Coq au vin – Een van de meest iconische gerechten uit de Franse keuken is ‘Coq au vin’. Het recept komt uit de Franse culinaire geschiedenis en cultuur. De klassieke bereiding van kip met rode wijn en champignons smaakt heerlijk, ruikt geweldig en heeft de kenmerkende smaken van de Bourgondische keuken in zich.
Coq au vin is heel geschikt om te serveren bij een etentje met veel gasten
Coq au vin is ontstaan tussen de pluimveehouders en de wijngaarden
Coq au vin komt oorspronkelijk uit de regio Bourgogne, in het oosten van Frankrijk. In die streek wordt traditioneel veel wijn geproduceerd en zijn ook veel pluimveeboerderijen. Hoewel het exacte ontstaan van het recept voor Coq au Vin onzeker is, wordt aangenomen dat het teruggaat tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen hun eetgewoonten naar Gallië (dat was het gebied waarin het huidige Frankrijk ligt) brachten.
Tijdens de middeleeuwen begonnen de Bourgondische boeren en de andere plattelandsbewoners met het stoven van kipgerechten met wijn. Het was een manier om het vlees van overgebleven hanen, die vaak oud en taai waren, wat malser te maken en er smaak aan toe te voegen. De wijn die in de gerechten werd gebruikt, was afkomstig van de wijngaarden in de omgeving. De wijn fungeerde niet alleen als een smaakmaker, maar was ook een conserveringsmiddel.
Coq au Vin werd later populairder en het recept maakte de sprong van plattelandskeukens naar de haute cuisine. Het werd een klassiek stoofgerecht in de Franse keuken. Tegenwoordig is Coq au Vin een gerecht dat niet alleen wordt gewaardeerd in Frankrijk, maar over de hele wereld, en het recept is nog steeds een symbool van de Bourgondische culinaire traditie.
Het was een manier om het vlees van overgebleven hanen, die vaak oud en taai waren, wat malser te maken en er smaak aan toe te voegen
Thuis kun je gewoon kip gebruiken, en je gaat natuurlijk voor een Franse wijn
Je kunt natuurlijk een haan gebruiken als je die kunt vinden, maar tegenwoordig wordt Coq au vin meestal van kip gemaakt. Kip is overal te koop, en met haantjes ligt dat een beetje anders. Ook het recept dat je hieronder vindt, is gemaakt met kip. Traditioneel wordt er een hele kip gebruikt, die in 8 stukken wordt opgedeeld. Een lastig klusje? Via de link hieronder lees je hoe je een hele kip in acht delen snijdt. Je kunt ook hetzelfde gewicht aan losse kipdelen als kippendijen, drumsticks of kippenpoten gebruiken. Voor het uiteindelijke resultaat maakt dat niet uit.
Een hele kip snijden in acht delen
Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit.
Kies in ieder geval een Franse wijn als je Coq au vin gaat maken. Je kunt een rode Bourgogne gebruiken, maar wijn uit een andere streek voldoet ook heel goed.
De aangegeven bereidingstijd om dit gerecht te maken is exclusief het marineren.
Stoven met kip; de lekkerste kipstoofpotjes
Heb jij zin om te stoven met kip? De mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker Tafelen geeft je de allerlekkerste recepten met gestoofde kip!
Coq au vin
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kip van 1,5 kilo (of 1,5 kilo losse kipdelen met bot)
- 1 fles Franse rode wijn
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- 300 gram kastanjechampignons
- een klein bosje verse kruiden, tijm, rozemarijn, oregano
- 3 blaadjes laurier
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 750 ml kippenbouillon
- 70 gram tomatenpuree
- zout en peper
- een klont boter
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Coq au vin:
Als je een hele kip hebt, verdeel die dan in 8 delen. Snijd de knoflook in plakjes.
Doe de wijn met de knoflook, de laurier, de oregano, de tijm en de rozemarijn in een grote schaal. Breng op smaak met wat zout en peper. Voeg de kipdelen toe en zorg dat ze goed onder staan. Dek de schaal af en zet hem in de koelkast. Laat de kip minstens twee uur marineren, maar langer mag ook. Een hele nacht is prima.
Snijd de winterpeen in kwart plakjes, de ui in kwart ringen.
Giet de kipdelen af, maar bewaar de Coq au vin marinade. Dep de kip droog met wat keukenpapier.
Verhit de boter met een scheutje olie in een grote braadpan. Bak hierin de kip rondom bruin aan. Haal de kipdelen uit de pan en leg ze even op een bord.
Bak in het braadvet het gerookte spek uit. Voeg de winterpeen en de ui toe en bak ze tot de ui glazig is. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die ook een paar minuten mee. Blus af met de achtergehouden marinade. Voeg de kip toe, en vul het stoofvocht aan met de kippenbouillon.
Breng het geheel aan de kook en laat minstens anderhalf uur stoven. Haal het laatste half uur het deksel van de pan, zodat het stoofvocht wat kan inkoken. Als aan het eind van de bereidingstijd de saus te dun is gebleven, kun je hem binden met wat maizena, die je hebt aangemaakt met koud water. Laat de saus dan nog een paar minuten doorkoken. Roer als laatste een eetlepel gehakte peterselie door de Coq au vin. Proef of er nog wat zout of peper bij moet.
Doe het gerecht over in een schaal en bestrooi het met de rest van de peterselie.
Serveer de Coq au vin met aardappelpuree, gekookte aardappels en een gekookte groente als spruitjes of gestoofde rode kool. Ook vers stokbrood is er lekker bij.
Tafel lekker !!