2 porties.
Schep de stukken kip uit de pan.
Voeg de spek, ui, winterpeen en champignons toe aan het braadvet en bak het circa 3 minuten.
Voeg de tomaat en wijn toe in de pan
Verkruimel het bouillontablet erbij en voeg de tijm toe.
Laat de wijn circa 5 minuten inkoken.
Doe de stukken kip terug in de pan en breng alles opnieuw aan de kook.
Laat  met een deksel op de pan circa 45 minuten  stoven.
Indien gewenst, breng de saus verder op smaak met wat  zout en peper.

Natuurlijk zullen de Fransen een bourgogne wijn gebruiken voor hun Coq au vin.  Maar, pak zelf gewoon wat je in huis heb. Misschien een Rioja of een goede wijn uit Zuid Afrika. Zorg  dat je wijn van enige kwaliteit neemt, want dat maakt wel uit in het uiteindelijke resultaat. Geeft je wijnkeuze een te zuur resultaat? Voeg dan naar smaak wat suiker toe aan je gerecht.

Tags: VleesVlees - KippenpotenVlees - Stoofschotel met rundvlees
DeelPin77Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Hazenpeper
Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen